Miego sutrikimas vos nepražudė aktoriaus A. Žiurausko

Net penkerius metus aktorius Andrius Žiurauskas (38 m.) naktimis po kelis kartus pabusdavo ir atsisėsdavo ant lovos krašto nesuprasdamas, kas jam darosi. Jo paties knarkimas priversdavo atsibusti vidury nakties, todėl kartais dienomis Kauno lėlių teatro aktorius nejusdavo, kaip užsnūsdavo per pertrauką tarp repeticijų, nuėjęs į kavinę ar vakare žiūrėdamas filmą. Šių sveikatos sutrikimų atsikratyti pavyko tiktai apsilankius Miego laboratorijoje, į kurią jam patarė užsukti buvęs klasės draugas.

Važiuodamas automobiliu iš Vilniaus į Kauną A.Žiurauskas dukart sustodavo, kad galėtų šiek tiek pasnausti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Važiuodamas automobiliu iš Vilniaus į Kauną A.Žiurauskas dukart sustodavo, kad galėtų šiek tiek pasnausti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė („Lietuvos rytas“)

Feb 14, 2015, 11:28 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 5:22 AM

Vos nepalaidojo šeimos

Lietuviškoje kino juostoje „Redirected/Už Lietuvą!“ linksmo storulio Staskos vaidmenį sukūręs A.Žiurauskas dabar nė iš tolo nepanašus į savo herojų. Dėl miego apnėjos sukelto šalutinio poveikio aktorius buvo priaugęs antsvorio, todėl jo vaidinamas įžūlus kaimietis Staska dar ir dėl to atrodė juokingas.

Bet pačiam A.Žiurauskui, kai jis filmavosi kino juostoje, nebuvo linksma – juk žiūrovai neįsivaizdavo, kiek apkūnus vyras turėjo įdėti pastangų, kad lakstytų lyg nutrūktgalvis. Po įtemptų filmavimo scenų aktorius grįžęs namo, vos tik padėjęs galvą ant pagalvės, kaipmat užmigdavo.

„Manęs nekankino nemiga, atvirkščiai, man atrodė, kad iškart užmigdavau. Tačiau rytą jausdavausi neišsimiegojęs“, – pripažino Kauno lėlių teatro aktorius A.Žiurauskas.

Netgi važiuodamas automobiliu iš Vilniaus į Kauną Andrius dukart sustodavo, kad galėtų šiek tiek pasnausti, nes bijodavo nulėkti nuo kelio.

Bet vyras neatsisakė kelionių mašina, nes buvo pernelyg įpratęs vairuoti. Tad sykį su šeima susiruošė net į Lenkiją.

Ir tik laimingas atsitiktinumas, kai knapsinčio vairuotojo mašina dardėjo kelkraščiu ir jį tuo metu pažadino garsiai riktelėjusi žmona, išgelbėjo šeimą nuo nelaimės.

„Vos nepalaidojau visos šeimos – juk galėjo įvykti skaudi avarija. Ačiū Dievui, spėjau sustoti“, – pasakojo dviejų vaikų tėvas.

Užknarkdavo teatre

Neišsimiegodavęs aktorius patyrė ir daugiau nemalonumų: „Negalėdavau eiti į kiną ar teatrą. Ko ten eiti? Kad knarkdamas kitiems trukdyčiau žiūrėti filmą ar spektaklį?“

Net ir tie veiksmo filmai, kurie A.Žiurauskui patikdavo, migdydavo lyg raminamieji vaistai.

„Negalėdavau susivaldyti – pradėdavau knapsėti. Baigiantis filmui, prieš išeinant iš kino teatro, žmona pažadindavo, tačiau galiausiai pareiškė, kad daugiau su manimi neis. Ir jai, ir draugams būdavo gėda su manimi kur nors nueiti.

Net kai su Lėlių teatru vykdavau į teatrų festivalius, norėdamas žūtbūt pamatyti užsienio kolegų spektaklius, vis užmigdavau“, – apmaudo dėl kasdienybę apsunkinančių dažnų miego priepuolių neslėpė A.Žiurauskas.

Jei Andrius repetuodavo scenoje, miegas jo neimdavo. Tačiau tik prisėdęs A.Žiurauskas kaipmat užsnūsdavo. Kolegos iš pradžių juokėsi, vis žadino ir klausinėjo: „Kas tau?“

„Visi suprato, kad man kažkas darosi. Aš ir pats tai supratau, bet nežinojau, kur kreiptis pagalbos“, – į galimos ligos simptomus dėmesio nekreipė aktorius.

Kolegos ir draugai A.Žiurausko nepalikdavo nepatogioje situacijoje. Aktorius dažnai nueidavo į kavines su bendraminčiais, ir jiems šnekučiuojantis pasigirsdavo knarkimas. Bičiuliai nebesijuokdavo, nes žinodavo, kad Andriui taip visuomet nutinka, todėl prieš išeidami jį pažadindavo.

„Užmigti prie stalo man būdavo dažnas reiškinys. Gal iš šalies atrodydavo, lyg būčiau padauginęs alkoholio, tačiau problema buvo ne ta. Pastebėjau, kad kur tik atsipalaiduoju, ten ir „nulūžtu“, – varginusią būseną apibūdino A.Žiurauskas.

A.Žiurauską pas gydytojus ragindavo apsilankyti ir žmona, tačiau vyras vis nerasdavo laiko.

„Mano nelengvas būdas ir didelis užimtumas užkirsdavo kelią pas medikus. Į jų rankas visada patekdavau tuomet, kai jie patys mane nusiveždavo“, – šmaikštavo aktorius.

Užsnūdo šalia mediko

Bet kai kartą Andrius užsnūdo susitikęs su seniai matytu buvusiu klasės draugu, dabar mediku, šis neliko abejingas. Gydytojas įtarė, kad aktoriui gali būti miego apnėja, todėl patarė nedelsiant nuvykti išsitirti į Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Miego laboratoriją.

„Kai užsiregistravau, iškart sulaukiau skambučio, kad vakare bus laisva viena miego palata“, – aktorius nedvejodamas sutiko pernakvoti gydymo įstaigoje.

Per naktį A.Žiurauskui atlikti tyrimai: „Prie akių, galvos, kojų, krūtinės, smakro, nosies buvo prijungti laidai. Ištyrus paaiškėjo, kad man – miego apnėja.“

Gydytoja aktoriui rekomendavo nusipirkti aparatą, kuris suspaustą orą pučia tiesiai į nosį ir burną. Todėl tą orą „per prievartą“ jis įkvepia miego metu.

Oro srovė pakelia minkštuosius gomurio audinius, kurie anksčiau būdavo suglebę ir trikdydavo kvėpavimą.

Miegant sustoja kvėpavimas

Miego apnėja A.Žiurauskui išsivystė dėl ryklės užpakalinės dalies raumenų atsipalaidavimo sukelto kvėpavimo takų susiaurėjimo.

Įprastai dienos metu ir miegant ryklės raumenys palaiko ryklę atvirą ir užtikrina oro srautą į plaučius.

Esant obstrukcinei miego apnėjai dėl nenormalaus mechaninio sąryšio tarp ryklę plečiančių raumenų ir ryklės sienos ryklė trumpam tarsi sukrinta. Tuo metu susiaurėja kvėpavimo takai, ir tai sukelia kvėpavimo pauzes. Dėl to kvėpavimas sustoja (nutrūksta) apie 10 ar daugiau sekundžių.

Miego apnėjai būdinga tai, kad miegant kvėpavimas kartotinai nutrūksta ir vėl atsinaujina. Apnėjos epizodų metu mažėja deguonies kraujyje, dažnai prabundama. Tai sutrikdo žmogaus miego kokybę, dėl to jis būna mieguistas dieną.

Apnėja gali provokuoti širdies ir kraujagyslių ligas, blogina atmintį. A.Žiurauskui dėl miego apnėjos šoktelėjo kūno svoris.

Aktoriui tai vienu metu net buvo privalumas – vienoje aktorių agentūros anketoje jis prieš kelerius metus nurodė savo duomenis: ūgis – 182 centimetrai, svoris – 115 kilogramų, batų dydis – 44. Būtent tokio kaimiečio Staskos ir reikėjo režisieriaus Emilio Vėlyvio filmui „Redirected/Už Lietuvą!“.

Dabar iš A.Žiurausko likę kone pusė Staskos, nes atsikračius miego sutrikimų dingo noras nesaikingai valgyti. Dėl to vyras jau neteko keliasdešimties kilogramų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.