Nauja viltis sunkios astmos gydyme

Bronchų (bronchinė) astma arba tiesiog astma (šis terminas dabar naudojamas dažniausiai) – lėtinė uždegiminė kvėpavimo takų liga, pasireiškianti švokštimu, kosuliu, dusuliu, kvėpavimo sunkumais. Manoma, kad Lietuvoje astma gali sirgti apie 2–4 proc. žmonių, kai kuriais duomenimis – net iki 5 proc. (ar daugiau) visos mūsų nedidelės šalies populiacijos, mat daugybė atvejų gali būti dar neatpažinti ir nediagnozuoti. Iki 5 proc. astma sergančių asmenų kenčia nuo sunkios ligos formos.

Bronchų (bronchinė) astma arba tiesiog astma (šis terminas dabar naudojamas dažniausiai) – lėtinė uždegiminė kvėpavimo takų liga, pasireiškianti švokštimu, kosuliu, dusuliu, kvėpavimo sunkumais.<br>„123rf“ nuotr.
Bronchų (bronchinė) astma arba tiesiog astma (šis terminas dabar naudojamas dažniausiai) – lėtinė uždegiminė kvėpavimo takų liga, pasireiškianti švokštimu, kosuliu, dusuliu, kvėpavimo sunkumais.<br>„123rf“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 29, 2024, 9:00 AM

Lėtinė, nuolat progresuojanti astma – tai gana didelė problema, apie kurią reikia kalbėti daugiau. Kaip pasireiškia astma, ką apie ją žinome ir kuo svarbi gali būti biologinė terapija, kuri, kaip teigiama, yra raktas į šviesesnį nuo astmos kenčiančių asmenų ir jų artimųjų rytojų?

Astma – rimta liga, galinti pabloginti ir fizinę, ir psichinę sveikatą

Astma – ta lėtinė uždegiminė kvėpavimo takų liga, kuriai būdingi priepuoliniai paūmėjimai. Šis sveikatos sutrikimas, kuriam gali būti būdingas ir alerginis atspalvis (fenotipas), pasireiškia dusuliu, krūtinės sunkumu, kosuliu, o kartais net mirties baime, jei priepuolis ypatingai sunkus, blokuojantis normalią kvėpavimo funkciją ir trunkantis gana ilgai. Blogiausia tai, kad priepuoliai gana dažnai pasireiškia naktimis ar paryčiais, kai žmogus miega, todėl ilgainiui gali sutrikti ir paciento miegas, pablogėti psichinė bei fizinė sveikata. Nuo šios ligos kenčia ne tik sergantysis, bet ir jo artimieji, nes staigūs ir netikėti priepuoliai gali priversti bijoti naujų vietų, kur galimai gali būti pavojingų alergenų; taip pat bijoti fizinės veiklos, nes judėjimas gali išprovokuoti priepuolį ir pan.

Biologinės terapijos taikinyje – sunki alerginė astma

Sunki alerginė astma gali ypatingai apkartinti gyvenimą nuo jos kenčiančiam pacientui ir įprasto gydymo įkvepiamaisiais vaistiniais preparatais ir geriamaisiais hormoniniais vaistais (kurie gali turėti daug nepageidaujamų poveikių, ypač jei vartojami didelėmis dozėmis ir ilgą laiką) jau gali ir nebepakakti. Išeitis šiuo atveju galėtų būti ne tik gana naujas, bet ir labai veiksmingas gydymo metodas – biologinė terapija, kuri Lietuvoje taikoma gana neseniai. Biologinį terapija jau rodo puikius rezultatus, padeda net sunkia astma sergantiems pacientams džiaugtis normaliu gyvenimu. Šis gydymo metodas ne tik labai veiksmingas, bet ir turi mažiau nepageidaujamų poveikių, kurie labai būdingi geriamiesiems hormoniniams preparatams, vartojamiems dėl itin stiprių uždegiminių reakcijų kvėpavimo takuose slopinimo.

Biologinė terapija gali būti labai veiksminga, todėl verta apie ją pasiteirauti savo gydytojo

Biologinė terapija yra kur kas progresyvesnis, naujesnis ir modernesnis gydymo metodas, nauja viltis sunkios eigos ir sunkiai gydymui pasiduodančia astma su alerginiu fenotipu sergantiems pacientams. Labai patogu ir tai, kad priklausomai nuo gydymo schemų, vaistus susileisti gali tekti tik kas kelias savaites ar net rečiau, pavyzdžiui, kas keletą mėnesių. Biologinės terapijoje taikomų vaistų sudėtyje yra monokloninių antikūnų, kurie yra baltymai, atpažįstantys organizme specifines medžiagas, dar vadinamas taikiniais.

Biologinė terapija veikia į pačią ligos priežastį – slopina specialaus baltymo veiklą, neleisdama kaulų čiulpams gaminti eozinofilų, mažina jų kiekį ir kraujyje, ir plaučiuose, taip palengvindama ligos eigą, retindama priepuolių pasireiškimą ir jų sunkumą. Žinoma, pacientams tenka vartoti ir kitus vaistus, kad jų astma būtų kuo sėkmingiau valdoma, tačiau biologinė terapija yra nauja viltis būtent sunkia astma sergantiems pacientams. Nors šis gydymas tinkamas ne visiems, tačiau, bendradarbiaujant su gydytoju, galima sėkmingai įvertinti, ar pacientas – tinkamas kandidatas, ar ne. Jei astma pasunkėjo ir (arba) vartojami vaistai jau nebepadeda jos tinkamai sukontroliuoti, verta su savo gydytoju pasikalbėti apie biologinės terapijos galimybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.