Neįtikėtina istorija: gimė mergaitė, kuri už savo mamą teoriškai jaunesnė tik metais

Šeimos, kurios negali susilaukti vaikelio dėl nevaisingumo ar kitų ligų, neturėtų nuleisti rankų. Žinoma, tokiu atveju galima įsivaikinti, tačiau yra ir kitų būdų kaip dirbtinis apvaisinimas arba procedūra, kurios ėmėsi viena šeima Tenesyje – tai embriono implantacija, pranešė cnn.com.

 Į pasaulį įžengė kūdikėlis, kurio embrionas buvo užšaldytas nuo 1992 metų.<br> Soc. tinklų nuotr.
 Į pasaulį įžengė kūdikėlis, kurio embrionas buvo užšaldytas nuo 1992 metų.<br> Soc. tinklų nuotr.
 Į pasaulį įžengė kūdikėlis, kurio embrionas buvo užšaldytas nuo 1992 metų.<br> Soc. tinklų nuotr.
 Į pasaulį įžengė kūdikėlis, kurio embrionas buvo užšaldytas nuo 1992 metų.<br> Soc. tinklų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 21, 2017, 2:57 PM

Praėjusį mėnesį Tenesyje, JAV, sėkmingai gimė kūdikis, kuris buvo kol kas, kaip žinoma, ilgiausiai užšaldytas žmogaus embrionas.

Emma Wren Gibson pasaulį išvydo lapkričio 25 dieną Nacionalinio embrionų donorystės centro medicinos direktoriaus Jeffrey Keenano pagalba.

Įdomu tai, kad embrionas buvo užšaldytas nuo 1992 metų spalio 14 dienos.

Emmos tėvai, Tina ir Benjaminas Gibsonai iš rytų Tenesio pripažino, kad buvo nustebę, sužinoję, koks yra embriono amžius.

Šiuo metu mergaitės mamai 26 metai ir ji sakė, kad tenorėjo kūdikio, nepaisant to, ar šis embriono užšaldymas siekia pasaulinį rekordą ar ne.

Carol Sommerfelt, Nacionalinio embrionų donorystės centro embriologijos laboratorijos direktorė, papasakojo, kad šis vaikelio gimimas buvo jaudinančiai džiaugsmingas, atsižvelgiant į tai, kiek laiko embrionai būna užšaldomi.

Anksčiau seniausias žinomas užšaldytas embrionas, kuris taip pat sėkmingai gimė, buvo 20 metų.

Svarbiausia tai, kad Emma, sverdama 2 kg ir 948 g bei būdama 50,8 cm ūgio, gimė sveika mergaitė. Jos tėveliai jaučiasi labai dėkingi, tarsi gavę nuostabią Kalėdinę dovaną.

Nepaisant to, kad mergaitės tėtis ir ji nesidalina tais pačiais genais, bet Benjaminas tvirtino, kad vos išvydęs dukrelę, besąlygiškai ją pamilo.

Emmos istorija prasideda dar prieš tampant Gibsonų šeimos dalimi. Jos embrionas buvo paliktas kartu su kitais trimis, tos pačios kiaušialąstės donorės Nacionaliniame embrionų donorystės centre, kad kita pora, kuri negali natūraliai susilaukti kūdikio, jais pasinaudotų.

Tokie užšaldyti embrionai vadinami „sniego kūdikėliais“, kurie laukia savo eilės įžengti į šį pasaulį.

Nevaisingumas ir susilaukimo galimybės

Tina papasakojo, kad jos vyras serga cistine fibroze – tai genetinė liga, kuriai būdinga sutrikusi liaukų funkcija. Todėl ši šeima negalėjo susilaukti vaikų.

Prieš išbandant embriono implantacijos procedūrą, jie globojo keletą vaikų bei labai tuom džiaugėsi ir neturėjo nė minties apie tokį susilaukimo būdą. Tačiau Tinos tėtis įkalbėjo imtis šios galimybės.

Jai buvo atlikta daugybė medicininių tyrimų, kad patikrintų ar gimda yra fiziškai pasirengusi priimti embrioną.

Galiausiai Gibsonų šeima buvo pasiruošę implantacijos procedūrai, bet jie dar turėjo pasirinkti norimą embrioną.

Benjaminas teigė, kad turėjo peržiūrėti 300 profilių apie genetinę tėvų informaciją per dvi savaites.

Gimdymas

Tinai buvo implantuotas vienas embrionas iš keturių. J.Keenanas atskleidė, kad tai yra normalu, nes šios procedūros sėkmingumas siekia nuo 25 proc. iki 30 proc.

Kiek vėliau moteris turėjo nėštumo metu kilusių problemų dėl trumpo gimdos kaklelio, o tai galėjo pakenkti vaikelio išnešiojimui. Visgi viskas baigėsi laimingai.

Primenant Tinai ypatingos dukrelės gimimą, jos akys prisipildė džiaugsmo ašaromis. Emmos mama sakė, kad visų pirma jie galvojo apie įsivaikinimą ir galbūt ateityje vis vien tai padarys.

Paklausta ar Tina vėl bandytų tą patį su kitais embrionais, Emmos sesutėmis ir broliukais, ji atsakė, kad prieš du mėnesius būtų sutikusi, tačiau dabar po gimdymo ji jaučia, kad reikia bent metų pertraukos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.