9 veiksniai, rodantys, kad senatvėje jums gresia silpnaprotystė

Mokslininkai teigia, kad jie atrado, jog dvi trečiąsias visų Alzheimerio ligos atvejų sukelia vos devyni veiksniai. Dauguma jų priklauso nuo gyvenimo būdo, o tai reiškia, kad silpnaprotystės senatvėje įmanoma išvengti jaunystėje gyvenant sveikai. Alzheimerio liga nepagydoma, todėl geriausia tiesiog pasistengti jos išvengti.

Alzheimerio ligą sukelia genetinių ir gyvenimo būdo veiksnių kombinacija.<br>„123rf.com“ nuotr.
Alzheimerio ligą sukelia genetinių ir gyvenimo būdo veiksnių kombinacija.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-08-27 17:22, atnaujinta 2017-10-18 14:47

9 veiksnių sąrašas

1. Nutukimas.

2. Miego arterijos susiaurėjimas (ji smegenis aprūpina krauju).

3. Prastas išsilavinimas.

4. Depresija.

5. Aukštas kraujospūdis.

6. Silpnumas.

7. Rūkymas.

8. Didelis aminorūgšties homocisteino kiekis organizme.

9. II tipo diabetas.

Mokslininkai iš Kalifornijos universiteto JAV peržiūrėjo 323 ankstesnius tyrimus ir sutrumpino Alzheimerio ligos rizikos veiksnių sąrašą – nuo 93 iki 9, rašo „Daily Mail“.

Jie taip pat išsiaiškino, kad grėsmė susirgti silpnaprotyste mažesnė buvo tiems, kurie vartojo statinus, preparatus su moteriškuoju hormonu estrogenu, vaistus nuo uždegimo ir gėrė kavą.

Manoma, kad folio rūgštis ir vitaminas C bei E taip pat užkerta kelią ligai.

Pasak mokslininkų, tai – tik jų įžvalgos, kurios gali nebūti tikslios, bet yra tikimybė, kad sumažės sergančių Alzheimerio liga, jei žmonės atsižvelgs į rizikos veiksnius ir pakeis savo gyvenimo būdą.

Ericas Karranas, Alzheimerio ligos tyrinėtojas iš Didžiosios Britanijos, teigė, kad kai kurie atradimai prieštarauja faktams.

„Alzheimerio ligą sukelia genetinių ir gyvenimo būdo veiksnių kombinacija, kurios dar iki galo nesuprantame, – sakė jis. – Tokie esančius įrodymus apžvelgiantys tyrimai kaip šis gali būti naudingi nustatant ryšį tarp veiksnių ir ligos, tačiau iš jų nesuprantame priežasties ir pasekmės.

Tyrimą reikia atsargiai interpretuoti ir gerai išnagrinėti, nes atrodo, kad kai kurios jo išvados prieštarauja jau gerai įtvirtintiems teiginiams.

Tačiau manome, kad tokių tyrimų viešinimas – gerai. Nežinome jokių būdų užkirsti kelią silpnaprotystei, todėl žmonės gali bandyti sumažinti Alzheimerio ligos riziką remdamiesi atradimais.“

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.