Gydytoja įspėja – atėjo pavojingas laikas: šiomis dienomis išauga rizika patirti insultą ir infarktą

Tradiciškai kovo pabaigoje Lietuva pereina prie vasaros laiko. Taip jau sutapo, kad šįkart laikrodžiai valandą į priekį pasisuko per Šv. Velykas. Gyventojų apklausos rodo, kad laiko sukimas du kartus per metus – ne itin mėgstama tradicija, o nemaža dalis žmonių patiria sveikatos problemomų.

Gydytoja neurologė Rūta Mameniškienė sako, kad laiko sukimas – bloga praktika.<br>lrytas.lt montažas
Gydytoja neurologė Rūta Mameniškienė sako, kad laiko sukimas – bloga praktika.<br>lrytas.lt montažas
miegas<br>Pexels nuotr.
miegas<br>Pexels nuotr.
Laikrodžių persukimas.<br>Pexels nuotr.
Laikrodžių persukimas.<br>Pexels nuotr.
Rūta Mameniškienė<br>Santoros klinikų nuotr.
Rūta Mameniškienė<br>Santoros klinikų nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2024-04-02 22:31, atnaujinta 2024-04-03 09:24

„Iš gyvenimo iškrenta mėnuo po persukimo. Balandis ir lapkritis man neegzistuoja“, – „Lietuvos ryto“ televizijos žurnalistei skundėsi gatvėje sutikta praeivė.

Gydytoja neurologė Rūta Mameniškienė sako, kad laiko sukimas – bloga praktika. Padidėja infarkto, insulto rizika, sveikata sustreikuoja kitais būdais. Pasak medikės, reikia bent savaitės grįžti į biologinį ritmą.

„Sunku mąstyti, sunku susikaupti, daroma daugiau klaidų, keičiasi šiek tiek charakteris į griežtesnę, piktesnę pusę, – apie laiko sukimo padarinius pasakojo gydytoja. – Moksleiviams ir darželinukams būna ypatingai sunku. Jei jie įpratę tuo pačiu laiku gultis ir keltis, tai jiems valanda yra labai svarbu.“

Žmonių taisyklės gyvūnams nerūpi

Gyvulius auginantys gyventojai sako – gyvūnams nė motais, kad laikrodis namuose pasuktas. Jie keliasi įprastu laiku, todėl žmonėms tenka prisitaikyti.

„Matote, laikrodžio neturiu, ant riešo „Rolex“ nėra. Rytais keliuosi pagal gaidžio giedojimą“, – sakė Panevėžio rajone esančio Paįstrio kaimo seniūnas Virginijus Šležas.

„Sakykime, gaidys gieda 4 val., tai nesvarbu, kad persukta valanda, jis vis tiek giedos tuo pačiu metu“, – aiškino Paįstrio kaimo gyventoja Teresė Jačionytė.

„Prastai organizmas reaguoja, jau kokia savaitę po ir antrą savaitę tikrai kažkas ne taip būna. Ne ta reakcija, ne tas dėmesys ir susikaupti sunku, vargina nuotaikų svyravimai“, – savijauta po laiko sukimo skundėsi V.Šležas.

Padažnėja nelaimingi atsitikimai

Bendrovės „Lietuvos draudimas“ atstovas sako, kad pirmąją savaitę po vasaros laiko įvedimo padaugėja eismo įvykių, ypač dažnai susiduriama su laukiniais žvėrimis.

„Nutikimų skaičius auga. Pernai mūsų bendrovėje buvo išmokėta virš 4 mln eurų žalos, o pačių įvykių buvo fiksuota apie pusantro tūkstančio“, – sakė draudimo bendrovės komunikacijos vadovas Saulius Abraškevičius.

Gydytoja neurologė teigia, kad organizmą palengva reikia pratinti prie naujo paros ritmo. Idealu būtų laiko sukimui pradėti ruoštis iš anksto – likus dviems savaitėms.

„Atsikelkime anksčiau nei įprastai ir geriau nusnūskime tą saldų „popietuką“. Atsikėlus anksčiau – į lauką, kad daugiau gautume šviesos, taip organizmas greičiau adaptuosis prie laiko persukimo“, – patarė R.Mameniškienė.

Pirmą kartą Lietuvoje vasaros laikas įvestas 1981 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.