Paracetamolio iššūkis socialiniame tinkle gali kainuoti gyvybę

Socialiniuose tinkluose pastaruoju metu sklinda nauja mada – „paracetamolio iššūkis“. Jauni žmonės ragina vieni kitus išgerti kuo daugiau paracetamolio, dalintis patirtimi ir pakviesti draugus padaryti tą patį. Ši mada britei Mandy Yousaf priminė jos šeimos tragediją. Prieš kelis metus jos dukra perdozavusi šių nuskausminamųjų mirė. Sielvarto apimta motina dabar įspėja, jog „paracetamolio iššūkis“ yra itin pavojingas ir gali kainuoti gyvybę.

Prieš keis metus perdozavusi paracetamolio Charlotte mirė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Prieš keis metus perdozavusi paracetamolio Charlotte mirė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 27, 2015, 5:53 PM, atnaujinta Nov 26, 2017, 6:48 AM

Mandy ir Peteris Yousafai vis dar apimti sielvarto. Prieš kelis metus jų dukra Charlotte, po išsiskyrimo su vaikinu nusprendusi išgerti nuskausminamųjų – paracetamolio, mirė. Medikams merginos atgaivinti nebepavyko.

Dabar Mandy perspėja visus jaunus žmonės, kurie seka socialinių tinklų mada – „paracetamiolio iššūkiu“. Moteris tikina, kad pasakodama savo dukros istoriją siekia atgrasinti jaunimą nuo šios beprotybės, kuri gali baigtis mirtimi.

Pasklidusi žinia apie „paracetamolio iššūkį“ priminė Mandy jos dukros istoriją, todėl ji išdrįso papasakoti apie tai visam pasauliui. „Aš pasisakau prieš tokią madą, nes žinau, kuo tai gali baigtis. Mano dukrai tebuvo devyniolika, aš jus perspėju, nereikia baigti taip, kaip ji. Jaunimas skatina vienas kitą daryti įvairias kvailystes, tačiau nesupranta, kokią žalą gali padaryti sau. Kalbėti apie tai turime ne tik su jaunimu, bet ir jų tėvais, mokytojais, visais“, – sakė moteris.

Rytų Eršyro tarybos mokyklų vadovas Alanas Wardas žiniasklaidai teigė, jog „paaugliai dabar yra drąsūs, ragina vienas kitą per socialinius tinklus be saiko vartoti nuskausminamuosius. „Jau kalbėjome su tėvais, perspėjome, kad stebėtų, ką jų vaikai daro socialiniuose tinkluose. Turime juos apsaugoti. Primygtinai raginame kalbėti su savo vaikais. Paaiškinti, jog dalyvauti tokiose beprotybėse yra nesaugu. Taip pat nereikia remti šio iššūkio.

Paracetamolis vienas labiausiai paplitusių nuskausminamųjų. Daugelis galvoja, kad jis visai nekenksmingas, tačiau taip nėra. Vartojant jį dideliais kiekiais galima stipriai pažeisti kepenis ir dėl to netgi mirti“, – sakė A.Wardas.

Kai tik išplito „paracetamolio iššūkis“, tuoj pat atsirado ir tokių, kurie puolė perspėti savo bendraamžius dėl jo nesaugumo. Kai kurie jaunuoliai dalinosi savo patirtimi. „Mano sesuo mirė perdozavusi paracetamolio. Nedarykite to“, – rašė viena mergina. Kita prisipažino pati kenčianti nuo paracetamolio padarytos žalos organizmui: „Man tik 18, o mano kepenys dabar pažeisti, patikėkite, tai stipriausias skausmas, kokį kada nors jaučiau“.

Medikai perspėja, kad paracetamolis tikrai nėra „nekaltas“ vaistas. Jei vartodami jį pastebėjote, jog pagelto akių obuoliai, oda, nedelsiant reikėtų kreiptis į gydytojus. Kiti galimi simptomai – silpnumas, kraujavimas, galimas inkstų ar kepenų nepakankamumas.

M.Yousaf dalindamasi savo skaudžia patirtimi taip pat įspėjo žmones, kad pasijutę blogai, kuo skubiau kreiptųsi į medikus. „Gydytojai sakė, jei Charlotte būtų atvežta į ligoninę greičiau, ją būtų išgelbėję. Galbūt jai būtų prireikę kepenų transplantacijos, tačiau ji gyventų“, – sakė moteris.

Parengė Ana Daukševič

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.