Tarp internautų vėl užvirė karas: ar girdite, kokį žodį sako robotas

Prieš trejus metus internautai pametė galvas dėl suknelės spalvos – vieni regėjo juodai mėlyną, kiti – baltai auksinę. Šiandien juos ištiko kita krizė.

 Nesutaria dėl to, ką sako robotas.<br> 123rf.com nuotr.
 Nesutaria dėl to, ką sako robotas.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2018, 10:06 PM, atnaujinta May 16, 2018, 10:28 PM

Netikėtai pasirodžiusiame video sunku atsakyti, ką sako roboto balsas. Ar jis žemu balsu taria vardą Laurel (tariama lorel ['lɔrəl])? O galbūt aukštu, kone rėžiančiu ausį – Yanny (tar. jani ['jʌnɪ])?

Ši diskusija užvirė socialiniame tinkle „Twitter“, nors originali žinutė pasirodė kitoje socialinėje platformoje „Reddit“. Ja ten pasidalino 18-metis Rolandas Szabo.

Jis teigė, kad kiek anksčiau ruošdamas prezentaciją mokykloje, jis įrašė internetinėje svetainėje vocabulary.com žodyno žodžius skaitančio roboto balsą, sklindantį per asmenines Rolando kolonėles.

Vaikinas tikino, per daug apie tai nesusimąstęs, iki aplinkiniai ėmė nesutarti dėl to, ką girdi. Todėl vienas jo draugų sukūrė apklausą Instagram socialiniame tinkle, kurioje žmonių prašė balsuoti už vardą, kurį girdi.

Garso įrašymo ekspertai taip pat įsikišo į diskusiją.

Jody Kreimanas, pagrindinis Kalifornijos universiteto tyrėjas, kalbos suvokimo ir interpretavimo laboratorijos specialistas teigė, kad paprasčiausia šį reiškinį paaiškinti taip: akustiškai šis įrašas yra tarp dviejų minėtų žodžių, todėl vieni girdi vieną, kiti – kitą. Neva, energijos koncentracija tariant Ya yra panaši į La, N panašu į R, o Y – į L.

Lingvistikos profesorė bei fonetikos katedros vedėja Patricia Keating teigė, kad daug kas priklauso nuo to, koks dažnis geriau girdėti vienam ar kitam asmeniui.

„Nežinau, kodėl vieni geriau girdi aukštas natas, o kiti – žemas. Galbūt tai amžius? O gal tai lemia laikas, praleistas kalbant telefonu?“ – svarstė ji.

Nors medikai teigia, kad reikėtų atlikti nuodugnesnį tyrimą, dėl kokių priežasčių žmonės girdi skirtingus žodžius, kai kurie internautai nusprendė, kad patikimiausia kaltę suversti amžiui.

Teoriškai, žmogus, sulaukęs vyresnio nei 25 metų amžiaus, tam tikro dažnio garsų nebegirdi. Todėl jaunimas girdi Yanny, o vyresnio amžiaus – Laurel. Vis dėlto tai neįtikino kitų.

„Mano mamai virš 50 metų, o ji girdi Yanny. Tačiau aš negirdžiu nieko daugiau, tik Laurel“, – komentavo viena moteris.

„Ryte girdėjau Yanny, vėliau pradėjau šiek tiek girdėti ir Laurel, o dabar tik pastarąjį. Nesuprasi, gal čia kokia juodoji magija? O gal tik mano ausys per dieną pavargo?“ – mąstė kita.

O ką girdite jūs?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.