Moteris 5 dienas valgė svirplius. Kaip tai paveikė sveikatą?

JAV ir kitose pasaulio vietose vis labiau didėja svirplių vartojimas papildomiems liesiems baltymams gauti. Sparčiausiai tai populiarėja tarp sportininkų, ir ten šiuo metu galima įsigyti net kelis skirtingus produktus, pagamintus iš vabzdžių mėsos.

Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 7, 2016, 12:03 PM, atnaujinta May 19, 2017, 3:17 PM

Jungtinių tautų organizacija dar prieš dvejus metus viešai prabilo apie tai, kad būtent vabzdžiai yra panacėja nuo pasaulinio bado. Vienam kilogramui vabzdžių užauginti tereikia vieno kilogramo pašaro. O vabzdžių rinkimas ir paruošimas sukurtų daug darbo vietų.

Be to, vabzdžius valgyti – sveika, nes juose gausu baltymų. Sparčiai pasaulyje populiarėjantys vabzdžių restoranai rodo, kad tokio maisto vartojimas po truputį virsta „karščiausia mados tendencija“.

Bicycling.com žurnalistė nusprendė išbandyti tai savo kailiu. Susiradusi pakankamai informacijos, ji nusipirko 5 skirtingus produktus, kuriuos suvalgiusi aprašė savo patirtį.

Įrodyta, kad svirpliai yra puikus baltymų, sveikųjų riebalų, mineralų (kalcio, geležies ir skaidulų) šaltinis. Juos valgyti yra ne tik sveikiau nei įprastų gyvulių mėsą, bet ir pigiau, užima mažiau laiko. Vabzdžiai suauga per maždaug 7 savaites, tuo tarpu galvijams prireikia tarp 18 ir 22 mėnesių.

Vabzdžių auginimas yra nepalyginamai pigesnis, jie neišleidžia tiek kenksmingų dujų, ir, akivaizdu, šios fermos užima gerokai mažiau vietos. Taip pat jiems užauginti reikia mažiau resursų, tokių kaip vanduo ar maistas.

Pirmoji diena: „Chapul“ batonėliai

„Pradėti valgyti tokį neįprastą maistą kaip svirplius man pasirodė lengviausia nuo įvairių batonėlių. „Chapul Aztec“ batonėliai buvo juodo šokolado, kavos ir aitriosios paprikos skonio. Nors ir kiek delsiau paragaut, kai pagaliau atsikandau, skonis man patiko.

Visi šios firmos batonėliai turi egzotinį prieskonį – kokosinį, jūros dumblių, imbiero ir laimo. Juose nedaug kalorijų, o sudėtyje nėra laktozės ar sojų pėdsakų. Tai, ką pamatai atidaręs pakuotę primena šokoladinį energijos suteikiantį batonėlį“, – teigė moteris.

Antroji diena: svirplių miltų batonėliai

Paskatinta teigiamos patirties valgant produktus iš vabzdžių, moteris kitą dieną čiupo kito prekinio ženklo batonėlį. Kiekviename iš jų yra po 40 svirplių, o kiekvienas batonėlis turėjo tarp 260 ir 300 kalorijų. Jie taip pat neturi glitimo, sojų, laktozės, grūdų, be to suteikia visas 9 amino rūgštis.

„Batonėlis atrodė taip, kaip ir turėtų – stačiakampis, suspaustas su riešutais ir vaisiais. Paragavusi jo nusistebėjau maloniu ir ne per saldžiu skoniu, primenančiu pyrago įdarą. Jis buvo lengvai virškinamas ir suteikėenergijos“, – apie svirplių miltų batonėlius pasakojo eksperimentuotoja.

Trečioji diena: gyvi svirpliai

Tam, kad gautumėte visų reikiamų medžiagų, svirpliai nebūtinai turi būti apdoroti. Be abejo, tokiame pačiame kiekyje jų miltelių, medžiagų yra daugiau. Visgi, taip yra tik todėl, kad džiovintas ir sumaltas produktas yra lengvesnis.

„Įsidėjusi pora vabzdžių į delną, surikau. Užgniaužusi kumštį jaučiau, kaip jie spurda, o alkis beveik iš karto pranyko. Visgi, išdrįsau jų paragauti. Mažame maišelyje vabzdžių tebuvo 10 kalorijų, kurių beveik visos – iš baltymų.

Keista, tačiau nebesijaučiau alkana nors ir nebebuvau pasiryžusi suvalgyti dar vieną porciją spurdančio maisto“, – sakė ji.

Ketvirtoji diena: kepiniai iš svirplių miltų

Sumaltus vabzdžius galima panaudoti įvairiai, pavyzdžiui, kepant konditerinius gaminius. Taip pasielgė ir žurnalistė su dukterimi, kuomet nusprendė pasigaminti bananinės svirplių duonos.

„Viską darėme pagal receptą, tik įprastinius miltus maišėme su svirplių. Kepinys iškilo gražiai, buvo nesunkus pjaustyti. Buvo iš tikrųjų skanu, nors nurijus kąsnį likdavo kiek kartus baltymų poskonis.

Taip pat, trūko drėgmės, todėl, jei daryčiau tai kitą kartą, dėčiau džiovintų vaisių. Mano dukteriai ši duona taip patiko, kad paprašė jos ir sekančią dieną pusryčiams“, – kalbėjo moteris, teigdama, kad tokiu būdu nesunku vaikų racioną papildyti naudingais baltymais.

Penktoji diena: Didžiųjų milčių lervos.

Svirpliai tikrai ne vieninteliai vabzdžiai, tinkantys valgymui. Daugybėje valstybių Didžiųjų milčių lervos valgomos kasdien. Vieniems jos patinka gyvos, kiti pasirenka jas išsikepti. Tokias skrudintas lervas išbandė ir moteris su savo dukterimi.

„Prisipažįstu, kad vaizdas man buvo atstumiantis. Visgi, išaušus paskutiniajai dienai nusprendžiau, kad metas išbandyti tai, ko prieš tai bijojau – milčiaus lervas.

Deja, pirma to padaryti nesugebėjau, taigi nuėjau pas dukterį, kuri, ilgai nelaukusi, įsimetė vieną į burną. Šiek tiek susiraukė, bet supratau, kad jei gali ji, galiu ir aš. Skonis kiek priminė prieskoniais pagardintą purvą.

Guodė tik tai, kad žinojau, kad juose gausu geležies, kalcio ir vitamino A“, – sakė ji.

Ji pripažino, kad po penkių dienų jos virškinimas palengvėjo, ji jautėsi energinga. Tačiau nors ir džiaugėsi sugebėjusi įveikti iššūkį, moteris nusprendė, jog kažin ar išauš diena, kai savo dienos racioną praturtins milčių lervomis.

Lietuvoje įvairių su mityba, maistu susijusių mugių metu karts nuo karto veikia „Pestaurant“, kuriame taip pat galima paragauti patiekalų iš vabzdžių. Tai vienos kenkėjus naikinančios įmonės idėja. Vabzdžiais lankytojai vaišinami nemokamai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.