Svarbiausia informacija kūdikio besilaukiančioms šeimoms

Vaikelio besilaukiantys tėvai turi rūpintis vaiko sveikata dar iki jo gimimo – lankytis reguliariai pas gydytojus, atlikti reikiamus tyrimus. Jei nėščia moteris yra drausta privalomuoju sveikatos draudimu (PSD), už paslaugas gydymo įstaigoje jai mokėti nereikia, nes už tai sumoka ligonių kasos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis. Tik už tyrimus, kurių atlikimas nėra apmokamas PSDF lėšomis, tačiau nėščioji jų pageidauja, moteris turi susimokėti pati.

Pirmiausia moteris, kuri laukiasi, turi kreiptis į šeimos kliniką ar polikliniką, kur ji yra prisirašiusi.<br>123rf nuotr.
Pirmiausia moteris, kuri laukiasi, turi kreiptis į šeimos kliniką ar polikliniką, kur ji yra prisirašiusi.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 11, 2015, 11:58 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 7:28 AM

Besilaukiančioms šeimoms – už ką mokėti nereikia?

Pirmiausia, moteris, kuri laukiasi, turi kreiptis į šeimos kliniką ar polikliniką, kur ji yra prisirašiusi. Jos sveikata normalaus nėštumo metu rūpinasi šeimos gydytojas, akušerė ar gydytojas akušeris-ginekologas. Jei nėštumas yra rizikingas, ją turėtų prižiūrėti gydytojas akušeris-ginekologas.

Nėštumo pradžioje svarbu apsilankyti ir pas gydytoją odontologą. Jei vaikelio besilaukiančią moterį prižiūri šeimos gydytojas ar akušerė, jie ir nukreips gydytojo akušerio-ginekologo konsultacijai, pas kurį reikės nuvykti 12–14, 18–20, 35–37 bei 41 nėštumo savaitėmis.

Pirmojo apsilankymo metu surenkami duomenys apie sveikatos būklę, įvertinami nėštumo rizikos veiksniai, pamatuojamas kraujospūdis, apskaičiuojamas kūno masės indeksas, atliekami kraujo ir šlapimo tyrimai. Antrasis apsilankymas – po dešimties–keturiolikos dienų. Jo metu sudaromas nėščiosios priežiūros planas, kuris gali būti papildomas nėštumo eigoje, išduodama nustatytos formos kortelė, kuri pildoma kiekvieno apsilankymo metu. Vėliau svarbu laikytis gydytojo nurodymų ir reguliariai lankytis pas prižiūrintį specialistą, kuris ir nurodys, kokie tyrimai ir kur turi būti atliekami.

O nedirbančioms ir vaikelio besilaukiančioms moterims dėl draustumo svarbu apsilankyti ir teritorinėje ligonių kasoje. Čia jos turi pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir dokumentą apie nėštumo laikotarpį (nėštumo savaičių skaičių, numatomą gimdymo datą) draudimo laikotarpiui apskaičiuoti, kad prireikus galėtų nemokamai gauti reikiamas paslaugas gydymo įstaigoje, už jas sumokės ligonių kasos PSDF lėšomis.

Kūdikiui gimus – skiepai ir būtini tyrimai

Taip pat labai svarbu vaiko sveikata pasirūpinti vos jam gimus. Jis turi būti paskiepytas nuo įvairių ligų, tai pat atlikti reikalingi tyrimai. Vaikus iki pilnametystės valstybė draudžia privalomuoju sveikatos draudimu, todėl už naujagimiui suteiktas paslaugas gydymo įstaigoje mokėti nereikia – už tai taip pat sumoka ligonių kasos.

Svarbu žinoti, kokie nemokami skiepai ir kada priklauso pagal profilaktinių skiepijimų kalendorių. Ką tik gimęs mažylis ligoninėje nemokamai yra paskiepijamas nuo tuberkuliozės ir hepatito B. Iš karto neskiepijami neišnešioti naujagimiai ir tie, kurie turi sunkią įgimtą patologiją arba serga sunkiomis ligomis. Pirmaisiais kūdikio gyvenimo metais mažyliai taip pat gauna vakcinas nuo tymų, raudonukės bei kitų užkrečiamų ligų. Be to, visiems naujagimiams privalomai yra atliekami tyrimai dėl galimų medžiagų apykaitos ligų.

Nuo šių metų atliekami du papildomi nauji tyrimai, siekiant įvertinti jų sveikatos būklę ir laiku diagnozuoti galimas ligas. Vienu iš šių tyrimų medikai gali nustatyti, ar naujagimis neserga paveldima angliavandenių apykaitos sutrikimo liga – galaktozemija, kuomet mažylio kraujyje kaupiasi galaktozė. Esant tokiai ligai, skiriamas specialus gydymas. Antru tyrimu siekiama išsiaiškinti, ar mažylis neturi įgimto antinkščių žievės funkcijos sutrikimo – adrenogenitalinio sindromo, kai sutrinka hormono kortizolio gamyba. Šie papildomi tyrimai tėvams nieko nekainuoja, nes jie kompensuojami PSDF lėšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.