Viršutinėje rankos dalyje turite tokį randą? Štai ką jis reiškia

Turbūt daugelis pastebėjote, kad kone visi turi nedidelį, gana apskritą ir įdubusį randą kiek žemiau nei petys. Jis paprastai lydi nuo vaikystės – tai žymė, kurią paliko skiepas. Tačiau kodėl vieni skiepai randą palieka, o kiti – ne?

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 11, 2017, 10:01 AM, atnaujinta Sep 11, 2017, 4:39 PM

Taip pat kodėl vieni asmenys randą turi, o ant kitų rankos – jų nematyti? Į šiuos du klausimus atsakymas paprastas, rašė naturalcureshouse.com.

Pasirodo, dėl visko kalta organizmo reakcija į skiepą, tačiau tam svarbu suprasti, koks yra pagrindinis vakcinos veikimo principas – sulaukus tam tikro amžiaus, į asmens organizmą yra suleidžiamas minimalus kiekis atitinkamo užkrato.

Rūpintis nėra ko, mat ligos sukėlėjų kiekis yra toks mažas, kad imuninė sistema bemat juos įveikia. Taip organizmas „išmoksta“ atpažinti ligą pačioje jos pradžioje ir sėkmingai sunaikina grėsmę keliančius mikroorganizmus.

Būtent toks ir yra skiepijimo tikslas – sukurti imunitetą ligoms ir užtikrinti, kad jomis nebus sergama ateityje.

Tačiau kaip susiformuoja randas? Kadangi kai kurie skiepai yra leidžiami negiliai, stipri poodinė reakcija toje vietoje gali sukelti ir plika akimi matomą reakciją odos paviršiuje. Gijimo metu gali susiformuoti pūslė, kurią su laiku pakeičia šašas.

Kodėl ne visi turi skiepų randus? Pagrindinės infekcijos, nuo kurių skiepijant lieka randas, yra raupai ir tuberkuliozė. Kadangi raupai laikomi išnykusiais, vis mažiau žmonių yra skiepijami būtent nuo šios infekcijos ir todėl vis mažiau jų turi randą. 

Raupų skiepo randas pakankamai gerai matomas, kartais augantis kartu su organizmu. Taip yra todėl, kad tam, jog vakcina būtų veiksminga, prireikdavo daugiau negu vienos injekcijos. Randas netgi buvo laikomas ženklu, kad vakcina buvo veiksminga.

Tai, ar jūsų aplinkoje daug žmonių turi skiepo paliktą randą, taip pat priklauso ir nuo regiono, kuriame gyvenate. Europoje skiepų randų nedaug, nes čia tuberkuliozė nėra išplitusi. Deja, Lietuvos vidurkis stipriai atsilieka nuo europinio, todėl svarstant ar verta skiepytis, reikėtų atsižvelgti į šalies statistiką.

Taip pat ne kiekvieno asmens organizmas vienodai formuoja randus. Vieniems jie išlieka ryškūs, o kiti džiaugiasi lygia oda.

Vis dėlto labai svarbu pabrėžti, kad nedidelis randas neturėtų būti priežastis vengti skiepų. Tik jų dėka buvo sukontroliuotos stiprių ir gyvybei pavojingų infekcijų protrūkiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.