Vaistai? Kupiškietė negalavimus gydo eteriniais aliejais

Buvusi matematikos mokytoja, o dabar ūkininkė, gerai žino, ką jos artimiesiems daryti, kai skauda galvą, kažko ne taip plaka širdis, kankina nemiga ar tiesiog neauga plaukai – daugumą negalavimų jie gydosi uostydami malonius kvapus.

Kupiškyje veikia E.Šlapelienės kvapų terapijos salonas.<br>A.Švelnos nuotr.
Kupiškyje veikia E.Šlapelienės kvapų terapijos salonas.<br>A.Švelnos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vijolė Kasinskienė, panskliautas.lt

May 31, 2015, 10:36 PM, atnaujinta Nov 25, 2017, 10:53 AM

Ypatingų kvapų nepamiršo

Prieš kelerius metus sanatorijoje užuodusi viliojančius eterinių aliejų kvapus, 34 metų kupiškietė matematikos mokytoja Edita Šlapelienė dar ilgai jų nepamiršo.

Todėl augindama vaikus ir turėdama laisvo laiko ji pradėjo domėtis, kas yra kvapų terapija ir kaip tai veikia žmogaus organizmą.

Galop išmokusi kone visą chemijos kursą, dabar ji maišo skirtingus eterinius aliejus ir džiaugiasi, kad šeimai mažai bereikia vaistų – kai tik ką suskausta, tuoj po namus pasklinda E.Šlapelienės rankomis sumaišytas viliojantis aromatas – jis ir gydo, ir ramina.

Gali nudeginti odą

„Eterinių aliejų buvo rasta netgi Kleopatros kapavietėje. Tai yra senas dalykas, tik per cheminius kvapus užmirštas. Stengiuosi atgaivinti natūralumą“, – šypsojosi E.Šlapelienė.

Pasak jos, išsirinkti, kokio eterinio aliejaus reikia žmogui, nėra sunku. Mat kartais ir pats organizmas pasufleruoja, kokio aromato jis trokšta.

„Būna, kad iš kelių eterinių aliejų buteliukų žmogus instinktyviai atsirenka, ko jam reikia. Gal jam tuomet širdis kažko ne taip plaka, gal spaudimas per aukštas. Kitą kartą, pagal savijautą, jis galbūt pasirinks jau kitą aliejų“, – tikino kupiškėnė.

Tačiau moteris perspėjo būti atsargiems – eteriniai aliejai yra stiprios medžiagos ir netinkamai juos naudojant galima nudegti odą. Pavyzdžiui, citrusinių vaisių aliejų negalima naudoti vasarą, nes jis yra fototoksiškas – saulės spinduliams paspiginus, gali kilti odos alergija.

Negalima grynų eterinių aliejų, išskyrus levandų ir arbatmedžio, tepti ant odos: juos reikia skiesti spiritu, medumi ar kitomis priemonėmis.

Žmogus gali nukentėti ir nežinodamas, kad nė vienas eterinis aliejus netirpsta vandenyje. E.Šlapelienė aiškino, kad, įsilašinus į vonią citrusinio aliejaus, nuo jo vandens paviršiuje tik plūduriuos dėmė. O prisilietus prie šios dėmės oda nudegs.

Tad kupiškėnė moko, kad prieš vonios procedūrą geriausia būtų aliejų ištirpinti druskoje.

Ne tik bobučių pasakos

„Įsivaizduokite: vienam litrui rožių eterinio aliejaus gauti reikia daugiau nei dviejų tūkstančių žiedlapių“, – pasakojo E.Šlapelienė.

Ji aiškino, kad Lietuvoje gerą aliejų patiems būtų sunku pasigaminti, nes čia per mažai saulės ir augalai nesukaupia pakankamai naudingų medžiagų. Mūsų šalyje būtų galima pasigaminti nebent pipirmėčių aliejaus. Tačiau konkuruoti su atvežtiniais aliejais moteris nebando ir mieliau pati juos siunčiasi iš užsienio.

Kad sužinotų, kaip žmogaus organizmą veikia taip skaniai kvepiantys eteriniai aliejai, moteris lankė kursus. Ten vos ne visą medicinos kursą jai reikėję studijuoti.

„Mokiausi daug chemijos. Man, matematikei, tai nebuvo sunku. Reikėjo ir nemažai knygų perskaityti – visi aliejų poveikiai pagrįsti moksliniais tyrimais, pritaikyti pagal ligas. Tad tai ne tik bobučių pasakos“, – tikino kupiškėnė.

Aliejų poveikis organizmui

Patirtimi, kurią vėliau ji išbandė ir su savo šeima bei pažįstamais, E.Šlapelienė pasidalijo ir su skaitytojais.

Nuo nemigos ar kitų miego bėdų gelbėja levandų eterinis aliejus: lašą šio aliejaus tereikia užlašinti ant pagalvės kampo. Tik kupiškėnė griežtai perspėja – prie kūdikių su aliejais geriau neeksperimentuoti.

Vis dėlto jeigu vaikas naktį labai neramus, E.Šlapelienė siūlo lašą levandų aliejaus sumaišyti su vandeniu, kuriuo ketinama plauti vaiko kambario grindis.

Levandų aliejus padėjo ir pašnekovei nusideginus kojas su karšta kava: gryną aliejų ji tepė ant nudegintų vietų.

„Levanda yra kvapų karalienė. Ji tinka beveik visur – ir žmonėms, kenčiantiems nuo aukšto ar žemo spaudimo, jų aliejus padės“, – teigė kvapų terapijos specialistė.

Paskatins brendimą ar padės plaukams

Nuo žvynelinės, anot kvapų specialistės, gelbsti nardų eterinis aliejus. Jis imamas iš augalo šaknų, todėl turi specifinį, ne visiems malonų kvapą. Jį galima maišyti su nakvišų ar erškėtrožių aliejais.

Arbatmedžių ir čiobrelių eterinis aliejus padės spuoguotai odai. Tik ir vėl kupiškėnė perspėja: čiobrelių eterinį aliejų reikia naudoti atsargiai, nes jis yra labai aštrus.

„Šį eterinį aliejų reikia ir uostyti atsargiai, nes keli jo lašai atstoja dešimt čiobrelių arbatos puodelių“, – aiškino ji.

Pašnekovė stengiasi ir savo vaikus – 9 ir 6 metų sūnus gydyti vien aliejais. Su vienais patepa kūną, masažus padaro, kitų duoda pauostyti.

„Anksčiau vienas sūnus vos ne kas mėnesį gerdavo antibiotikus. Dabar jų reikia vis mažiau. Jeigu tai padėjo mano vaikams, man tai yra didžiausias laimėjimas“, – šypsojosi R.Šlapelienė.

Tačiau ir čia reikia žinoti, kad, pavyzdžiui, greipfrutų eterinį aliejų nuo paauglių reikia laikyti kuo toliau, nes jis skatina brendimą.

Plinkantiems vyrams ar neaugančiais plaukais besiskundžiančioms moterims tinka jojobų aliejus. Jį sumaišyti patariama su pimentų aliejumi.

„Vis dėlto nebūsiu viską gydanti graikų deivė Panacėja – nuo vėžio eterinių aliejų dar nėra. Kovai su juo vis dar atliekami tyrimai“, – tikino E.Šlapelienė.

Eteriniai aliejai buityje

Kvapų terapijos specialistė sako, kad eterinius aliejus galima pritaikyti ir buityje. Ji pati valosi šaldytuvą su citrinų eteriniu aliejumi: iš pradžių jį nušluosto šiltame vandenyje suvilgyta kempine, vėliau su citrinų aliejaus lašu. Pasak jos, taip dingsta visi maisto kvapai.

Užsikrėtusi natūralių priemonių naudojimu, kupiškėnė naudoja ir natūralų indų ploviklį, kurio kvapą „pagyvina“ įlašinusi kurio nors iš aliejų. Tą patį daro ir su natūraliu tualeto gaivikliu ar skalbinių minkštikliu.

Moteris ir namus kvėpina su tam skirtomis vadinamosiomis aromatinėmis lempomis.

„Ir romantika, kai aliejus kaista nuo žvakutės, ir gera atmosfera namuose“, – pasakojo E.Šlapelienė.

Nors kupiškėnė sako, kad prancūzai eterinius aliejus vartoja ir su maistu, tačiau šito ji dar nepraktikavo.

„Žinau aliejų savybes, tad stengiuosi per daug su jais neeksperimentuoti. Pačiai nudegti nuo jų neteko, tačiau buvau sutikusi žmonių, kurių organizmas netoleruoja vieno ar kito aliejaus ar jo kvapo“, – sakė pašnekovė.

Salonas – kaip pomėgis

Kupiškyje veikia E.Šlapelienės kvapų terapijos salonas. Įkurti jį nebuvo lengva, nes klerkai net negalėjo suprasti, kokia tai veikla, koks tai verslas.

Pastaruoju metu kupiškėnė jau tobulinasi naujoje srityje – studijuoja agronomijos bakalaurą. Dėl to saloną tenka palikti užrakintą kartais ir dviem mėnesiams.

„Nesvarbu, kad mano saloniukas merdi. Man svarbiausia, kad jis egzistuoja. Tai vieta man pabendrauti su žmonėmis, patarti, padėti jiems“, – šypsojosi kupiškėnė.

Tai esą labiau jos pomėgis, nes šeima gyvena iš ūkio – augina javus 500 hektarų plote.

Ir savame ūkyje moteris siekia natūralumo – džiaugiasi galinti išsikepti duonos iš sveikų produktų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.