Ką reikia žinoti apie medicininę reabilitaciją?

Žmonės, sergantys sunkiomis ligomis ar anksčiau turėję rimtų sveikatos sutrikimų, žino, kad medicininė reabilitacija yra neatskiriama dažno reikiamo gydymo dalis. Tai svarbus gydymo etapas, leidžiantis pacientui greičiau išgyti, grįžti į darbo rinką, atkurti biosocialinius gebėjimus ir išvengti antrinio neįgalumo.

Vaikai reabilitacijai siunčiami fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojo sprendimu.<br>123rf nuotr.
Vaikai reabilitacijai siunčiami fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojo sprendimu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 19, 2015, 11:10 AM, atnaujinta Oct 30, 2017, 8:24 AM

Galimybė rinktis

Suaugusiems apdraustiesiems privalomuoju sveikatos draudimu reikalingą medicininę reabilitaciją skiria gydantysis gydytojas, vadovaudamasis fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojo rekomendacijomis, vaikams – fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas.

Ar pacientui paslaugos bus suteiktos stacionare, ar ambulatoriškai, sprendžiama pagal žmogaus sveikatos būklę. Gydytojas privalo informuoti ligonį apie jam reikalingas paslaugas. Pacientui, siunčiamam į reabilitacinę gydymo įstaigą ar sanatoriją, siunčiantis gydytojas turi suteikti visą reikiamą informacija apie tam tikro profilio paslaugas teikiančias įstaigas. Svarbu tai, kad pacientas turi teisę pats pasirinkti, į kurią įstaigą jam parankiau vykti.

Reabilitacijos trukmė priklauso nuo ligos sudėtingumo ir nustatytos diagnozės. Suaugusieji į reabilitaciją dėl tos pačios ligos siunčiami tik vienam gydymo kursui per metus. Pakartotinė ir palaikomoji reabilitacija taip pat skiriama kartą per metus. Jei pacientas siunčiamas į ambulatorinę reabilitaciją, bet jis nori vykti į stacionarinę, už nakvynę ir maistą turi susimokėti pats. Tuo tarpu vaikai iki 8 metų turi teisę į reabilitacijos įstaigas vykti lydimi juos slaugančio žmogaus, už kurio maitinimą ir gyvenimą sumoka ligonių kasos.

Praktiniai patarimai

Reabilitacija skiriama dėl konkrečios ligos, po traumos, todėl kiekvienam pacientui gali prireikti skirtingų paslaugų, nebūtinai tokių, kokių pageidauja pacientas, o tik tų, kurias motyvuotai skiria specialistas. Jei pacientas pageidauja papildomų paslaugų, geriau pasitarti su gydytoju – ne visais atvejais galima skirti procedūras, kurios tinka kitomis ligomis sergantiems pacientams. Reabilitacijos trukmė taip pat priklauso nuo ligos sudėtingumo ir nustatytos diagnozės, todėl yra nustatyti maksimalūs reabilitacijos terminai. Yra atvejų, kai ambulatorinė reabilitacija – pats geriausias pasirinkimas, jei gydymo įstaiga arti namų, vienoje vietoje teikiamos kelios reikalingos paslaugos, geros sąlygos pailsėti po procedūrų ir greitai pasiekti namus. Vaikų reabilitacija

Vaikai reabilitacijai siunčiami fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojo sprendimu, šis gydytojas, atsižvelgęs į vaiko sveikatos būklę, diagnozę, taip pat sprendžia, ar reabilitacija reikalinga stacionare, ar ambulatoriškai.

Pasak Valstybinės ligonių kasos prie sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Sveikatos priežiūros paslaugų departamento vyriausiojo specialisto Alfredo Taminsko, nuolat iškylanti problema – tėvų noras, kad reabilitacija vaikams būtų skiriama vasaros metu. „Žinoma, kai kuriems tėveliams patogu atostogauti, jei savo atostogų metu gali būti ramūs – sanatorijoje besigydančiu vaiku pasirūpins medikai. Dėl šios priežasties kai kuriose reabilitacijos įstaigose vasaros metu gali nebūti vietų.“

A.Taminskas primena, kad reabilitacija – ne vasaros atostogos. „Visada sakome, kad reabilitacija vaikui reikalinga nebūtinai vasarą, o tada, kai tikrai būtina – po sunkios ligos, susirgimo paūmėjimo, traumos ar kitais atvejais, kai ją skiria gydantysis gydytojas.“

Supaprastinta tvarka

Pacientams, kuriems skiriamas reabilitacinis gydymas stacionariose sveikatos priežiūros įstaigose ar sanatorijose, nereikia patiems vykti į teritorinę ligonių kasą (TLK) pažymos, patvirtinančios jų teisę į kompensaciją už minėtą gydymą. Reikiamų dokumentų tvarkymu rūpinasi patys medikai, naudodamiesi sveikatos draudimo informacine sistema, elektroniniu būdu pateikdami prašymą dėl paciento reabilitacinio gydymo išlaidų kompensavimo. Visi reikiami formalumai yra suderinami elektroniniu būdu tarp gydymo įstaigos ir ligonių kasų, todėl pacientui nebereikia gaišti laiko ir ieškoti popierinės pažymos, kokios reikėdavo anksčiau. Apie elektroniniu būdu patvirtintą dokumentą pacientą informuoja gydytojas.

Vykstant į reabilitacijos įstaigą reikia su savimi turėti tik asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir siunčiančio gydytojo išduotą išrašą iš medicininių dokumentų. Į tokią vietą privalu atvykti ne vėliau kaip per penkias darbo dienas nuo išrašo iš medicinos dokumentų išdavimo dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.