To dar nebuvo: išrado riebalus deginantį pleistrą

Turbūt kiekvienas pripažįsta norintis lengvai atsikratyti antsvorio. Daugelį neretai išgąsdina daug apstangų reikalaujantis sportas ar tik stiprią valią turintiems žmonėms tinkama mityba. Tačiau šį kartą mokslininkai iš tiesų nudžiugino – tirdami peles jie atrado netikėtą būdą sumažinti riebalų kiekį juosmens srityje, rašė iflscience.com.

 Naujasis pleistras baltuosius riebalus paverčia rudaisiais.<br> 123rf.com nuotr.
 Naujasis pleistras baltuosius riebalus paverčia rudaisiais.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 28, 2017, 2:42 PM

Kolumbijos universiteto medicinos centro mokslininkai, pasinaudoję specialiu, medikamentais prisotintu pleistru, atrado, kad tai padeda nenorimus baltuosius riebalus paversti naudingais rudaisiais.

Baltieji riebalai nuo rudųjų skiriasi tuo, kad baltųjų yra ypač sunku atsikratyti, jų ląstelės lengvai padidėja, o rudojo riebalinio sluoksnio atsikratyti lengva, jis veiksmingai skaidomas kūnui didinant organizmo temperatūra (pvz., šaltyje).

Kūdikiai šių gerųjų rudųjų riebalų turi daug daugiau nei suaugusieji. Tai jiems padeda reguliuoti kūno temperatūrą. Suaugusieji jų turi gerokai mažiau, tačiau gali baltuosius riebalus paversti rudais ypač dideliame šaltyje.

Mokslininkai jau seniai tyrė, kaip veiksmingai baltuosius riebalus paversti mums naudingais rudais. Kai kurios kosmetologijos klinikos siūlo šladymo procedūras, įvairiais injekcijas. Tad panašu, kad šis naujasis metodas yra kone mažiausiai invazinis.

Pleistro veikimo principas nesudėtingas: ant mažo, vos vieno kvadratinio centimetro pločio pleistras yra prisotinamas nanodalelėmis, kurių skersmuo tesiekia 250 nanometrų (palyginimui, vidutinio storio plaukas siekia net 100,000 nm). Ant pleistro taip pat yra daugybė itin plonų adatėlių, kurių dėka į organizmą vaistai patenka nejučiomis.

„Šios nanodalelės buvo sukurtos taip, kad suirtų palaipsniui, vaistus atiduodamos netoliese esančiam audiniui. Tokiu būdu medikamentai nepasklinda po visą kūną ir nėra iššvaistomi per greitai“, – aiškino profesorius Zhen Gu.

Tyrimo metu šie lipdukai buvo priklijuojami prie pelių. Mokslininkai tyrė tris grupes graužikų: tas, kurioms ant vienos pusės užklijuotas originalus pleistras ir tas, kurioms užklijuotas tuščias, medikamentų neturintis pleistras.

Eksperimento metu pleistrai buvo keičiami kas tris dienas visas keturias savaites.

Šiam laikotarpiui pasibaigus, mokslininkai nustatė, kad nanodalelių turinčius pleistrus devėjusios pelės, toje pusėje, kur jis buvo užklijuotas, turėjo net 20 proc. mažiau riebalų, be to jų gliukozės kiekis kraujyje taip pat buvo gerokai mažesnis.

„Suprantame, kad šis atradimas itin nudžiugins visus, kurie trokšta dailesnių kūno linijų. Tačiau pagrindinis mūsų tikslas yra padėti didelį nutukimą turintiems, diabetu sergantiems žmonėms“, – aiškino vienas iš tyrimui vadovavusių mokslininkų Li Qiang.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.