Profesorius – apie akių ligą, kuri pasiglemžia regėjimą: tai prakeiksmas, kas prarasta, to nebeatgausi

Daugiau nei 4 dešimtmečius profesinės patirties sukaupęs Gydytojas oftalmologas, profesorius Vytautas Jašinskas sako, kad medicina padarė didžiulę pažangą, bet tebėra ligų, kurios regėjimą gali atimti negrįžtamai.

Dėl glaukomos regėjimas prarandamas negrįžtamai.<br>lrytas.lt koliažas
Dėl glaukomos regėjimas prarandamas negrįžtamai.<br>lrytas.lt koliažas
Profesorius Vytautas Jašinskas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Profesorius Vytautas Jašinskas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Profesorius Vytautas Jašinskas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Profesorius Vytautas Jašinskas.<br>M.Patašiaus nuotr.
akių apžiūra, geras regėjimas<br>123rf nuotr.
akių apžiūra, geras regėjimas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 14, 2022, 7:09 PM

„Tokių ligų visada buvo, turbūt, visada ir bus. Keičiasi diagnostikos galimybės ir diagnozuojamos naujos ligos formos, „išlenda“ tai, ko anksčiau nesupratome“, – „Žinių radijo“ laidoje „Sveikatos laikas“ sakė V.Jašinskas.

Jis pridūrė, kad dalies paveldimų akių ligų oftalmologai vieni neįveiks, galbūt pažanga bus padaryta su genetikų pagalba.

Visgi, pasak V.Jašinsko pacientai neturėtų baimintis kataraktos diagnozės, nes medikai su ja puikiai tvarkosi.

„Teisingai kolegos sakydavo, kad jei ateina pacientas dėl blogo matymo, o gydytojas pasako, kad reikės operuoti kataraktą – pacientas turi džiaugtis. Dėl to, kad šitos ligos metu 99,99 proc. atvejų regėjimas yra atstatomas“, – paaiškino profesorius.

Tačiau glaukomos diagnozę jis prilygino prakeiksmui.

„Regėjimas nėra atstatomas. Ką glaukoma paėmė, to negrąžina. Nesvarbu, kad dabar turime modernius ir objektyvius tyrimus, kurie padeda diagnozuoti ligą, turime gerus specialistus. Bet liga nedingo.

Kalbant apie glaukomą, turi būti labai geras kontaktas tarp gydytojo ir paciento. Jeigu tik užmirštama, liga ima ir „nuvažiuoja“. Reikia nuolat kontaktuoti. Nesvarbu, kad žmogui yra gerai, jis turi bent kartą per metus ateiti „pasilabinti“ su gydytoju. Jis pasižiūrės, kaip liga progresuoja, gydymas veikia, ar jį reikia koreguoti. To ir užtenka“, – akcentavo V.Jašinskas.

Operaciją gali atlikti per 10 minučių

Profesorius pasakojo savo paties atliekamų operacijų skaičių galįs pasakyti tik apytiksliai, tačiau įrašus apie jas jis saugo.

„Labai grubiai skaičiuojant per metus yra 500 operacijų“, – sakė V.Jašinskas ir paaiškino, kad pagrindine tarp oftalmologų vadintina kataraktos operacija trunka vos 10-12 minučių. Tačiau praeityje jos pareikalaudavo daug daugiau laiko.

„Anksčiau be valandos – nė iš vietos. Už tai tada ir operacijų buvo 3 šimtai per metus, o dabar ir 5, 6, 7 šimtai“, – paaiškino V.Jašinskas.

Jis paaiškino, kad apie chirurgo kompetenciją galima spręsti pagal jo per metus atliekamų operacijų skaičių. Gydytoju teigimu, chrurgui, kuris per metus atlieka tik 100 operacijų nebus siūloma atlikti sudėtingesnės operacijos.

Tačiau V.Jašinskas tikino sutikęs kolegą iš Japonijos, kuris sakėsi per dieną atliekąs 40-50 kataraktos operacijų. „Tai įmanoma, bet tam, kad tai būtų galima padaryti, turi būti kelios operacinės ir chirurgas eina iš vienos į kitą, nelaukdamas paruošimo. Pas mus dabar didžiąją laiko dalį sudaro paruošimas <...> jis gali sudaryti iki pusės valandos“, – paaiškino V.Jašinskas.

Jis sakė, kad Lietuvoje veikia daug privačių operacinių, kuriose daugiausia operuojamos kataraktos, o į universitetines ligonines atkeliauja patys sunkiausi pacientai, kurių privatūs gydytojai imtis nenori.

Todėl, pasak jo, didžiosiose gydymo įstaigose nėra poreikio spartinti operacijų kolegos iš Japonijos pavyzdžiu.

„Dabar per metus Kauno klinikoje išoperuojama virš 10 tūkstančių pacientų su katarakta. O kur dar kitos operacijos. Su jomis susidaro ir virš 20 tūkstančių akių operacijų. Srautai labai dideli ir kuo didesnis srautas, tuo didesnė ir klaidos rizika“, – pasakojo prof. V. Jašinskas.

Medicinos progresas – didžiulis

Nuo 1978 metų oftalmologu dirbantis V.Jašinskas papasakojo apie šios medicinos srities pokyčius.

„Oftalmologijoje, kaip ir visose medicinos srityse, yra didžiuliai pokyčiai. Tai apie ką anksčiau gal net nedrįsai pagalvoti yra šios dienos realybė“, – sakė gydytojas.

„Kai atėjau į oftalmologijos specialybę Kaune, chirurgija buvo žemo lygio. Tuo metu pasaulyje tik pradėjo atsirasti mikrochirurgija, o be jos ir akių chirurgijos nėra“, – aiškino profesorius.

Tiesa, tuo metu jau buvo atliekamos ir kataraktos operacijos, bet V.Jašinskas prisiminė, kad tuomet pacientui po jos tekdavo net 7 dienas gulėti užrištomis akimis.

„Už tai, kad būdavo didžiulis pjūvis, naudoti pačių gaminti biologiniai siūlai. Tai buvo labai grubu ir rezultatai negalėjo būti tokie, kokie yra dabar“, – prieš kelius dešimtmečius atliktas operacijas prisiminė V.Jašinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.