Startuoja naujas projektas „Sveikas!“

Turbūt daugelis sutiktų su tuo, kad sveikata – brangiausias žmogaus turtas. Labai svarbu ja rūpintis visais gyvenimo tarpsniais nuo pat gimimo iki žilos senatvės. Deja, net ir pavyzdingai prižiūrint savo sveikatą, kartais susiduriama su nemaloniais netikėtumais, kurie gali ne tik neigiamai paveikti žmogaus savijautą, bet ir gerokai patuštinti piniginę. Dėl šių priežasčių neabejotinai naudinga būti apdraustam privalomuoju sveikatos draudimu (PSD).

Ne visi žmonės žino kokiose situacijose ir kokiu būdu galima teisingai pasinaudoti PSD privalumais.<br>123rf nuotr.
Ne visi žmonės žino kokiose situacijose ir kokiu būdu galima teisingai pasinaudoti PSD privalumais.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 11, 2015, 11:44 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 7:29 AM

Rekordinis biudžetas ir malonios naujovės

Šis draudimas nėra naujiena visuomenėje. Vis daugiau žmonių nori jaustis saugūs nenumatytose gyvenimo situacijose, todėl vis daugiau žmonių supranta draustumo naudą. Tiesa ne visi žmonės žino kokiose situacijose ir kokiu būdu galima teisingai pasinaudoti PSD privalumais. Todėl, norint užtikrinti savo sveikatos apsaugą bei sutaupyti laiką ir pinigus, verta domėtis ir išmanyti šią sritį.

Tuo tikslu naujienų portalas Lrytas.lt ir Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) pradeda įgyvendinti informacinį projektą „Sveikas“, kurio metu skaitytojai galės sužinoti daugiau apie tai, kokias sveikatos priežiūros paslaugas galima gauti nemokamai ir nemokėti iš savo kišenės.

Laikinai VLK direktoriaus pareigas einančio Gintaro Kacevičiaus teigimu, svarbiausias ligonių kasų tikslas yra užtikrinti, kad visi žmonės, kurie yra drausti PSD, gautų reikiamas gydymo paslaugas mūsų šalies gydymo įstaigose, kurios apmokamos privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis.

„Pastaraisiais metais gerėja ir PSDF galimybės. Štai šiemet jis sudaro 1,4 mlrd. eurų, o tai yra 7,8 proc. daugiau nei 2014 m. Tai reiškia, kad bus galima suteikti daugiau pacientams reikalingų paslaugų, gerės jų prieinamumas, tikėtina, kad trumpės ir eilės gydymo įstaigose. Ypač svarbu, kad, esant didesniam finansavimui, bus geriau kompensuojamos reikiamos gydymo paslaugos, daugiau pacientams būtinų vaistų bei modernių gydymo būdų“, – sako G.Kacevičius.

Be to, pasibaigus kasmetiniam sutarčių sudarymui su gydymo įstaigomis, laikinasis VLK vadovas G. Kacevičius pastebi, kad šiemet gydymo įstaigos pageidauja teikti daugiau naujų ambulatorinių konsultacijų, dienos stacionaro ir ambulatorinės chirurgijos paslaugų, kurios pastaruoju metu populiarėja, nes yra patogios pacientams, o gydymo įstaigoms – ekonomiškai efektyvios, leidžiančios trumpinti eiles.

„Manome, kad tai perspektyvi kryptis, atitinkanti ir tarptautines tendencijas“, – sako G. Kacevičius.

Kviečiami dalintis sėkmės istorijomis

Šio projekto metu visi skaitytojai kviečiami dalintis ir savo sėkmės istorijomis, su kuriomis galės susipažinti šios rubrikos skaitytojai. Jos gali būti pačios įvairiausios.

„Pavyzdžiui, kaip man pavyko įveikti klastingą ligą tik mano valios ir pastangų dėka. Mano artimas žmogus padarė tai, kas atrodo neįmanoma – pasveiko nuo vėžio. O galbūt Jums ar Jūsų pažįstamam žmogui buvo atlikta sėkmingai sudėtinga operacija ir norite padėkoti medikams? Galbūt Jūs, padedami ligonių kasų ar kitos srities specialistų susigrąžinote pinigus, kuriuos buvote sumokėję už gydymą, nors to nereikėjo daryti, nes sumoka ligonių kasos? O galbūt iš Jūsų prašė pakišos, bet nedavėte? Kviečiame apie tai ir kitas Jums svarbias istorijas papasakoti“, – sako Lrytas.lt Reklamos projektų vadovė Giedrė Mažeikienė.

Jos teigimu, šie sėkmės istorijų pavyzdžiai gali tapti įkvėpimu kitiems, paskatinti netylėti, veikti, išsakyti viešai ir garsiai užklupusias bėdas ar pasidžiaugti.

Nauda skirtingoms amžiaus grupėms

Individualią privalomojo sveikatos draudimo naudą gali pajausti skirtingų amžiaus bei socialinių grupių žmonės. Besilaukiančios moterys turi galimybę nemokamai lankytis pas specialistus ir atlikti reikalingus tyrimus, gimę kūdikiai yra nemokamai tiriami specialiais būtinais tyrimais, vaikai turi galimybę gauti reikalingą sanatorinį ar reabilitacinį gydymą bei gydytojų konsultacijas. Taip pat svarbu paminėti skiepus nuo infekcinių ligų, kurie padeda išvengti sudėtingų susirgimų.

Kompensuojama didžioji dalis planinių operacijų, tam tikroms žmonių grupėms – dantų protezavimas, kataraktai gydyti skirti akių lęšiukai, sąnarių endoprotezai. Taip pat yra galimybė nemokamai atlikti ir brangiausius specifinius tyrimus, o norintiems pasikonsultuoti su dietologu, reikia tik gydytojo siuntimo. Taip pat daugeliui gerai žinomi kompensuojamieji vaistai, kurių sąrašai yra nuolat papildomi naujais medikamentais, siekiant pagerinti žmonių gyvenimo kokybę bei sumažinti išlaidas.

Visa tai yra tik dalis privalumų ir paslaugų, kurios kainuoja tikrai nemažai, tačiau apsidraudusiems privalomuoju sveikatos draudimu yra nemokamos ar dalinai kompensuojamos. Todėl verta domėtis PSD naujovėmis ir, žinoma, jomis naudotis. Tai padės ne tik prižiūrėti ir puoselėti gerą sveikatą, bet ir padės sutaupyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.