Tamsioji meditacijos pusė – depresija ir psichozė

Meditaciją reklamuoja įvairios garsenybės. Pasak jų, meditacija padeda atsipalaiduoti, atsikratyti streso ir gyventi šia diena. Tačiau JAV ir Didžiosios Britanijos mokslininkai teigia, kad pats gydymo metodas gali sukelti nenormalių potraukių, depresiją, haliucinacijas ir psichozę.

Net 60 proc. meditaciją praktikavusių žmonių sulaukė šalutinio poveikio – panikos, depresijos arba sumišimo.<br>123rf nuotr.
Net 60 proc. meditaciją praktikavusių žmonių sulaukė šalutinio poveikio – panikos, depresijos arba sumišimo.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 6, 2015, 9:28 PM, atnaujinta Nov 23, 2017, 11:39 PM

Net 60 proc. meditaciją praktikavusių žmonių sulaukė šalutinio poveikio – panikos, depresijos arba sumišimo, rašo „Daily Mail“.

Pasak žmogaus smegenis ir elgesį tyrinėjančių Miguelio Fariaso iš Koventrio universiteto ir Catherine Wikholm iš Surėjaus universiteto, vienam iš 14 meditavusių žmonių pasireiškė daug sunkesni simptomai.

M.Fariaso nuomone, yra per mažai tikslių statistinių tyrimų, parodančių neigiamą meditacijos pusę.

„Dauguma meditacijos šalininkų tikina, jog ji daro tik gera, – sakė projektui vadovavęs mokslininkas. – Tačiau toks mąstymas – siauras. Ar gali būti technika, kuri padeda pažvelgti į save bei pakeisti požiūrį į realybę, bet neturi jokio šalutinio poveikio?

Atsakymas į šį klausimą yra ne. Moksliniai meditacijos tyrimai turėtų įvertinti ne tik teigiamą, bet ir neigiamą poveikį.“

Negalima pamiršti neigiamos pusės

Britų mokslininkai įvertino jogos ir meditacijos įtaką kaliniams.

Nuteistieji iš 7 kalėjimų kartą per savaitę lankė 90 minučių trukmės pamokas. Kalinių aukštesnės pažinimo funkcijos būdavo įvertinamos testais, kartą per 10 savaičių.

Paaiškėjo, kad pagerėjo jų nuotaika, sumažėjo streso pojūtis, tačiau kaliniai tebebuvo tokie pat agresyvūs, kaip ir anksčiau.

„Sunku objektyviai vertinti, kai yra daugybė straipsnių, tikinančių, jog meditacija naudinga, – teigė C.Wikholm. – Turime suprasti, jog pasakojimai apie naudą paprastai pagražinti. Apie neigiamą poveikį beveik nekalbama – jei mokslininkai neatranda naujo teigiamo meditacijos aspekto, į jų tyrimą spauda neatkreipia dėmesio.“

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.