Kojų skausmas, tinimas ir nuovargis signalizuoja apie rimtesnius sveikatos sutrikimus

Artėjant šiltajam metų sezonui vis dažniau susimąstome apie savo kojas – kaip reikės vėl jas atidengti, mat apatinės galūnės išvagotos išsišokusių venų ir, dar blogiau, kaip ir vėl reikės išgyventi tuos karščius, kai kojų tinimas ir skausmas tik dar labiau sustiprėja? Ką daryti ir kaip pagaliau save įtikinti tuo, kad lėtinis venų nepakankamumas arba venų varikozė nėra tik kosmetinis defektas? Priešingai – tai rimta liga, kurią reikia gydyti. Pakalbėkime apie venų sistemą ir vieną labai veiksmingą lavandinų eteriniu aliejumi kvepiantį būdą vėl pajusti kojų lengvumą.

Venų sistema – tai labai svarbi kraujotakos sistemos dalis, kuria mūsų kraujas grįžta į širdį.<br>„Pexels“ nuotr.
Venų sistema – tai labai svarbi kraujotakos sistemos dalis, kuria mūsų kraujas grįžta į širdį.<br>„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 18, 2024, 2:04 PM

Ką reikėtų žinoti apie veninę sistemą?

Venų sistema – tai labai svarbi kraujotakos sistemos dalis, kuria mūsų kraujas grįžta į širdį. Įdomu tai, kad veninis kraujas yra tamsesnės spalvos nei arterinis kraujas. Taip yra dėl to, kad arterinis kraujas prisisotinęs deguonies, ir, atidavęs jį audiniams, grįžta atgal į širdį būdamas jau gana tamsios spalvos veninis kraujas. Labai įdomu ir tai, kad bendrasis venų skersmuo – kur kas didesnis nei arterijų, todėl ir spaudimas jose yra mažesnis. Dėl mažesnio spaudimo kraujo tekėjimas venomis yra kur kas lėtesnis nei arterijomis. Negana to, venos ne tokios elastingos kaip arterijos, todėl joms reikia daugiau pagalbos, kad kraujas jomis tekėtų „sėkmingiau“. Paprastai tariant, labai svarbus kojų judinimas, kad veninis kraujas tekėtų sparčiau. Taip pat būtini širdies susitraukimai bei pėdų raumenų susitraukimai – jie padeda veniniam kraujui lengviau kilti į širdį. Nesunku suprasti, kad vienas iš lėtinių venų ligų „priešnuodžių“ yra fizinis aktyvumas – kuo žmogus daugiau juda, tuo mažesnė venų ligų išsivystymo ir progresavimo tikimybė.

Kokių būna venų?

Literatūros duomenimis, venos gali būti skirstomos į keletą rūšių – giliąsias venas, jungiamąsias venas ir paviršines venas. Tarkime, paviršinės venos taip vadinamos tikrai ne be reikalo – jos yra arčiausiai odos paviršiaus ir dėl šios priežasties gali būti gana ryškiai matomos plika akimi. Šios paviršinės venos perneša kraują iš paviršinių audinių į giliąsias venas. Jungiamosios venos jungia paviršines ir giliąsias venas, o šios, savo ruožtu, yra giliuosiuose apatinių galūnių audiniuose ir jų plika akimi matyti negalime. Gali būti, kad giliosiose kojų venose jau vyksta tam tikri negrįžtami procesai, o apie juos mes net nežinome ir manome, kad kojas skauda tiesiog dėl nuovargio. Būtent kojų skausmas, tinimas ir sunkumas gali būti vieni svarbiausių veninės kraujotakos sutrikimų simptomų.

Kokie veiksniai padeda tekėti veniniam kraujui?

Kaip jau minėjome, veninis kraujas teka kur kas lėčiau nei arterinis; venų sienelės ne tokios elastingos, kaip arterijų sienelės ir bendras venų skersmuo kur kas didesnis nei arterijų, todėl ir spaudimas kojų venose kur kas mažesnis nei arterijose. Taigi veninio kraujo tekėjimui labai svarbūs tam tikri veiksniai, pavyzdžiui, kojų raumenų susitraukinėjimas, kuris veikia tarsi pompa. Labai svarbūs ir širdies susitraukinėjimai bei sąnarių judėjimas, todėl, tarkime, sporto metu veninis kraujas teka šiek tiek greičiau nei ramybės metu. Žmogui judant susitraukia ir padų raumenys – tai taip pat svarbu kojų veninio kraujo tekėjimui – grįžimui į širdį.

Kaip atpažinti venų kraujotakos sutrikimus?

Pagrindiniai lėtinio venų nepakankamumo simptomai yra kojų skausmas, tinimas, sunkumas. Kartais matomos išsiplėtusios venos, o kartais – ir ne, tačiau jei jaučiamas odos deginimas ir „skruzdėlyčių bėgiojimas“, tuomet tikrai verta kreiptis į specialistą ir pakalbėti apie galimas gydymo galimybes, kurių šiandien yra tikrai ne viena.

Lėtinio venų nepakankamumo simptomus puikiai malšina Lioton gelis, kuris pasižymi didele heparino natrio druskos koncentracija, turi puikių kosmetinių ir greito veikimo savybių. Vartojant pažeistoje vietoje heparinas apsaugo nuo kraujo krešulių susidarymo paviršinėse venose, gerina vietinę mikrocirkuliaciją (kraujotaką smulkiosiose kraujagyslėse) ir mažina patinimą. Heparino gelis vartojamas:

  • mazginio venų išsiplėtimo ir jo sukeliamų komplikacijų (kraujo krešulių susidarymo pažeistose venose esant jų sienelių uždegimui arba be jo, uždegimo šalia venų esančiuose audiniuose bei opų, susidariusių odoje virš išsiplėtusių venų) gydymui;
  • pažeistų venų sienelių uždegimo, pasireiškusio po chirurginių operacijų gydymui;
  • dėl venų operacijos atsiradusių simptomų slopinimui (pvz., mėlynių, patinimo);
  • dėl sąnarių ir raumenų traumų, sausgyslių patempimo atsirandančio patinimo ir kraujosruvų mažinimui.

Esant poreikiui heparino gelis vietiniam gydymui gali būti vartojamas vienas arba derinant su sisteminėmis gydymo priemonėmis. Dėl vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju arba vaistininku, nes neteisingai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.