Dėl plonų blauzdų moterys ryžtasi pavojingai botulino injekcijai

Britė Zara Marchant (30 m.) buvo nepatenkinta savo blauzdomis. Ji nutarė pasidaryti 300 svarų sterlingų (beveik 400 eurų) kainuojančią botulino toksino injekciją į kojas. Tokios injekcijos į blauzdas tampa vis populiaresnės, nors gali baigtis ir mirtimi.

Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jan 7, 2015, 9:00 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 7:59 PM

Moteris gerai apšviestame privačios klinikos kambaryje buvo išsitiesusi ant lovos ir laukė, kol gydytoja jai suleis botulino toksino. Vis dėlto viskas nėra taip įprasta, kaip galėtų atrodyti iš pirmo žvilgsnio.

Gydytoja gulinčiai moteriai liepė nusimauti pėdkelnes.

Ne tik lygina raukšles

Taip yra todėl, kad Zara nori ne išlyginti veido raukšles – ji nepatenkinta savo blauzdų forma, todėl pasirinko botulino toksino injekciją. Tai naujas, bet vis dažniau taikomas metodas.

Botulino toksino injekcijos naudojamos ne tik raukšlėms lyginti – Didžiosios Britanijos Nacionalinė sveikatos tarnyba jas naudoja ir cerebriniam paralyžiui, veido tikui ar netgi nuolatiniam žagsėjimui gydyti.

Botulino toksinas turi savybę paralyžiuoti nervus, būtent todėl jis užkerta kelią raumenų susitraukinėjimui.

Į blauzdos raumenį suleistas botulino toksinas paralyžiuoja tam tikrus nervus ir neleidžia šiam raumeniui per daug susitraukti. Šis priverstinis raumens atpalaidavimas suteikia kojai dailesnę formą.

Procedūra paveikia tik nedidelę dalį išorinių raumens skaidulų, todėl pacientė vėliau vis dar gali vaikščioti.

Botulino toksino injekcija gali sumažinti blauzdos apimtį daugiau nei 2 centimetrais, jei pacientė – moteris, kuri gimė su dideliais blauzdos raumenimis arba juos įgavo dėl dažno mankštinimosi ar aukštakulnių avėjimo. Šią žiemą madingi batai iki kelių tik dar labiau paskatino moteris rinktis chirurgų pagalbą.

Norinčioms gražesnių blauzdų moterims nereikia ryžtis chirurginei operacijai – procedūra trunka vos kelias minutes.

Blauzdos raumenys dideli, todėl į juos operacijos metu reikia suleisti maždaug 12 kartų daugiau botulino toksino nei į veidą lyginant raukšles. Kai kurie gydytojai nerimauja, kad tokia didelė botulino toksino dozė gali pakenkti ne tik raumenims, bet ir eisenai.

Injekcija galėtų baigtis ir mirtimi, jei būtų sutrikdyta raumens kraujo varymo iš kojų į širdį funkcija.

Vis dėlto lipančiai ant lovos Zarai tai netrukdė – ji net pajuokavo, kad gydytoja galėtų suleisti botulino toksino ir jai į veidą, jei jo užsiliktų po procedūros.

Tai buvo pirmoji Zaros botulino toksino injekcija. Moteris šiai operacijai pasiryžo todėl, kad jos koja niekaip netilpo į madingus juodus batus, kuriuos jai prieš dvejus metus padovanojo širdies draugas.

Z.Marchant daugybę kartų nesėkmingai bandė juos apsiauti, bet bandymai buvo beviltiški – moteris negalėjo užsegti daugiau nei pusės bato.

„Tai mane nuolat erzino, – Didžiosios Britanijos dienraščiui „Daily Mail“ pareiškė Zara. – Nesu stambi, bet mano koja netilpo į jokius batus. Mano blauzdos per didelės – jų gėdijausi.

Viršutinė mano blauzdų dalis atrodė tiesiog neproporcingai stambi. Šiokiadieniais tai man nerūpi – mano kojos slepiasi po kelnėmis ar timpėmis, bet jau kelerius metus troškau apsiauti dovanotus batus – galvojau apie tai, kaip norėčiau su jais nueiti į darbovietės vakarėlį.“

Zara apie botulino toksino injekciją į blauzdas sužinojo naršydama internete. Ji apie planus šiai operacijai nepasakojo draugams, bet nusprendė tiesą atskleisti vėliau.

Moters konsultacija su gydytoja ir procedūra truko pusvalandį. Specialistė Carolyn Berry pažymėjo šešias dvilypio raumens vietas ir į jas netrukus suleido botulino toksino.

Adata negali būti įstumta per giliai, nes taip būtų pažeistas plekšninis raumuo, o Zara nebegalėtų normaliai vaikščioti. Moteris nieko nepajuto, kai chirurgė suleido po 100 botulino toksino dozių į abi kojas.

Stambesnėms blauzdoms gali prireikti 125 dozių. Pelei būtų mirtina viena dozė, bet, pasak ekspertų, žmogui nužudyti prireiktų bent 3000.

C.Berry įspėjo pacientę, kad rezultatą jį pamatys mažiausiai po savaitės. Zaros blauzdos turėtų suplonėti bent 1 centimetru.

Zaros blauzdos po savaitės sumažėjo pusantro centimetro. Nors tai nebuvo didelis pokytis, ji vis vien patenkinta.

„Sieloje jaučiuosi nuostabiai, todėl noriu, kad ir išvaizda būtų nuostabi, – sakė Zara. – Nors žmonės stengiasi tai paneigti, žinome, kaip yra iš tikrųjų. Jei atrodai gražiai, su tavimi kitaip ir elgiamasi.“

„Leistis į blauzdas botulino toksiną populiaru Azijoje, kur moterys turi raumeningas kojas, bet nori būti grakštesnės, – sakė gydytoja C.Berry. – Vis dėlto procedūra sulaukia vis daugiau susidomėjimo ir Didžiojoje Britanijoje.

Į mane kreipiasi savo blauzdų besigėdijančios nuotakų motinos ir atostogauti išsiruošusios moterys. Bet daugiausia pacienčių tiesiog nori ant blauzdų užsitempti ilgaaulius žieminius batus.“

Londone esančios klinikos įkūrėja Jane Olver – plastinės chirurgijos specialistė. Ji su botulino toksino injekcijomis dirba jau nuo 1990-ųjų.

Gydytoja prieš procedūrą pacientų paprašo pasirašyti dokumentą, kuriame jie supažindinami su galimu šalutiniu operacijos poveikiu, pavyzdžiui, silpnumu pradžioje ar laikinu eisenos pasikeitimu.

„Taip pat yra mėlynių pavojus“, – sakė specialistė.

J.Olver per penkerius metus botulino toksino injekcijas į blauzdas leido šimtui žmonių. O pastaraisiais metais pacientų skaičius labai išaugo – vis daugiau Didžiosios Britanijos gyventojų sužino apie procedūrą.

„Dar nė vienam žmogui nekilo problemų vaikštant, – teigė specialistė. – Galbūt žmonės pajuto nežymių pokyčių, bet dėl jų nesiskundė. Dauguma moterų pas mane ateina todėl, kad joms apsiavus aukštakulnius nepatinka raumeningai atrodančios blauzdos. Mano pacientės nori atrodyti elegantiškos.“

Galvos skausmas dėl gražių kojų

Vis dėlto tarp apie dailesnes blauzdas svajojančių moterų yra manančių, kad puikus rezultatas svarbesnis už galimą pavojų.

Gillian Higgin (49 m.), dviejų vaikų motina, nė kiek nesigraužia dėl botulino toksino injekcijų. Kiekvienos jos blauzdos apimtis sumažėjo 2 centimetrais.

„Po operacijos ant kojos liko tik šiek tiek mėlynių, – pasakojo ji. – Mano blauzdos atrodė gražesnės jau po dviejų savaičių.“

Gillian, kaip ir Zara, tiesiog norėjo apsiauti ilgus žieminius batus.

„Batai man visada buvo problema, – sakė moteris. – Ieškodavau jų visur, net interneto parduotuvėse, bet batai arba plyšdavo, arba netikdavo. Prieš vestuves sulieknėjau, bet mano blauzdos vis vien buvo storos. Tokia gimiau. Taip pat norėjau avėti patogius ilgus batus eidama į darbą – vaikštau ilgus atstumus įvairiomis meteorologinėmis sąlygomis.“

Mankšta Gillian nepadėjo susitvarkyti su problema. „Kuo daugiau mankštinausi, tuo stambesnės darėsi mano blauzdos, – pasakojo ji. – Mano problema buvo ne riebalai, o raumenys.“

Moteris dabar gali avėti savo mėgstamiausius jojiko stiliaus batus – jie pakankamai laisvi, kad Gillian galėtų į juos susikišti džinsines kelnes.

„Man patinka mano pasikeitusios kojos, – džiaugėsi ji. – Procedūra buvo neskausminga, greita ir kur kas pigesnė nei dauguma gydymo būdų.“

Gillian vyras Maxas (43 m.) nebuvo nusiteikęs taip optimistiškai.

„Jis pareiškė, kad tai keista, – prisipažino moteris. – Jis sako, kad mano blauzdos dabar plonesnės, bet jis nepastebi mano naujų rūbų, todėl tikriausiai sako tai, ką noriu girdėti.“

Susan Richardson (45 m.) botulino toksiną į blauzdas šiais metais leido jau du kartus. Pastarąjį – prieš mėnesį ruošdamasi atostogoms Karibuose su draugais.

Pirmoji procedūra jai buvo atlikta praėjusių metų kovo mėnesį.

„Pastarieji dveji metai man buvo sunkūs, – sakė Susan. – Mano sūnus kurį laiką sunkiai sirgo, o aš buvau neseniai išsiskyrusi ir persikrausčiusi į kitus namus. Patyriau daug streso, todėl ėmiau nebesirūpinti savimi ir sustorėjau. Injekcijų į blauzdas norėjau, kad vėl atgaučiau pasitikėjimą savimi ir jausčiausi geriau. Po jų tikrai pasikeičiau, net draugai sako, kad atrodau nuostabiai, nors apie mano blauzdoms atliktą procedūrą nieko nežino. Žiemą noriu prie trumpesnių suknelių avėti ilgus batus. Bet atrodo, kad dabar gaminami batai vis mažesni. Į juos sunku įsisprausti. Dabar galiu vilkėti bet kokias sukneles, nes žinau, kad man tiks ir ilgesni batai.“

Susan blauzdų apimtis sumažėjo 2 centimetrais, o vaikščiodama ji nepastebėjo, kad eisena būtų pasikeitusi.

„Bijojau, kad dėl botulino toksino poveikio vaikščioti gali pasidaryti sunkiau, bet nepastebėjau jokio skirtumo, – teigė moteris. – Aš ir toliau reguliariai lankysiuosi klinikoje. Juk nesigulu po skalpeliu, o dėl botulino toksino injekcijų matomi rezultatai laikini. Dirbu grožio konsultante, todėl svarbu, kad atrodyčiau kuo geriau.“

Procedūra gali baigtis net mirtimi

Vis dėlto yra gydytojų, kurie sunerimę dėl didelio botulino toksino kiekio naudojimo. Plastinės chirurgijos gydytojas Naveenas Cavale’as mano, kad leisti botulino toksiną – rizikinga.

„Botoksas neleidžia raumenims tinkamai susitraukinėti, todėl jie susilpnėja, – aiškino jis. – Savo blauzdų raumenis naudojame žengdami kiekvieną žingsnį. Nesuprantu, kodėl yra norinčių dėl gražesnės išvaizdos susilpninti tai, kas padeda mums judėti. Be to, blauzdos raumenys pumpuoja kraują kojomis į širdį.

Jei tas pumpavimo mechanizmas susilpninamas, žmogui kyla kraujo krešulių pavojus. Kraujo krešulys gali užkimšti plaučių arteriją – tai baigiasi ir mirtimi. Netaisyklingai suleistas botulino toksinas gali pakliūti į veną ar arteriją ir sukelti širdies smūgį. Tikrai nerekomenduoju šios procedūros.“

Parengė Dorotėja Noreikaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.