Atskleidė, kodėl menstruacijų metu padažnėja tuštinimasis

Moters organizmas kiekvieną mėnesį patiria tam tikrus fiziologinius pokyčius. Tai lemia ne tik emocinę būseną, bet ir fiziškai juntamus pokyčius, pavyzdžiui, skausmą. Visgi, kai kurios moterys gali patirti ir padidėjusį norą tuštintis. 

Asociatyvi nuotr.<br>123rf.com
Asociatyvi nuotr.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Elzė Laužikaitė

Jul 9, 2016, 7:01 PM, atnaujinta May 19, 2017, 9:04 AM

Apie tai, kas tai lemia, kalbėjo akušeris ginekologas Tomas Lūža, dirbantis VšĮ Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje, UAB Vaisingumo klinikoje, VšĮ Antakalnio poliklinikoje. Jis ne tik išsamiai paaiškino, kas vyksta ciklo metu, bet ir nusakė priežastis, dėl kurių kyla noras dažniau apsilankyti tualete.

„Moters organizme kiekvieną mėnesį vyksta cikliniai pokyčiai. Keičiasi už mėnesinių ciklą atsakingi moteriški lytiniai hormonai ir jų koncentracijų pokyčiai organizme. Po ovuliacijos, antroje ciklo pusėje, gerokai padidėja lytinio hormono progesterono koncentracija moters kraujyje. 

Jo funkcija – palaikyti užsimezgusį nėštumą. Jo nesant nėštumo, hormono koncentracija krenta ir prasideda mėnesinės. Manoma, kad dėl progesterono poveikio, prieš mėnesines arba nėštumo metu, gerokai sulėtėja žarnyno motorika, ko pasekoje gali varginti pilvo pūtimas, dujų kaupimasis, vidurių užkietėjimas“, – kalbėjo gydytojas. 

Prasidėjus pačioms menstruacijoms, moters organizme ima išsiskirti prostaglandinai. Jie skatina gimdos susitraukimus, kurie padeda pasišalinti gimdos gleivinei.

„Viena iš prostaglandinų funkcijų – gimdos lygiųjų raumenų susitraukimų skatinimas. Susitraukinėjant gimdai iš jos mėnesinių kraujavimo metu nesunkiai pasišalina gimdos gleivinė. 

Teoriškai prostaglandinai taip pat gali paskatinti ir žarnų sienelės lygiųjų raumenų susitraukimus. Tai daro įtaką viduriavimo, dažnesnio noro tuštintis, pykinimo ir net vėmimo simptomų pasireiškimui.

Nežymius ciklinius žarnyno veiklos pokyčius menstruacijų metu būtų galima paaiškinti minėtų medžiagų poveikiu. Visgi, vertėtų atkreipti dėmesį ar žarnyno problemos tikrai pasireiškia mėnesinių metu ir kiekvieną mėnesį, o galbūt su nemalonumais susiduriama nepriklausomai nuo ciklo?

Mokslinių tyrimu metu įrodyta, kad moterims, sergančioms tam tikromis ligomis, menstruacijų metu žarnyno pokyčiai yra labiau išreikšti nei sveikoms. Tai galėtų būti dirgliosios žarnos sindromas, Krono liga, opinis kolitas ar kiti susirgimai“, – teigė akušeris ginekologas.

Gydytojas T. Lūža taip pat atkreipė dėmesį, kad jaučiant ypatingai stiprius žarnyno pokyčius arba jeigu jie iš tiesų vargina, būtina kreiptis į savo šeimos gydytoją bei gydytoją akušerį ginekologą. Taip būtų tinkamai įvertinta kiekvienos pacientės situacija ir, esant poreikiui, galėtų būti atlikti papildomi tyrimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.