Nevaldomų nuotaikų kamuojama škotė S.Boyle nurimsta tik scenoje

Kartais ji elgiasi kaip išpaikinta scenos primadona – gali numesti natas ant grindų, atsisakyti valgyti tai, ką užsisakė. Bet įtūžiui praėjus tampa miela. Iš Pelenės pasauline įžymybe virtusi škotė dainininkė Susan Boyle (53 m.) ir ją supantys žmonės dabar jau žino, kad dėl to kaltas ne temperamentas ar blogas auklėjimas, o liga.

Škotės S.Boyle elgesys gali stebinti, bet dėl to kaltas ne blogas auklėjimas, o liga.<br>AOP nuotr.
Škotės S.Boyle elgesys gali stebinti, bet dėl to kaltas ne blogas auklėjimas, o liga.<br>AOP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-11-25 09:41, atnaujinta 2018-01-20 16:57

Angeliško balso bažnyčios savanorė iš Škotijos miestelio pasauline sensacija tapo 2009 metais televizijos konkurse „Britain’s Got Talent“ sudainavusi „I Dreamed A Dream“,“Lietuvos ryto“ žurnalas „Gyvenimo būdas“.

Praėjus keleriems metams ji sužinojo serganti Aspergerio sindromu – tai tam tikras raidos sutrikimas. Iki šios diagnozės visi, įskaitant ir ją pačią, manė, kad dėl dažnai besikeičiančių ir nevaldomų jos nuotaikų kaltas smegenų pažeidimas, kurį Susan patyrė gimdama – teigiama, kad mergaitei išvystant pasaulį pritrūko deguonies.

Aspergerio sindromu sergantys žmonės patiria sunkumų bendraudami su kitais, todėl tampa vienišiais.

Ar Aspergerio sindromas trikdo gyvenimą moteriai, kurios darbo dalis – bendrauti su klausytojais, gausybe personalo? „Liga man netrukdo būti scenoje“, – prisipažino S.Boyle.

Muzika ją netgi gydo. „Gali būti pati blogiausia diena, mane gali persekioti noras nuo visų pasislėpti. Bet vos tik atsiduriu scenoje, tampu visai kitu asmeniu. Scenoje jaučiuosi saugi. Kodėl? Nes ten nesijaučiu vertinama ir teisiama, o priimama tokia, kokia esu“, – atvirai kalbėjo dainininkė.

Nors nulipus nuo scenos dažnai kamuoja nuotaikų kaita, moteris tikina, kad ji jaučiasi vis geriau, nes žino, kodėl taip yra: „Jei pajuntu, kad mane užklups prasta nuotaika, stengiuosi atsiriboti nuo kitų ir ligos. Ir aplinkiniai jau išmoko nekreipti į tai dėmesio. Bet po to grįžtu – aš visada sugrįžtu.“

Kalbantis su Susan nėra akių kontakto. Arba staiga ji ima gręžti pašnekovą giliu žvilgsniu. Susan neslepia – jai sunku, kai yra nuolat stebima kitų akių: „Norėčiau, kad į mane būtų žiūrima kaip į asmenį, turintį problemą, tačiau tokią, kurią galima įveikti.“

Pasaulį pakerėjusi S.Boyle vis dar mažiausiai primena žvaigždę. Štai amerikiečiai gerbėjai, laukę jos prie galinių koncertų salės durų, išvydo atlikėją vilkinčią tik pižama. S.Boyle tai atrodo visiškai normalu.

„Kam man rengtis po koncerto, jeigu grįžusi į autobusą vis tiek turėsiu nusirengti?“ – klausė škotė, kuri šiuo metu su turu vieši JAV. Turo metu ji miega autobuse – jai tai labiau priimtina nei miegoti viešbučio kambaryje. Ji tiesiog bijo būti viena.

Kai S.Boyle namuose būna viena, baimę stengiasi nuslopinti mintimis apie motiną ir tėvą, kurių nebeturi.

Dalyvavimas talentų konkurse iš esmės pakeitė jos gyvenimą, tačiau atlikėja džiaugiasi ne pinigais ar šlove, bet tuo, kad galiausiai ji yra mylima ir priimama tokia, kokia yra.

„Aš visuomet žinojau, kad esu kitokia, kad skiriuosi nuo kitų žmonių. Bet niekas nenutuokė, kad tai dėl Aspergerio sindromo. To neslepiu nuo žmonių, nes noriu, kad jie žinotų: nereikia teisti kitų“, – tikino ji. Aspergerio sindromu sergantys žmonės, pasak jos, barjerus stato todėl, kad nežino, ar gali pasitikėti kitu žmogumi.

Ji svajoja vieną dieną sutikti artimą sielą. Ir norėtų įsivaikinti kūdikį. „Turiu tiek meilės, kad galiu duoti jos kitiems“, – prisipažino atlikėja. (LR)

Kaip atpažinti Aspergerio sindromą?

Aspergerio sindromas – vienas autizmo spektro sutrikimų, lengvesnė autizmo forma. Paprastai jis pastebimas vaikystėje.

Tokių vaikų intelektiniai gebėjimai būna normalūs, tačiau jie nesugeba bendrauti ir žaisti su kitais, nes trūksta intuityvaus pajutimo, kaip bendrauti, jie pasižymi keistu, neprognozuojamu elgesiu. Jie gali sunkiai suprasti kitų emocijas, kūno kalbą, gali nesuvokti humoro, kalbėjimo perkeltine prasme. Tokie vaikai paprastai būna rutinos įkaitai – jie nemėgsta pokyčių, naujos tvarkos.

Sindromas pavadintas austrų pediatro Hanso Aspergerio vardu – sindromą jis aprašė 1944 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.