Kodėl pažvelgę į ryškią šviesą užsimanote čiaudėti?

Kartais jaučiate nenumaldomą norą nusičiaudėti, bet atrodo, kad negalite. Tuomet ne retas patars pažvelgti į ryškią šviesą, geriausia – saulę. Žiemą ji taip pat gali šviesti ryškiai, o ką jau kalbėti apie baltutėlį sniegą, į kurį pažvelgę kartais turite net prisimerkti. Tačiau ar šis patarimas naudingas?

Čiaudėjimo refleksas yra paveldimas.<br>123rf nuotr.
Čiaudėjimo refleksas yra paveldimas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 13, 2016, 11:08 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 6:30 AM

Ši reiškinį tyrinėjęs Francis Baconas tikina, kad pamatę ryškią šviesą, žmonės pradeda čiaudėti. Taip atsitinka maždaug 20-35 proc. žmonių. Tai vadinama „fotinio čiaudėjimo refleksu“. F.Baconas paaiškina, kad taip greičiausiai nutinka dėl to, kad šviesa suerzina akis, kuriose akimirksniu gaminasi ašaros. Dalis atsiradusios drėgmės patenka į nosies kanalus, kur suerzina atitinkamus taškus ir žmogus pradeda čiaudėti.

Tiesa, kiti mokslininkai suabejojo tokia teorija. Jie bandė ieškoti atsakymo žmogaus smegenų veikloje. Esą žmogus pajunta norą čiaudėti kuomet smegenyse esantis trišakis nervas, atsakingas už veido pojūčius ir judesius, gauna dirgiklį.

Šis nervas, pasak tyrėjų, yra netoli regos nervų. Žmonių, kurie turi „fotinio čiaudėjimo refleksą“, ne tik akys reaguoja į ryškią šviesą. Taip nutinka todėl, kad nervai neteisingai supranta signalus, žmogus pradeda čiaudėti.

Įdomu tai, kad vėlesni tyrimai, atlikti genetinės medicinos specialistės Robertos Pagon ir jos kolegų parodė, kad toks čiaudėjimo refleksas yra paveldimas. Taigi jei pasireiškia jums, yra net 50 proc. tikimybė, kad pasireikš ir jūsų vaikams.

Nors šis refleksas nekelia grėsmės sveikatai, tačiau jį turintiems nepatariama rinkti sportininko, lėktuvo piloto profesijas bei būti itin atidiems už vairo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.