Joniškietės soliariumų gerbėjos neviltis – nudegė 12 proc. kūno

Internete išplito nuotraukos, kurias paviešinusi joniškietė, vardu Lidija, skundžiasi buvusi stipriai apdeginta viename miesto soliariume. Pasak merginos, ji soliariume praleido vos dešimt minučių ir patyrė didelės kūno dalies pirmojo laipsnio nudegimus. Labiausiai nukentėjo tos vietos, kurios lietėsi su soliariumo aparatu.

Mergina soliariume apsilankė kovo 23 dieną – šiuo metu ji gydosi nudegimus.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Mergina soliariume apsilankė kovo 23 dieną – šiuo metu ji gydosi nudegimus.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė, Jurgita Noreikienė

Mar 25, 2015, 10:17 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 6:42 AM

Mergina soliariume apsilankė kovo 23 dieną – šiuo metu ji gydosi nudegimus. Gydymo įstaigoje nustatė, kad mergina patyrė pirmo laipsnio nudegimus šešiolikoje kūno vietų. Nukentėjo apie 12 procentų kūno.

„Taip baisiai nudegė tik tos vietos, ant kurių aš gulėjau. Vadinasi, soliariumo lempos buvo nesureguliuotos“, – įsitikinusi Lidija.

Tai buvo ne pirmasis merginos apsilankymas soliariume šiais metais. „Nemanau, kad galėjo taip atsitikti po 10 minučių. Noriu, kad apie tai sužinotų kuo daugiau žmonių! Kokių neatsakingų darbuotojų pilna!“ – piktinosi mergina.

Ar iš tiesų kaitinimasis soliariume gali sukelti rimtų odos problemų? Galbūt dėl nudegimų kalta pati soliariumo lankytoja? Apie tai teiravomės klinikos „Narmeda“ gydytojos dermatovenerologės Aušros Bičkauskienės.

Odos ligų specialistai visoje Europoje skambina pavojaus varpais, kad kaitinimasis soliariume gali atnešti daugiau žalos nei naudos. Gydytoja A.Bičkauskienė aiškino, kad kaitinantis soliariume kyla pavojus perdozuoti ultravioletinius spindulius. Pastaruoju metu gydytoja kur kas dažniau susiduria su tokias atvejais, kai galima įtarti odos vėžį. Tai – ženklas, kad žmogus yra gavęs daug ultravioletinių spindulių. Tokios tendencijos nebuvo prieš dešimt metų. Galbūt žmonės labiau ėmė rūpintis savo sveikata? Galbūt jiems kur kas daugiau nerimo pasėja aptiktas odoje apgamas ar neaiškus darinys? Gydytoja A.Bičkauskienė tikino, kad tai gali būti susiję ir su mada lankytis soliariume.

- Kokie pavojai tyko soliariumų mėgėjus? – Soliariume naudojami tik tam tikros bangos spinduliai, kurie nenudegina odos, bet paveikia jos ląsteles, kad pradėtų gaminti melaniną, suteikiantį odai rusvą atspalvį.

Saulėje ilgiau pasikaitinus, oda pradeda raudonuoti, ima skaudėti, gali susidaryti net pūslių, tai rimtas įspėjimas, kad reikia vengti saulės. Prastai pasijutę mes turbūt neisime kitą dieną vėl kaitintis ir būsime atsargesni.

Tuo tarpu kaitinantis soliariume, nėra tokio nudegimo pavojaus, tačiau yra labai didelė tikimybė, kad ultravioletinių spindulių gausime kur kas daugiau nei rekomenduoja medikai.

- Kada būtina kreiptis į odos ligų specialistą?

– Kadangi įdegis greitai išblunka, žmogus vėl užsuka į soliariumą, ir taip elgiasi ne vieną kartą. Tačiau oda nieko nepamiršta, nes ultravioletinių spindulių poveikis vis kaupiasi.

Ilgainiui, žinoma, ne po pusmečio ir ne po metų, gali atsirasti odoje įvairių auglių, nebūtinai piktybinių. Pavyzdžiui, keratomų, kurios yra būdingos vyresnio amžiaus žmonėms, tačiau dėl ultravioletinių spindulių poveikio šie augliai susiformuoja ir jaunesniems žmonėms, ypač tiems, kurie mėgsta kaitintis soliariume.

- Ką turi žinoti soliariumų klientai?

– Dar vienas svarbus dalykas – soliariumo salonuose turi būti taikoma patikra, kad šių salonų klientai turėtų pakankamai informacijos apie tai, kokį kiekį pavojingų spindulių jų oda gauna per minutę.

Kiek aš žinau, anksčiau tokia patikra nebuvo privaloma. Įsigijus aparatą buvo galima naudoti soliariume tiek laiko, kiek jis šviesdavo. Niekam nerūpėjo, kokią spindulių dozę gaudavo klientas. Pakakdavo jam pasakyti, kad kaitinsis kelias minutes.

Pasikeitus tvarkai, socialiumo darbuotojas privalėtų pasakyti klientui – kiek ir kokią spindulių dozę jis gavo. Nežinau, ar tai vykdoma.

Soliariumo lankytojams kyla ir kitokių pavojų – jie tampa psichologiškai priklausomi, o kai kuriems jų deginimasis tampa priklausomybės liga.

Pasikaitinus gerėja savijauta, net darbingumas, nes ultravioletiniai spinduliai stimuliuoja organizmą. Kai pablogėja nuotaika, norisi vėl užsukti į soliariumą. Ypač tokia tendencija būdinga Skandinavijos gyventojams, kurie šaltuoju metų laiku jau neįsivaizduoja gyvenimo be soliariumo.

- Ar galima įtarti, kad soliariumo lempos prastai sureguliuotos, jei oda smarkiai įrausta?

– Laikantis visų saugumo reikalavimų, smarkiai nudegti soliariume neįmanoma, nebent lempos būtų blogai sureguliuotos. Tokiu atveju oda pasidarytų juostuota kaip zebro kailis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.