9 būdai, kaip naikiname savo organizmą to net nežinodami

Sveikata yra vienas svarbiausių faktorių gyventi pilnavertį gyvenimą. Štai todėl mūsų kūnas turi būti sveikas. Vieni žmonės pasirenka sveiką gyvenimo būdą, kiti atsisako alkoholio, kavos ir cigarečių, o treti laiką leidžia sporto salėse bei baseinuose.

Daugelis sveikatos problemų yra stipriai susiję su stresu.<br>123rf nuotr.
Daugelis sveikatos problemų yra stipriai susiję su stresu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-11-25 10:14, atnaujinta 2017-10-02 23:07

Tačiau dauguma žmonių niekada neranda laiko sau, o kai kurie išvis per daug tingūs užsiimti sportu. Visgi net ir tie, kurie nuolatos prisižiūri savo mitybą ir reguliariai lankosi sporto salėse, nėra apsaugoti nuo žalingų veiksnių įtakos savo sveikatai. Vargu ar kas susimąstė, koks gi šių smulkmenų poveikis.

1. Ploviklių naudojimas dideliais kiekiais

Be valymo priemonių, skalbiklių, ploviklių tikrai neįsivaizduojame savo kasdienio gyvenimo. Tačiau kai kurios skalbimo priemonės turi ingridientų, ne tik suteikiančių švarą jūsų drabužiams, bet ir labai neigiamai veikiančių žmogaus organizmą.

Dauguma valiklių, ploviklių ir baliklių savo sudėtyje turi toksiškų komponentų. Dažnai ir gausiai juos naudojant, šie chemikalai dirgina odą ir net gi joje kaupiasi. To padariniais yra įvairios alergijos, odos ir akių sudirgimai.

2. Nagų kramtymas

Kai kurie žmonės turi neestetišką įprotį kramtyti nagus. Iš šalies atrodo gana nekenksmingas įprotis, tačiau pasekmės yra nemalonios. Tie, kurie į savo nagus įsikimba tik stresinėse situacijose, labai skiriasi nuo tų, kurie tai daro nuolatos.

Šis pavojingas „hobis“ ne tik nepuošia jūsų rankų, bet ir yra puiki terpė bakterinėms infekcijoms veistis naguose ir aplink juos, o sąlyčio metu su burna, patekusios į organizmą, gali sukelti rimtų virškinimo trakto ligų.

3. Per greitas ir per didelis suvartojamo alkoholio kiekis

Dėl didelio kiekio alkoholio suvartojimo yra žinoma įvairių šalutinių poveikių, tokių kaip kepenų pažeidimai, aukštas kraujospūdis ar padidėjęs kūno svoris.

Tačiau jei net ir nereguliariai vartojate alkoholį, jūs rizikuojate mirti. Kodėl taip yra? Alkoholyje yra nemažai nuodingų medžiagų, kurias kepenys visaip bando pašalinti iš organizmo.

Kai vienu prisėdimu geriate daug ir greitai, tai sukelia apsinuodijimą alkoholiu, nes jo koncentracija kraujyje labai padidėja. Šio proceso rezultatas – asmeniui sutrinka arba jis visai praranda sąmonę, stoja kvėpavimas, gali ištikti koma, o laiku nesuteikus pagalbos – net mirtis.

4. Stresas

Kartais žmogus net nejaučia esantis stresinėje būsenoje. Atrodytų, kūnas funcionuoja gerai, tačiau viduje jis pats save naikina. Daugelis sveikatos problemų yra stipriai susiję su stresu. Ilgalaikis buvimas stresinėje būsenoje gali sukelti Alzhaimerio ligą, astmą, diabeto vystymąsi ir net nutukimą.

Jei jūs ilgai nekreipsite dėmesio į tokią būklę, galite gauti visą puokštę nemalonių susirgimų, o šių ligų priežasčių medikai ieškos visur, bet tik ne strese. Dėl to gydymas užtrunka išties ilgai.

5. Gazuoti gėrimai

Dauguma žmonių vartoja gazuotus gėrimus kaip būdą atsigaivinti. Bet vargu ar jie žino, kad sulig kiekvienu gurkšniu jie padaro savo organizmui daugiau žalos nei suteikia naudos. Mokslininkai įrodė, kad dažnas gazuotų gėrimų vartojimas turi keletą šalutinių poveikių,tokių kaip nutukimas, sutrikusi atmintis ar diabetas.

Nuolatinis gazuotų gėrimų vartojimas gali sukelti ir pokyčius hormoniniame fone. Be to, karamelės dažiklis, naudojamas suteikti gėrimui spalvą, gali netgi sukelti vėžį, o fosfatai pagreitina senėjimo procesus.

6. Chloras geriamajame vandenyje

Dažniausiai vanduo iš čiaupo yra chloruojamas, o mes jį geriame ir jame maudomės, tačiau nesusimąstome apie jo žalą. Viena vertus, jis užmuša daug kenksmingų bakterijų, kita vertus, jis sunaikina ir gerąsias. Dėl to nuolatinis vandens vartojimas iš čiaupo gali neigiamai atsiliepti organizmui.

7. Naudojimasis „Wi-Fi“

Technologijų amžiuje bevielis internetas tapo nepamainomas tiek namuose, tiek biuruose. Nepaisant suteikiamo patogumo, tokio interneto prieiga yra pavojinga sveikatai. Wi-Fi sukelia nemigą, trikdo vaikų vystymąsi, neigiamai veikia ląstelių augimą, taip pat sutrikdo smegenų veiklą.

Belaidis internetas net gi neutralizuoja spermotozoidų veiklą ir gali sukelti nevaisingumą. Taigi Wi-Fi technologija ne tik padeda jums gauti failus, bet ir naikinti savo kūną.

8. Cukraus naudojimas

Cukrus randamas daugelyje maisto produktų, kuriuos kasdien vartojame. Saldainių mėgėjams gresia tokios ligos kaip artritas, inkstų akmenys, širdies bei tulžies pūslės sutrikimai ir kt. Viskas dėl to, kad vartojant cukrų, organizme išsiderina kalcio ir fosforo balansas.

9. Nešiojamų kompiuterių laikymas ant kelių

Nešiojami kompiuteriai naudojami beveik visur, jie neužima daug vietos ir nėra sunkūs, todėl dažnai mėgstame juos pasidėti net ant kelių. Tačiau toks variantas gali turėti visai nemalonių pasekmių.

Yra tikimybė susirgti odos ligomis dėl pastovaus šilumos išsiskyrimo. O dar „loptopai“ gali sutrukdyti vyrams tapti tėčiais, nes aukšta temperatūra mažina spermotozoidų kiekį sėklidėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.