Kiek iš tikrųjų kalorijų yra sudeginama mylintis?

Apie nutukimo ir antsvorio sukeltas rizikas sveikatai yra kalbama nuolat. Tai skatina įvairiausių produktų pirkimą, sporto salių užpildymą ir įvairių sveikatingumo centrų abonementų pirkimą.

asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 1, 2016, 5:47 PM, atnaujinta May 20, 2017, 3:17 AM

Kiekvienais metais, bijant vasaros, trumpų sijonų ir kitų kūną atidengiančių drabužių, svorio kontrolei yra išleidžiama didžiulė pinigų suma. Deja, antsvorio ir nutukimo sukeliamoms ligoms gydyti prireikia dar daugiau pinigų.

Dėl amžino stangraus ir dailaus kūno populiarumo bei sveikos gyvensenos skatinimo, papildomų kilogramų metimas tapo apipintas įvairiais mitais, kuriuos paneigė iflscience.com.

Tai iš tiesų opi problema, kadangi neretai dėl neteisingo patarimo laikymosi svoris ne krenta, o auga. Be to, šiuo praėjusį dešimtmetį gimusieji vaikai, manoma, bus pirmoji atžalų karta, kurios gyvenimo trukmė bus trumpesnė nei tėvų.

Tai parodo, kad tiek medikai, tiek tėvai, tiek patys asmenys, kažką daro ne taip. Pagrindinė bėda ta, kad antsvorio metimą teigiantys mitai paprastai žada tai, jog maksimaliam rezultatui užteks minimalių pastangų. Deja, tai yra ne tiesa.

1. Maži mitybos pokyčiai ir nedidelės pastangos sportuojant užtikrina didelius ir ilgalaikius pokyčius.

Deja, reikia nuvilti, nes šis teiginys yra neteisingas. Bandant numesti svorį, galioja tik priešinga taisyklė, kuri teigia, kad 2 + 2, vietoje 4, yra 3. Tai reiškia, kad norint pokyčių, reikia iš tiesų paplušėti ir atsisakyti daugelio pamėgtų produktų.

Be abejo, tai nereiškia, kad maži pokyčiai neatneša jokios naudos. Žinoma, kad tai geriau, negu nieko, tačiau norint stangraus kūno teks pasistengti kiek daugiau nei vietoje 2 suvalgyti 1 spurgą, o vietoje lifto pasirinkti laiptus.

2. Norint sėkmingai sulieknėti, reikia nusistatyti realų tikslą

Į dietologus dažniausiai kreipiasi asmenys, turintys ambicingų tikslų ir užsidegimo juos įgyvendinti. Nėra jokių įrodymo, kad didūs siekiai galiausiai veda depresijos link, nes tokį tolimą tikslą yra sunkiau pasiekti. 

3. Didelio svorio atsikratymas iš karto yra ne toks veiksmingas kaip staigus antsvorio metimas

Nėra jokių įrodymų, kad lėtas ir nuoseklus svorio metimas yra veiksmingesnis. Priešingai, tyrimai įrodė, kad staigus didelio svorio atsikratymas yra susijęs su žemesniu svoriu vėliau.

4. Vieno intymaus akto metu sudega tiek pat kalorijų, kiek nuėjus mylią

Apgailestaujame, tačiau teks nuvilti. Vidutinis lytinis aktas tetrunka 6 minutes, kurio metu vyras vuditiniškai tesudegina 20 kalorijų. Tai reiškia vos 14 kalorijų daugiau nei sėdėjimas ant sofos. Taigi, jeigu kartais pagalvojote, kad seksas bus jūsų sporto dozė, permąstykite šį savo sprendimą.

Kadangi visi šie mitai buvo paneigti prieš daugiau nei trejus metus, tyrėjai tikėjosi, kad dauguma žmonių bei bendrosios praktikos gydytojų jais nebetikės. Deja, apklausus atsitiktinius asmenis paaiškėjo, kad nepriklausomai nuo lyties, amžiaus, rasės ar edukacinio lygio, dauguma žmonių vis dar tikėjo tuo, kas jau seniausiai mokslo paneigta.

Tai įrodo ir skaičiai. Pirmuoju mitu tikėjo 85 proc. apklaustųjų, antruoju – 94 proc., trečiuoju – 85 proc., o ketvirtuoju – 61 proc. iš 300 apklaustųjų. Pagrindinė to priežastis – šios neteisingos idėjos yra be galo išplitusios spaudoje ir televizijoje. Taigi, nieko keisto, kad žmonėms yra sunku atsikratyti nepageidaujamų kilogramų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.