Kartais tikrai nepasiseka: radinys vaiko alkūnėje privertė žagtelėti

Yra daugybė būdų, kaip susigadinti dieną paplūdimyje, tačiau turbūt ne daugeliui teko patirti tai, ką patyrė iš alkūnės išsitraukti jūrinę sraigę, rašė iflscience.com.

 Vaiko alkūnėje rado sraigę.<br> Wikimedia Commons nuotr.
 Vaiko alkūnėje rado sraigę.<br> Wikimedia Commons nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 5, 2018, 8:02 AM

BMJ Case Reports aprašytas atvejis nurodo, kad greičiausiai vienuolikmetis berniukas netyčia tapo šio pilvakojo moliusko namais San Pedro paplūdimyje, Kalifornijoje. Praėjus kelioms dienoms po išvykos pie vandenyno, tėvai pastebėjo, kad sūnaus alkūnė tapo vis raudonesnė, kilo rimta infekcija, o žaizda, vietoje to, kad gytų, tik padidėjo.

To užteko, kad atžala susirūpinę tėvai vaiką nuvežtų į ligoninę.

Loma Linda universiteto Kalifornijoje profesorius, gydytojas Albertas Khaitas apžiūrėjo berniuko alkūnę ir patvirtino, jog susidarė sunki infekcija. Tuo metu jos vietoje jau buvo iškilęs nemažas pūlinys, o jį supantys audiniai - stipriai paraudonavę.

Norėdami išvalyti susidariusį skaudulį, gydytojai jį prapjovė, tačiau tikrai nesitikėjo jame atrasti gyventoją - pasirodo, po audiniais buvo įstrigusi krantinukinių šeimos jūrinių sraigių genčiai priklausanti sraigė (lot. littorina scutalata).

Panašu, kad ši situacija susiklostė po to, kai į berniuko alkūnėje buvusią žaizdą paplūdimyje pateko sraigės kiaušinėlis. Tačiau kaip gi šis mažas moliuskas galėjo išsiristi ir išgyventi tokiomis sudėtingomis sąlygomis?

Pasirodo, jūrinės sraigės yra maži, tačiau ištvermingi organizmai.

Jos yra žoliaėdės, besimaitinančios ant jūrinių akmenų augančiais dumbliais. Daugiausia jų galima rasti netoli kranto, kur nuolatinė bangų mūša atidengia akmenis. Dėl dažno patekimo į orą šios sraigės turi išlavintą apsisaugojimo nuo deguonies mechanizmą.

Jos savo kiautą sandariai uždaro gleivėmis prisiklijuodamos prie paviršiaus.

Tai sraigei leidžia išsaugoti drėgmę ir kiaute esantį vandenį. Taip jos apsisaugo nuo išdžiūvimo bei uždusimo. Būtent todėl yra labai keista, kaip į žmogaus organizmą patekusi sraigė jame išgyveno.

Ir nors šis atvejis atrodo neeilinis, labai panaši situacija susiklostė 2015 metais, kai nugriuvus ir nusibrozdinus kelį į berniuko organizmą taip pat pateko tokia pati sraigė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.