Ar Medinės Ožkos metais jos pienas – vertingesnis nei karvės?

Gal todėl, kad netrukus pagal Rytų kalendorių prasidės Ožkos metai, vėl imta labiau domėtis ožkos pienu. Šis pienas vis dažniau patenka ir į mokslininkų akiratį. Vilniaus universiteto Vaikų ligoninės gydytojas, vaikų gastroenterologas Vaidotas Urbonas pripažino, kad ožkos pieno mėgėjai dažnai be ypatingos priežasties liaupsina šį maisto produktą.

Ožkos pienas neturi daugiau privalumų nei karvės pienas, nors kai kam šviežias ožkos pienas labiau tinka nei karvės, bet tai retos išimtys.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ožkos pienas neturi daugiau privalumų nei karvės pienas, nors kai kam šviežias ožkos pienas labiau tinka nei karvės, bet tai retos išimtys.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė („Lietuvos rytas“)

2015-01-20 10:38, atnaujinta 2018-01-15 13:34

Priežastis, kodėl žmonės ima domėtis ožkos pienu, neretai būna vaikus kamuojanti alergija, rašo „Lietuvos ryto“ šeštadienio žurnalas „Gyvenimo būdas“. 

Tačiau alergiškas atžalas auginančius tėvus gydytojas V.Urbonas įspėjo, kad nereikėtų puoselėti didelių vilčių, jog nuo ožkos pieno jų vaiko nebers.

Ožkos pienas neturi daugiau privalumų nei karvės pienas, nors kai kam šviežias ožkos pienas labiau tinka nei karvės, bet tai retos išimtys“, – sakė gydytojas.

Dar viena priežastis, kodėl stengiamasi įtraukti į valgiaraštį ožkos pieną, – pieno cukraus netoleravimas. Ypač dažnai nuo to kenčia suaugusieji.

„Nėra didelio skirtumo palyginus laktozės kiekį ožkos ir karvės piene. Galima daryti išvadą – jei išgėrus pieno nevirškina, nes organizmas netoleruoja laktozės, blogai bus ir nuo ožkos pieno“, – sakė gydytojas V.Urbonas.

Ožkos pienas turi ir tam tikrų privalumų – jame riebalų lašeliai smulkesni, todėl paviršiuje nesusidaro jų sluoksnis kaip karvės piene. Kuo mažesni riebalų lašeliai, tuo mažiau reikia kasos fermentų, kurie padėtų virškinti.

Jei suaugusiam žmogui nustatytas kasos nepakankamumas, galbūt jam reikėtų rinktis ožkos pieną. Mažiems vaikams tokia patologija ypač reta.

Yra dar viena prielaida, kurią mėgsta priminti racionalia mityba susidomėję žmonės. Mitas, jog ožkos pienas sveikesnis, remiasi tuo, kad ožka pasaulį išvysta sverdama beveik tiek pat, kiek ir vaikas, tad ožkos vystymasis artimesnis žmogaus vystymuisi.

Suaugusi ožka sveria beveik tiek, kiek ir suaugęs žmogus, – dėl tokio sutapimo esą ožkos pienas lyg ir geresnis.

O karvė sveria beveik 10 kartų daugiau nei žmogus. Atrodytų, karvės pienas turi pernelyg daug įvairių medžiagų, skatinančių augimą, bet žmogui nereikia taip greitai augti kaip veršeliui. Todėl daroma išvada, kad ožkos pienas geresnis.

Gydytojas V.Urbonas priminė, kad ožkos piene trūksta vitamino B12 ir folio rūgšties. Dėl šios priežasties gali išsivystyti mažakraujystė – megaloblastinė anemija. O karvės piene yra kur kas daugiau šių medžiagų.

Tačiau geriant užkrėstos ožkos pieną didėja pavojus užsikrėsti erkiniu encefalitu ir brucelioze – šias infekcines ligas platina erkės. Todėl reikėtų gerti tik termiškai apdorotą ožkos pieną.

Mitybine verte ožkos ir karvės pienas mažai skiriasi, nes riebalų ir baltymų kiekis panašus, pagal laktozės kiekį ožkos pienas taip pat artimas karvės pienui.

JAV, Kanados, Europos pediatrai pripažino, kad ožkos pienas neturi būti vartojamas kasdien.

Galbūt tam tikrais atvejais juo galima pakeisti karvės pieną, pavyzdžiui, kai kamuoja alergija ar blogiau virškinami riebalai.

Neseniai į Lietuvą atkeliavo ožkos pieno pagrindu paruošti mišiniai. Tai nėra didelė naujiena, nes Naujojoje Zelandijoje šie mišiniai naudojami daugiau nei trisdešimt metų.

„Pieno nevartojantys veganai tikina, kad nė vienas subrendęs gyvūnas negeria pieno. Tad ar suaugusiam žmogui iš tikrųjų reikia jį gerti?“ – paklausiau gydytojo V.Urbono.

Jis pats kasdien geria pieno, o žmogaus organizmui per parą pakanka pusės litro pieno produktų. Tai gali būti ir jogurtas, kefyras. Gydytojo V.Urbono katinas taip pat mielai laka pieną.

Tačiau mėgstantiems gerti šviežią pieną gresia daugiau pavojų. Kai kuriose JAV valstijose, kuriose leidžiama prekiauti šviežiu pienu, kasmet nustatoma kur kas daugiau žarnyno infekcijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.