Vengdama raukšlių, moteris nesišypso jau 40 metų

Dažną penktadienio vakarą Tess Christian susitinka su savo linksmomis draugėmis vietiniame restorane. Kompanija mėgaujasi šampanu, o jų pokalbiai darosi vis triukšmingesni, virš staliuko aidi juokas.

Tess būdama 19-kos ir 50-ties.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Tess būdama 19-kos ir 50-ties.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 6, 2015, 2:03 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 10:41 PM

Bet tarp jų sėdinti penkiasdešimtmetė Tess atrodo keistai: jos veidas – išlieka akmeninis, kol draugės kikena. Moters veide nė karto nešmėsteli šypsena ir ji visiškai nesijuokia.

Tess supranta humorą, tačiau kone prieš keturiasdešimt metų ji priėmė sąmoningą sprendimą nesijuokti ar nesišypsoti. To ji nedarė net ir gimus dukrai. Moteris sako, kad taip ji elgiasi, nes akmeninis veidas be jokių emocijų jai padeda išlikti jaunatviškai. Jos pasirinktas jaunystės išsaugojimo būdas, tiesą sakant, yra keistas – bet, reikia pripažinti, nepaprastai veiksmingas.

Poveikis – kaip botulino

„Neturiu raukšlių ant veido, nes išmokau suvaldyti veido raumenis, – prisipažino Tess. – Visi manęs klausia, ar man buvo atliktos botulino injekcijos. Ne, nebuvo. Aš žinau, kad taip atrodau, nes nesišypsau ir nesijuokiu nuo paauglystės. Šis sprendimas atsipirko, nes ant mano veido nesimato nė vienos raukšlelės. Taip, aš išdidi ir noriu išlikti jaunatviška. Mano strategija yra daug sveikesnė nei botulino injekcijos, o jos poveikis geresnis, nei bet kokio brangaus kremo, ar veido procedūros“.

Nors ir kaip neįprastai tai skamba, bet Tess nėra vienintelė slopinanti tokias veido mimikas, kaip šypsena ar susiraukimas, kad išvengtų raukšlių.

Netgi tokios įžymybės, kaip 34 metų JAV televizijos žvaigždė Kim Kardashian, pripažino, kas stengiasi nesišypsoti ar nesijuokti, nes „dėl to atsiranda raukšlelių.“

Kai kurie ekspertai taip pat mano, kad šis keistas triukas gali būti veiksmingas. Dermatologas daktaras Nickas Lowe interneto portalui „MailOnline" teigė: „Tai gali būti veiksminga kovos su senėjimu priemonė. Be jokios abejonės, yra aktorių, išmokusių suvaldyti veido išraiškas.

Pasak mediko, raukšlelės susidaro, dėl nuolatinio veido ir kaktos raumenų įtempinėjimo. Dėl to gilėja įdubimai raumenų susijungimo vietose po oda.

„Jeigu išmoksite sumažinti veido išraiškų kiekį, sumažės ir veido raukšlių. Mes tai žinome, nes būtent taip veikia botulinas – jis sumažina raumenų aktyvumą. Nesišypsojimas yra sveikas būdas sumažinti raukšlių skaičių, nors, mano nuomone, tai daryti sunku, jau nekalbant apie tai, kad dėl to gali būti nuobodu jūsų partneriui ir trikdyti jūsų vaikus“, – pripažino medikas.

Įkvėpė Marlene Dietrich

Taigi, ar verta paaukoti juoko kupiną gyvenimą dėl keleto raukšlelių? Tess, kuri dirba maisto gaminimo mokytoja įmonėje, tiekiančioje daržoves, mano, kad taip: „Aš nesu liūdna. Aš myliu gyvenimą. Tiesiog aš nejaučiu poreikio to demonstruoti, vaikščiodama išsišiepusi“.

Ji nusprendė nesišypsoti ne todėl, kad atrodytų jauna. Taip atsitiko, nes ji lankė griežtą katalikišką mokyklą.

„Griežtos vienuolės nenorėjo, kad vaikai šypsotųsi. Visą laiką buvau verčiama nesišypsoti, užtat išmokau šaipytis“, – teigė Tess.

Tapusi paaugle ji suprato, kad šalta veido išraiška jai tiko.

„Besišypsant mano žandai išsipučia kaip žiurkėno, dėl to atrodau kvailai. Mane įkvėpė tokios senojo Holivudo žvaigždės kaip Marlene Dietrich. Ji niekada nesišypsojo ir man patiko tai, kaip kerinčiai ji atrodė“, – pasakojo ji.

Pradžioje išlaikyti suspaustas lūpas nebuvo lengva.

„Kai nutikdavo kažkas smagaus, o tai nutikdavo kasdien, kildavo noras juoktis, bet aš išmokau kontroliuoti veido raumenis, juos įtempdama, – paaiškino Tess. – Galbūt tik mano lūpų kampučiai truputį pakildavo, bet nieko daugiau. Mano draugams bendrauti su manim smagu, todėl dėl to problemų nekilo“.

Nesišypsojo net gimus dukteriai

Su savo buvusiu sutuoktiniu fotografu Nigelu, kuriam dabar 54 metai, ji susipažino bare, 1990 metais. 1991 metų kovą pora susilaukė dukters.

„Nigelui niekada nerūpėjo tai, kad aš nesišypsau, nes aš jį visada mokėjau pralinksminti – kompanijose esu linksma. Jeigu su manimi praleistumėte dieną, net nepastebėtumėte, kad nesišypsau“, – teigė moteris ir pridūrė, kad net gimus dukteriai neišspaudė šypsenos.

„Gimus Stevie aš buvau perpildyta džiaugsmo, bet vis tiek nejutau poreikio šypsotis. Tuo metu likti šaltu veidu man jau buvo natūralu“, – atviravo Tess.

Su Nigelu ji susituokė 1993 metų vasarį.

„Žinoma, vestuvių fotografas bandė mane įtikinti šypsotis nuotraukoms, bet aš susilaikiau. Tai tiesiog ne man“, – paaiškino Tess.

Pravardžiuoja Mona Lisa

Kai 1998 metais tuo metu jau išsiskyrusi Tess sulaukė keturiasdešimties, ji pastebėjo, kad draugių veiduose aplink lūpas atsirado raukšlelių, o jos oda išliko lygi.

„Tuo metu supratau, kad esu jaunesnė, nes gyvenimo dalis praėjo nesišypsant“, – prisiminė moteris.

Savo namuose Londone Tess, žiūrėdama komedijas per televizorių, išmoko juoktis viduje. Bet net ir po daugelio metų, praleistų be šypsenos, viešumoje išlikti akmeniniu veidu ne visada yra lengva.

„Draugės mane pravardžiuoja Mona Lisa, pagal Leonardo Da Vinci paveikslą, – teigė Tess. – Sakoma, kad Mona Lisa buvo gana linksma, kaip ir aš. Tiesiog aš to nenoriu demonstruoti. Neseniai mano draugė, interjero dizainerė, pasakojo, kaip jos klientas ispanas nuolat parduotuvę John Lewis vadino „Juan Lewis“. Man buvo labai juokinga, bet išlaikiau šaltą veidą. Aš niekuomet nepalūžtu“.

Vyrai, su kuriais ji susitikinėja, dažnai paprašo jos nusišypsoti.

„Aš juos patikinu, kad nesišypsau, ne todėl, kad jie man neįdomūs. O labiausiai nekenčiu vyrų, kurie ragina: „Pralinksmėk, gražuole. Daugiau to gali niekada neįvykti“. Aš kitų žmonių išvaizdos nesistengčiau kritikuoti“, – pasakojo Tess.

Tess teigia, kad jos dukra Stevie, kuriai dabar 24 metai, ir kuri dirba filmavimo asistente, niekada neįsižeidė, dėl to, kad mama nesišypso.

„Ji, priešingai nei aš, turi puikią šypseną. Jeigu tokią turėčiau, jos neslėpčiau. Ji supranta, kad mano šalta veido išraiška nereiškia, kad man nemalonu su ja bendrauti“, – teigė moteris.

Šypsena suteikia laimės

Bet Londone dirbanti psichologė Amanda Hills teigia, kad šypsena būtina gerai psichinei sveikatai.

„Kai šypsomės, kūnas gamina endorfinus, žinomus kaip „laimės hormonai“, kurie padeda jaustis gerai, – paaiškino psichologė. – Kuo daugiau šypsomės, tuo laimingesni jaučiamės, nes taip smegenims pranešame, kad esame laimingi, net jeigu taip ir nesijaučiame“.

A.Hills pridūrė, kad smegenys nesupranta, ar mes suvaidiname šypseną, nes jos paprasčiausiai reaguoja į raumenų judesius.

„Tyrimai parodė, kad šypsodamiesi tampame laimingi, net jei ir jaučiamės nelaimingi, todėl depresija sergantiems pacientams kai kurie medikai pataria šypsotis prieš veidrodį. Tuo tarpu nesišypsojimas sukuria priešingą rezultatą. Ramus, be emocijų, veidas smegenims nesiunčia džiaugsmo signalų. Šypsena patraukia aplinkinių dėmesį, o šaltas ar liūdnas veidas atstumia, dėl ko ir patys pradedame jaustis nelaimingi, nors tokie ir nesame“, – teigė specialistė.

Pavadino „pikta karve“

Tačiau tai nerūpi išsiskyrusiai, 38 metų tekstilės dizainerei Vicky Kidd, auginančiai 9 metų sūnų Haydeną. Ji nustojo šypsotis prieš 5 metus, kai po 8 metų draugystės išsiskyrė su gyvenimo partneriu.

„Mimikos raukšlelės pradėjo išduoti mano amžių ir ėmiau nerimauti, kad liksiu vieniša, – teigė Vicky. – Pajutau, kad daugumai vyrams patinka jaunesnės moterys ir dėl jų konkurencijos mane apėmė paranoja“.

Išsiskyrusi su gyvenimo draugu, ji pradėjo lankyti jogos pamokas.

„Aš ten išmokau, kaip atpalaidavus veido raumenis suminti raukšlelių kiekį ir taip atrodyti dešimt metų jaunesne. Atpalaiduoti veido raumenis buvo rekomenduojama po dešimt minučių kasdien, bet aš nutariau žengti toliau ir nesišypsoti kuo ilgiau. Visada jaučiausi kaip arklys, kai šypsodavausi, nes turiu didelius skruostus , o besišypsant dar ir sudrimba mano paakių oda“, – sakė Vicky.

Gyvybinga moteris Vicky teigia, kad viduje ji jaučiasi laiminga.

„Nėra taip, kad nesu emocinga. Tiesiog manau, kad veido išraiškos dažnai būna apgaulingos ir šypsena slepia tikrąsias emocijas. Linksmiausiai atrodantys žmonės dažnai yra patys nelaimingiausi. Vyrai, su kuriais susitikinėjau, vėliau suprato, kad su manimi bendrauti yra gana lengva, nes viduje aš esu linksma. Nepažįstamieji mane yra pavadinę „pikta karve“. Kadangi sąmoningai nusprendžiau nesišypsoti, tai dėl panašių pravardžių neįsižeidžiu“, – teigė moteris.

Ji pripažino, kad supranta, jog aplinkiniams, kol nepradeda kalbėti, ji galiu pasirodyti agresyvi: „Neseniai įvyko nesusipratimas su sūnaus smuiko mokytoja, dėl pamokos datos. Kai paklausiau, kada kita pamoka ji net pasitraukė, pamaniusi, kad esu įsiutusi, bet taip nebuvo“.

Kitaip nei Tess, ji linkusi sulaužyti taisykles.

„Jei kas nors man nusišypso, atsakau tuo pačiu, kad neatrodyčiau nedraugiška, – sakė Vicky. – Šypsausi, kai sūnus juokiasi, kad neįžeisčiau jo jausmų. Atsisakau šypsotis tik tada, kai tai nebūtina, kad nepagilinčiau raukšlių ant veido. Žmonės sako, kad kaip tik dėl to atrodau jaunesnė nei esu“.

Šypsena kaip tik padeda!

Bet yra ekspertų, kurie nesutinka, kad nesišypsodami galime atrodyti jauniau. Julia Anastasiou moko veido jogos – veido raumenų stimuliacijos, padedančios odai atrodyti lygesne. Ji kaip tik mano, kad šypsena padeda atrodyti jauniau.

„Veidas be emocijų, tam, kad išvengtumėte raukšlelių nepadeda, – teigė specialistė. – Raukšlės atsiranda dėl to, kad sumažėjau raumenų tonusas ir elastingumas. Šypsena stimuliuoja raumenis, tai pagerina kraujo apytaką ir padeda sustiprinti jungiamąjį veido audinį“.

Nusprendė nesiraukyti

Žinoma, šypsojimasis – ne vienintelis veido judesys, kuri keičia giliuosius veido raumenis. Raukymasis taip pat juos veikia. Kaip tik dėl to septyniasdešimtmetė Christyne Remnant iš Soutamptono nustojau raukytis, sulaukusi aštuonerių. Ji teigia, kad tai jai padeda atrodyti jauniau.

„Aš gerai pamenu, kaip stebėjau savo močiutę, bendraujančia su savo bendraamžėmis šešiasdešimtmetėmis draugėmis. Jų kaktos labai susiraukšlėdavo, kai jos raukydavosi. Aš tada nutariau, kad taip atrodyti nenoriu. Vienu metu buvau nutarusi ir nustoti šypsotis, bet paskui supratau, kad per toli nuėjau“, – prisipažino moteris.

Christyne pridūrė: „Niekas to nė nepastebėjo ar nelaikė keistenybe. Augdama visiems atrodžiau kaip linksmas vaikas. Kai pradėjau pastebėti, kad mano dvidešimtmetėms draugėms ant kaktos pradėjo atsirasti raukšlelės dėl raukymosi, supratau, kad mano sprendimas buvo teisingas. Kuo ilgiau nesiraukiau, tuo labiau atpratau tai daryti“.

Su laiku tai tapo natūraliu elgesiu. Ji nesiraukė, net, kai būdama 32 metų laikė vairavimo egzaminą. Nesiraukė ir gimdydama tris vaikus: Justine, kuriai dabar 45 metai, metais jaunesnį Marcusą ir dabar 26 metų amžiaus Belindą, ar net kai mirė jos mama, kai Christyne buvo 59-eri.

„Žinoma, mano gyvenime buvo sunkių momentų, kaip ir visiems kitiems. Bet tiesiog kai liūdna, aš verkiu ar net griežiu dantimis, – sakė Christyne kuri kartu su vyru Douglasu vadovauja nekilnojamo turto įmonei. – Gali būti, kad žmonės mane laiko draugiškesne, nei esu iš tikrųjų. Aš tikrai nesu visada laiminga, mane erzina ilgos eilės, rūkaliai ir tie, kurie palieka neuždarytas duris. Bet dabar man būtų sunku susiraukti, net ir labai supykus“.

Tai, kad Chrystine niekada nesirauko, jai padeda atrodyti 20 metų jaunesne, be plastikos chirurgų pagalbos.

„Žmonės visada nustemba, kai sužino mano amžių, – prisipažino Chrystine. – Nenaudoju veido kremo ir tikrai niekada nenaudočiau botulino. Bet kokiu atveju nesiraukymas man padėjo labiau, nei tai galėtų padaryti chirurgas. Dažnas veido raumenų naudojimas tikrai palieka žymes ant veido“.

Ir kai kurioms moterims dėl to tikrai nėra juokinga.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.