Tėvų dovana dukteriai prišaukė mirtiną ligą

Lisai Guthrie (33) prieš mėnesį buvo diagnozuotas odos vėžys. Kaip tikino medikai, melanoma moteriai išsivystė todėl, kad ji valandų valandas gulėdavo jos tėvų jai padovanotame namų soliariume.

 Jaunai merginai deginimasis soliariume baigėsi odos vėžiu.<br> 123RF.com asociatyvi nuotr.
 Jaunai merginai deginimasis soliariume baigėsi odos vėžiu.<br> 123RF.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-08-09 14:14

Lisai tebuvo vos 16 metų, kai tėvai nusprendė padovanoti jai soliariumą. Nors mergina ant savo kūno turi daugiau nei šimtą apgamų, tai jos nesustabdė nuo deginimosi soliariume. Jame ji praleisdavo bent valandą kasdien.

Ištekėjusi ir susilaukusi dviejų vaikų, Lisa nusprendė atsikratyti soliariumo, tačiau ir toliau mielai gulėdavo saulėje ir degindavosi. Taip pat bent kelis kartus per savaitę užsukdavo į jos gyvenamajame mieste esantį soliariumą.

Gydytojai teigė, jog dėl šio pomėgio merginai išsivystė melanoma. Neseniai jai buvo pašalinti du apgamai nuo nugaros ir pilvo. Nors liga perėjo į remisijos stadiją, bet gali ir vėl atsinaujinti.

„Buvau apsėsta noro degintis. Visuomet norėjau gražiai atrodyti. Mano kaimynai žinojo, kad turiu soliariumą, nes iš mano kambario nuolat sklido mėlyna šviesa. Tačiau tuo metu dar niekas daug nekalbėjo apie soliariumų žalą. Gulėti soliariume galima ne daugiau nei 20 minučių, o aš jame praleisdavau valandą ar net daugiau“, – pasakojo Lisa.

Dėl daugybės turimų apgamų Lisa profilaktiškai pasitikrindavo sveikatą. Nors ne vienas apgamas buvo pašalintas, ji per daug nesikrimto dėl galimos melanomos, nes visuomet paaiškėdavo, jog apgamai gerybiniai.

Pieš porą mėnesių, kasmetinio pasitikrinimo metu, Lisa išgirdo, jog kai kurie apgamai atrodo pakitę. Medikams tai kėlė nerimą, tačiau pati mergina per daug nesijaudino. „Galvojau, kad gydytojai perdeda, galbūt yra pernelyg atsargūs. Man atrodė, kad nėra priežasties nerimauti“, – tikino Lisa.

Ji išvyko atostogauti, kur vėlgi lepinosi gulėdama saulėje ir nė negalvojo, kad serga odos vėžiu. „Po kurio laiko sulaukiau skambučio iš klinikos. Man pasakė, kad privalau atvažiuoti ir dar kartą pasitikrinti. Paklausiau, kodėl? Tačiau atsakymo negavau. Esą negali man sakyti telefonu, tačiau prašė išlikti ramiai“, – pasakojo Lisa.

Moteris sakosi tuomet jau supratusi, kad kažkas negerai. Ji nujautė, jog jai odos vėžys. Į kliniką ji nuvyko kartu su savo vyru Mal. Sutuoktiniai išgirdo baisią žinią. „Deja, turiu jums pranešti, kad sergate odos vėžiu“, – kalbėjo gydytoja.

Lisai teko iškęsti dvi operacijas. Praėjus penkioms savaitėms, gydytojai patikino, jog vėžys neprogresuoja. Tačiau moteris sako bijanti kito apsilankymo klinikoje, mat gali ir vėl išgirsti, kad jos sveikata pablogėjo.

„Užklupusi liga mane pakeitė. Privertė į gyvenimą pažiūrėti kitomis akimis, pradėti jį labiau vertinti. Dabar stengiamės praleisti kuo daugiau laiko su šeima. Džiaugiamės kiekviena akimirka kartu, nes niekada negalime žinoti, kas gali mūsų laukti“, – sakė Lisa.

Moteris turi savo grožio tinklaraštį, kuriame dabar skleidžia informaciją apie odos vėžį. Ji perspėja jaunas merginas, kad nevaikščiotų į soliariumą.

„Anksčiau vaikščioti į soliariumą buvo labai madinga, stipriai įdegusi oda man atrodė labai graži. Tačiau dabar esu daug atsargesnė, vengiu netgi saulės spindulių kaitriausiu dienos metu. Būdama saulėje naudoju apsaugines priemones“, – sakė Lisa.

Turinys pirmą kartą publikuotas 2015 metų rugpjūčio 4 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.