Auginate vaiką? Privalote žinoti atsakymus į šiuos klausimus

Be abejonės, daugeliui žinoma, kad vaikai iki pilnametystės yra draudžiami valstybės lėšomis. Todėl už suteiktas sveikatos priežiūros paslaugas gydymo įstaigoje mokėti nereikia – už tai sumoka ligonių kasos. Tačiau tėvams vis tiek dažnai kyla klausimų dėl fizinės ar psichikos sveikatos priežiūros paslaugų apmokėjimo.

Jei gydymo įstaigoje reikalaujama sumokėti, visada klauskite, kodėl siūloma mokama paslauga.<br>123rf nuotr.
Jei gydymo įstaigoje reikalaujama sumokėti, visada klauskite, kodėl siūloma mokama paslauga.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-05-11 11:47, atnaujinta 2018-01-04 07:29

Į tėvų klausimus Valstybinės ligonių kasos prie sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Paslaugų ekspertizės, metodinio vadovavimo ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Oksana Burokienė ir Teisės skyriaus vyriausioji specialistė Martyna Smatavičiūtė.

– Jei neturiu siuntimo, ar galiu vaiką nemokamai nuvesti specialisto, pavyzdžiui, dermatovenerologo konsultacijai?

Jurgita

Oksana Burokienė:

– Už gydytojo specialisto konsultacijas mokėti nereikia turint šeimos gydytojo ar gydytojo specialisto siuntimą. Be siuntimo nemokamai gydytojų specialistų konsultacijos gali būti teikiamos, jei vaikui reikia būtinosios pagalbos, dermatovenerologo konsultacijos. Siuntimo nereikia ir pakartotinai kreipiantis į tą patį specialistą tuo pačiu klausimu. Kitais atvejais, kreipiantis į specialistą neturint siuntimo, už suteiktas paslaugas reikės susimokėti.

– Mano sūnui reikalinga psichiatro pagalba. Ar yra vietų, kur ši paslauga yra nemokama?

Alvydas

Oksana Burokienė:

– Jei vaikui reikia psichiatro pagalbos, galima pasirinkti ir priregistruoti vaiką psichikos sveikatos įstaigoje bei kreiptis į pasirinktą gydytoją psichiatrą. Už psichikos sveikatos priežiūrą ir gydymą mokėti nereikės, jei pasirinkta įstaiga yra sudariusi sutartį su teritorine ligonių kasa dėl šių paslaugų teikimo ir apmokėjimo.

– Vaiką ruošiuosi pradėti leisti į privatų darželį. Ar reikalinga sveikatos pažyma?

Emilija

Oksana Burokienė:

– Ruošiant vaiką darželiui ar mokyklai, reikia pasirūpinti profilaktiniu vaiko sveikatos patikrinimu ir sveikatos pažymėjimu. Geriausia iš anksto užsiregistruoti pas šeimos gydytoją ir odontologą, kurie patikrins vaiko sveikatos ir dantų būklę, o jei reikės – skirs gydymą. Visi reikalingi tyrimai ir konsultacijos turi būti atlikti nemokamai, o už gydytojo išduotą pažymėjimą mokėti taip pat nereikia.

– Kas vaiko sveikatos profilaktinio patikrinimo metu turi būti apžiūrima, ištiriama?

Joana

Oksana Burokienė:

– Sveikatos tikrinimo metu turi būti įvertinamas vaiko ūgis, svoris, kraujo spaudimas, rega, klausa, kraujotaka, kvėpavimo, stuburo ir kitų organų bei jų sistemų būklė. Jei randama pakitimų, vaikas siunčiamas specialisto konsultacijai arba skiriami reikalingi diagnozei nustatyti bei gydymui paskirti tyrimai. Pažymoje gydytojas įrašo išvadas ir rekomendacijas dėl vaiko galimybių dalyvauti ugdymo veikloje (įskaitant ir kūno kultūros pamokas). Jei nustatoma lėtinė liga ar alergija, gydytojas įrašo, kokių pirmosios pagalbos priemonių reikėtų imtis dėl ligos, prireikus pagalbos.

Tuo tarpu odontologas įvertina vaiko dantų ir žandikaulių būklę, prireikus – skiria gydymą. Į šeimos gydytojo kabinetą rekomenduojama atvykti jau pasitikrinus dantų būklę. – Ar mano keturiolikmetė gali viena nuvykti tyrimui?

Justina

Martyna Smatavičiūtė:

Tėvams ir globėjams reikia žinoti, kad vaikams iki šešiolikos metų sveikatos priežiūros paslaugos teikiamos tik su jų atstovų (tėvų, globėjų) sutikimu, išskyrus būtinąją pagalbą. Todėl be tėvų ar globėjų raštiško sutikimo gydytojas negali apžiūrėti vaiko, skirti ar atlikti tyrimų ir pan.

Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatyme nurodyta, kad pacientas teises įgyja, pareigas prisiima ir jas įgyvendina pats arba per savo atstovus. Paciento nuo 16 metų atstovais gali būti atstovai pagal įstatymą ir atstovai pagal pavedimą. Tuo tarpu nepilnamečiam pacientui iki 16 metų atstovauja jo atstovai pagal įstatymą: vienas iš tėvų (įtėvių), globėjas, rūpintojas.

– Auginu vaiką, dabar jam 2,5 metų. Kitą mėnesį jam numatytas operacinis gydymas. Ar aš esu apdrausta kokiu nors draudimu?

Rosmantė

Martyna Smatavičiūtė:

– Pagal Lietuvos Respublikos sveikatos draudimo įstatymą, apdraustuoju, kuris draudžiamas valstybės lėšomis, laikomas vienas iš tėvų (įtėvių), auginantis vaiką iki aštuonerių metų, taip pat vienas iš tėvų (įtėvių), auginantis du ir daugiau nepilnamečių vaikų. Apie savo pasirinkimą, kuris iš tėvų (įtėvių) bus draudžiamas valstybės lėšomis, turite laiku pranešti atvykę į teritorinę ligonių kasą pagal savo gyvenamąją vietą. Su savimi reikia turėti vaiko (vaikų) gimimo liudijimo originalą ir savo asmens tapatybės dokumentą.

Duomenys, patvirtinantys draustumą, bus įvesti į informacinę sistemą, kuria naudojasi gydymo įstaigos, su kuriomis ligonių kasos sudaro sutartis dėl paslaugų teikimo ir apmokėjimo. Už apdraustiesiems, taigi ir jums, teikiamas gydymo paslaugas medicinos įstaigose, kurios yra sudariusios sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis, mokėti nereikės – už tai moka ligonių kasos PSDF biudžeto lėšomis.

– Kad gautume sveikatos pažymą į mokyklą vaikui tenka laukti ilgoje eilėje. Galbūt galima visa tai atlikti kažkaip greičiau?

Jonas

Oksana Burokienė:

– Pirmiausia reikėtų pastebėti, jog į vaiko sveikatos tikrinimą nereikėtų žiūrėti vien formaliai. Vaikai mokymosi įstaigose praleidžia didžiąją dalį savo laiko, todėl vaiko sveikatos pažymoje gydytojo pateiktos išvados ir rekomendacijos dėl jo galimybių dalyvauti mokyklos vykdomoje ugdymo veikloje, kūno kultūros pamokose ar vaiko maitinimo organizavime gali būti gyvybiškai svarbios. Be to, nereikia laukti vasaros vidurio ar pabaigos, kai sveikatos priežiūros įstaigose susidaro ilgiausios eilės. Vaiko sveikatos patikrinimą galima atlikti iš anksto užsirašius pas gydytojus, o pažyma galioja visus metus.

– Mano sūnus registruotas nedideliame šeimos medicinos centre. Ar turime galimybę pasinaudoti nemokama dantų silantavimo programa?

Asta

Oksana Burokienė:

Lietuvoje nuo 2005 m. vykdoma Vaikų krūminių dantų dengimo silantinėmis medžiagomis finansavimo programa. Pagal šią programą vaikų (nuo 6 iki 14 m. amžiaus) krūminiai dantys padengiami hermetizuojančiomis medžiagomis – silantais. Šias paslaugas teikia gydytojai odontologai su padėjėjais arba burnos higienistai. Tėveliams už vaikų dantų silantavimą gydymo įstaigoje, kuri yra sudariusi sutartį dėl minėtų paslaugų teikimo su TLK, mokėti nereikia.

Jei gydymo įstaigoje, kurioje vaikas yra prirašytas nėra odontologo ar burnos higienisto, tuomet reikėtų kreiptis į tos įstaigos administraciją ir išsiaiškinti, kurioje gydymo įstaigoje nemokamai būtų galima gauti dantų silantavimo paslaugas.

– Vaiką siunčia į reabilitaciją. Ar turi teisę kartu su vaiku vykti ir mama?

Edgaras

Oksana Burokienė:

– Reabilitacijos paslaugos vaikams gali būti teikiamos sanatorijoje, ligoninėje arba poliklinikoje. Jei vaikui skiriama reabilitacija ligoninėje, kartu su vaiku iki aštuonerių metų gali vykti jį slaugantis šeimos narys, už kurio maitinimą ir gyvenimą sumoka ligonių kasos. Vyresnį vaiką gali lydėti slaugantis žmogus ir tuomet, jei vaikas turi negalią arba taip nusprendė gydytojų konsultacinė komisija – tuomet už slaugančio asmens nakvynę ir maitinimą sumoka ligonių kasos. Kitais atvejais vaiką lydintis asmuo už apgyvendinimą ir maitinimą turi susimokėti.

– Vaikui ausys atlėpusios. Ar teritorinė ligonių kasa apmokėtų operaciją?

Žana

Oksana Burokienė:

– Įgimtų ausies formavimosi ydų korekcijos operacijos atliekamos asmens sveikatos priežiūros įstaigose, teikiančiose dienos chirurgijos paslaugas. Tais atvejais, kai įgimtų ausies formavimosi ydų korekcijos operacijos apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu asmenims yra atliekamos ne kosmetiniu tikslu, o pagal medicininius parodymus, kai reikalinga iškilios arba atlėpusios ausies korekcija ir (ar) ausies kaušelio prilenkimas, operacijos apmokamos PSDF biudžeto lėšomis. Taigi, reikia kreiptis į gydantį gydytoją, kuris nusiųs gydytojo specialisto konsultacijai. Gydytojas specialistas konsultacijos metu nustatys diagnozę, be to, nustatys, ar reikalingas operacinis gydymas. Jeigu operacinis gydymas būtų reikalingas, gydytojas specialistas pakonsultuos dėl operacijos pobūdžio ir operacinio gydymo galimybių.

– Aštuonerių metų vaikui norėtume atlikti liežuvio pasaitėlių korekciją lazeriu. Ar tokia operacija būtų kompensuojama?

Kotryna Oksana Burokienė:

Jeigu norite, kad Jūsų vaikui būtų suteiktos iš PSDF biudžeto apmokamos sveikatos priežiūros paslaugos, pirmiausiai turėtumėte kreiptis į gydymo įstaigos (poliklinikos ar šeimos medicinos centro), kurioje yra prirašytas Jūsų sūnus, pirminės odontologinės priežiūros paslaugas teikiantį specialistą. Specialistas, įvertinęs vaiko sveikatos būklę, esant būtinybei, išduos siuntimą ir nukreips Jūsų vaiką reikiamo specialisto konsultacijai. Jei prireiks operacijos, – kokiu metodu bus atliekama procedūra, sprendžia pacientą gydantis gydytojas.

– Vaikas serga reta odos liga. Noriu konsultuotis privačioje gydymo įstaigoje. Ar už vizitą apmokės ligonių kasos ir kur man kreiptis pirmiausia?

Edita

Oksana Burokienė:

– Turėdama šeimos gydytojo siuntimą gydytojo specialisto konsultacijai, Jūs galite rinktis gydymo įstaigą, kuri turi sutartį su ligonių kasa dėl Jums reikalingų paslaugų teikimo ir apmokėjimo PSDF biudžeto lėšomis. Nesvarbu, ar ta įstaiga yra privati, ar viešoji. Už paslaugas, už kurias gydymo įstaigai pagal sutartį nustatytomis bazinėmis kainomis sumoka ligonių kasos, mokėti nereikia.

Jei gydymo įstaigoje reikalaujama sumokėti, visada klauskite, kodėl siūloma mokama paslauga. Įstaiga turi informuoti, už kokias paslaugas reikia mokėti. Pavyzdžiui, mokėti nustatyta įstaigoje kainą reikės, jei paslaugą norite gauti be siuntimo, jei gydytojui sutikus pageidaujate gauti papildomą paslaugą, kuri nėra skiriama gydytojo. Taip pat reikės mokėti, jei pasirinksite brangesnes nei ligonių kasų apmokamos paslaugos, priemonės, vaistus (gydantis ligoninėje) – tuomet mokėti reikia ne visą kainą, o skirtumą tarp ligonių kasų apmokamos kainos ir (brangesnės) jūsų pasirinktos paslaugos, priemonės ar vaisto kainos.

Visada prašykite, kad jums paaiškintų visas galimybes gauti PSDF biudžeto lėšomis apmokamas sveikatos priežiūros paslaugas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.