Į tyrimus iš gyvo kraujo lašo medikai žvelgia net pakraupę (II)

Kanadoje gyvenantis fizikas Vladas Martirosas dažnai lankosi Lietuvoje ir Kaune atlieka tyrimus iš gyvo kraujo lašo. Ko verti šie žmones dažnai išgąsdinantys tyrimai? V.Martiroso prognozė apie jos sūnui gresiantį vėžį vieną teisininkę iš Alytaus taip pribloškė, kad ji kreipėsi į Vilniaus universiteto vaikų ligoninės specialistus.

Medikai pripažino, kad kelis šimtus litų kainuojantis mikroskopinis gyvo kraujo lašo tyrimas neturi diagnostinės vertės ir jokio mokslinio pagrindo.<br>123rf nuotr.
Medikai pripažino, kad kelis šimtus litų kainuojantis mikroskopinis gyvo kraujo lašo tyrimas neturi diagnostinės vertės ir jokio mokslinio pagrindo.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė, („Lietuvos rytas“)

Dec 21, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Jan 18, 2018, 4:59 PM

Kreipėsi į Vilniaus medikus

Gruodžio pradžioje alytiškė su sūnumi atvyko į Vilniaus universiteto vaikų ligoninę ir paprašė ištirti dėl įtariamo kraujo vėžio.

Atlikus išsamius tyrimus Vilniaus universiteto vaikų ligoninėje paaiškėjo, kad alytiškės sūnus sveikas, rašo “Liertuvos ryto“ žurnalas “Gyvenimo būdas.

Medikai pripažino, kad kelis šimtus litų kainuojantis mikroskopinis gyvo kraujo lašo tyrimas neturi diagnostinės vertės ir jokio  mokslinio pagrindo. Taip pat daug abejonių sukėlė V.Martiroso raginimas neduoti septynmečiui mėsos.

Šios ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus vyriausioji ordinatorė, vaikų ligų gydytoja Daiva Vaičiūnienė patvirtino, kad buvo atlikti išsamūs tyrimai, jų rezultatai buvo geri, nenustatyta piktybinė liga.

„Išvažiavome su sūnumi iš ligoninės ramia širdimi“, – sakė Ilona.

Iš kraujo lašo neįmanoma atspėti būsimos ligos

Susidomėjusi šiuo atveju gydytoja D.Vaičiūnienė prisiminė, jog skaitė skelbimų, kad atliekami gyvo kraujo lašo tyrimai.

„Vaikų ligoninė turi daug padalinių, kuriuose gydomi sunkiai sergantys vaikai, pavyzdžiui, Onkohematologijos skyriuje atliekami sudėtingiausi tyrimai. Bet čia dirbantys medikai nieko nežinojo apie tokį gyvo kraujo lašo tyrimą“, – sakė gydytoja D.Vaičiūnienė.

Tai ne vienintelis atvejis, kai vaikus auginantys tėvai pasitiki medicininio išsilavinimo neturinčiais apsišaukėliais.

Apie gyvo kraujo lašo tyrimus gydytoja D.Vaičiūnienė nerado informacijos ir duomenų bazėje. Jai pavyko išsiaiškinti tik tiek, kad įrodymais grįstoje medicinoje toks tyrimas netaikomas.

„Laimė, mano praktikoje pasitaikė tik vienas toks atvejis, įsivaizduokite motiną, kuri išgirsta žinią, kad po dvejų metų jos sūnui bus kraujo vėžys.

Siaubas, kaip gyventi su tokia žinia. Tai traumuoja tėvus“, – aiškino gydytoja D.Vaičiūnienė.

Net jei fizikas ką nors matė kraujo laše, pavyzdžiui, leukocitus, eritrocitus ir kitas kraujo ląsteles, iš viso to neįmanom spėti, kas atsitiks po dvejų metų. Tai jau pranoksta medicinos mokslo galimybes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.