Mirties bausmės laukusiam kaliniui – pragariškos kančios

Šių metų vasario 22 dieną, Alabamos valstijoje, JAV, kalinčiam Doyle Lee Hammas, 61 m., išaušo paskutinis rytas. Ar bent taip buvo manyta, rašė iflscience.com

 Po dvylikos skirtingų injekcijų į kalėjimo kamerą sugrįžęs vyras buvo kruvinas ir nusėtas mėlynių.<br> -
 Po dvylikos skirtingų injekcijų į kalėjimo kamerą sugrįžęs vyras buvo kruvinas ir nusėtas mėlynių.<br> -
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 23, 2018, 6:33 PM, atnaujinta Mar 24, 2018, 10:29 AM

30 metų kalėjęs, mirties bausmės nuosprendžio sulaukęs vyriškis patyrė tai, ko neturėtų – po beveik trijų valandų bergždžio gulėjimo ir 12 skirtingų injekcijų, kraujuojantis ir nusėtas mėlynių jis sugrįžo į kalinimo kamerą.

Desperatiškas didžiulis nesuveikusių injekcijų skaičius galėjo būti paaiškintas tik tuo, kad tą naktį, vidurnaktį, turėjo baigti galioti nuosprendis vyrui skirti mirties bausmę. Tačiau vyriškis išgyveno.

Kalinio istorija susilaukė didelio dėmesio JAV, nes jau seniai yra svarstoma, ar mirtinos vaistų injekcijos tikrai yra tokios veiksmingos, kaip teigiama – kuo toliau, tuo daugiau panašių atvejų pasirodo viešojoje erdvėje.

Be to, stipriai abejojama kalėjimų personalo profesionalumu.

„Tai, kaip buvo pasielgta su ponu Hammu, prieštarauja visoms normoms. Norėdami suspėti iki vidurnakčio, kalėjimo darbuotojai jam adatas įdūrė net 12 skirtingų vietų. Vieną sykį net trankė koją tam, kad pasimatytų vena. 

Taip pat vaistus norėjo leisti ir į kirkšnį, tačiau nesugebėjo. Tai ir privertė juos nutraukti šią egzekuciją. Tai buvo žmogaus kankinimas“, – aiškino Doyle Lee Hammo advokatas, Kolumbijos universiteto politikos mokslų profesorius Bernardas E Harcourtas.

Doyle Lee Hammas buvo apkaltintas dar 1987 metais, kai ginkluoto apiplėšimo metu nužudė motelio klerką Patricką Cunnighamą.

Be to, kad kalinys ilgus metus laisvėje vartojo intraveninius narkotikus, neseniai jam buvo diagnozuota limfoma bei odos vėžys.

Dėl to Doyle advokatai tikino, kad jo venos yra pernelyg pažeistos, kad galėtų būti leidžiama įprasta mirtina injekcija. Tačiau kalėjimo medikai to nepaisė.

„Eutanazija turėjusi pasirūpinti komanda savo darbą atliko be galo atmestinai. D.L.Hammo šlapimo pūslė buvo pradurta stengiantis įbesti lašelinės kateterį – kitą dieną jis šlapinosi krauju.

Be to, jie kliudė ir arteriją, nes vienu šios procedūros metu jis ėmė labai stipriai kraujuoti“, – aiškino advokatas.

Tačiau Alabamos Kalėjimų departamento vadovas Jeffas Dunnas teigė, kad tai, kas įvyko, nebūtinai prilygsta problemai.

Šiuo metu sekamas egzekucijų protokolas Alabamoje gali skirtis priklausomai nuo teritorijų, o oficiali jo versija kol kas nėra prieinama visuomenei.

Yra žinoma, kad praeityje buvo naudojamas kontraversiškai vertinamas vaistas Midazolam, kuriuo kaliniai būdavo nuraminami, o tuomet jiems būdavo suleidžiama dviejų kitų vaistų kombinacija, sustabdanti širdį.

Ekspertai teigia, kad nepaisant įsitikinimų taikant mirties bausmę, jeigu tokia eutanazija yra laikoma medicinine procedūra, tuomet tai, kaip yra elgiamasi su tokiais „pacientais“ taip pat turėtų rūpėti.

Kritikai tikina, kad kol kas naudojamų vaistų kombinacijos yra labai nepatikimos ir neretai lemia ilgą ir labai skausmingą mirtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.