Hikikomori – sutrikimas, nuo kurio kenčia vis daugiau žmonių

Hikikomori – žodis, kurį girdėjo nedaug lietuvių. Tačiau šiuo sutrikimu serga beveik milijonas japonų, kurių dauguma yra vyriškos lyties paaugliai. Jie leidžia dienas užsidarę savo kambaryje ir vengia socialinio kontakto.

Vis daugiau japonų vengia socialinio kontakto.<br>123rf nuotr.
Vis daugiau japonų vengia socialinio kontakto.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 26, 2015, 6:10 PM, atnaujinta Oct 23, 2017, 9:27 PM

Kai kurie iš šių vyrų daugybę metų neišeina iš savo miegamųjų, miega visą dieną, o naktį naršo internete, rašo express.co.uk.

Nors hikikomori sutrikimą turinčiųjų šiuo metu yra apie milijoną, skaičius tik auga.

Apie jį kalbėjo hikikomori ekspertas, Takahiro Kato. Jis pats sirgo šiuo sutrikimu, kai buvo studentas, o vėliau nusprendė dirbti su kitais jį turinčiais žmonėmis, kad užkirstų kelią sutrikimo plitimui.

„Esu labai sunerimęs, nes apie procentą visos šalies gyventojų nusprendžia atsitraukti nuo visuomenės, – sakė jis. – Kai kurie hikikomori baigė gerus, garsius universitetus, todėl tai yra liūdna.

Hikikomori beveik niekada nebūna kilę iš neturtingų šeimų. Didžiausias pavojus susirgti šiuo sutrikimu – žmonėms iš viduriniosios klasės.

Japonijoje jaučiamas didesnis spaudimas įstoti į gerą universitetą ir įsidarbinti geroje įmonėje, todėl dauguma žmonių – ypač vyrų – patiria didžiulę įtampą.“

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.