Nauja receptų rašymo tvarka palies ir pacientus

Nuo birželio 1-osios Lietuvoje įsigaliojo nauja receptų rašymo ir vaistų pardavimo tvarka vaistinėse. Tai susiję su vaistiniais preparatais, kurie yra kompensuojami Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis. Šiuos pokyčius pajus ir gydymo įstaigų pacientai, ir vaistus perkantys žmonės.

Tam, kad vaistai būtų prieinamesni ir mažesnes pajamas gaunantiems gyventojams, bus galima parduoti dalį recepte išrašyto vaistinio preparato kiekio paciento pageidavimu, jei įmanoma tinkamai išardyti jo pakuotę.<br>123rf nuotr.
Tam, kad vaistai būtų prieinamesni ir mažesnes pajamas gaunantiems gyventojams, bus galima parduoti dalį recepte išrašyto vaistinio preparato kiekio paciento pageidavimu, jei įmanoma tinkamai išardyti jo pakuotę.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Jun 25, 2015, 1:11 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 11:28 AM

Nuo šiol gydymo įstaigose, kurios yra pasirašiusios duomenų teikimo sutartis su Registrų centru, dirbantys medikai receptus galės išrašyti elektroninėmis priemonėmis. Savo ruožtu vaistinės, taip pat pasirašiusios sutartis su Registrų centru, vaistus bei medicinos pagalbos priemones taip pat galės parduoti būtent pagal e. receptus.

Tie medikai, kurie dirba tokių sutarčių nepasirašiusiose gydymo įstaigose, galės išrašyti tik popierinius receptus. Taigi nuo šiol receptai Lietuvoje bus išrašomi ir popieriniuose blankuose, ir elektroniniu būdu.

Galioja ir kiti receptų rašymo terminai. Pavyzdžiui, nuo šiol vaistinius preparatus leidžiama išrašyti ilgesniam – iki 10 dienų – gydymo kursui. Anksčiau – 7 dienoms.

Svarbi naujovė susijusi ir su nekompensuojamųjų vaistinių preparatų avansu, kurią žmonės moka užsakydami vaistus, kurių tuo metu nėra vaistinėse. Nuo šiol iš gyventojo vaistinė turės teisę prašyti sumokėti avansinę įmoką, ne didesnę kaip 30 procentų vaistų kainos. Iki šiol tokia įmoka buvo taikoma perkant tik vaistus, kurių kaina didesnė nei 28,96 euro. Tikimasi, kad šis sprendimas padės vaistinėms racionaliau vykdyti prekybą vaistais ir sumažinti pacientų užsakytų, tačiau nenupirktų vaistų kiekius, tokiu būdu tampančius farmacinėmis atliekomis.

Tam, kad vaistai būtų prieinamesni ir mažesnes pajamas gaunantiems gyventojams, bus galima parduoti dalį recepte išrašyto vaistinio preparato kiekio paciento pageidavimu, jei įmanoma tinkamai išardyti jo pakuotę. Jei pacientas nori įsigyti dalimis vaistų, kurių popierinis receptas pagal taisykles turi būti saugomas vaistinėje, tuomet vaistinė turi pasilikti saugoti recepto kopiją, o originalą atiduoti pacientui.

Valstybinės ligonių kasos (VLK) Vaistų kompensavimo skyriaus vedėjos pavaduotoja Irma Medžiaušaitė atkreipia dėmesį, kad, daugumai gydymo įstaigų gydytojų pradėjus išrašyti, o vaistinėms pradėjus aptarnauti elektroninius receptus, žmonėms nereikės rūpintis anksčiau išduotų kompensuojamųjų vaistų pasų galiojimu, nereikia eiti jų keisti.

„Pradėjus galioti elektroniniam receptui, dar ilgai vyresnio amžiaus gyventojai galės naudotis jiems įprastomis kompensuojamųjų vaistų receptų knygelėmis. Jie bus išrašomi pacientams, kurie yra gydomi namuose ar globos įstaigose, kai gydantis gydytojas neturi techninių galimybių išrašyti elektroninio recepto. Be to, reikėtų žinoti, kad pagal naują tvarką, keičiasi ir kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių išrašymo tvarka ligoninėse gydytiems pacientams, kai jie išrašomi iš ligoninės. Tą dieną jiems galima išrašyti mažiausią kompensuojamosios medicinos pagalbos priemonės pakuotę, kad laiku būtų pradėta tinkama paciento slauga“, – sako I.Medžiaušaitė.

Pacientui būtina žinoti, kad jei jis turi dokumentą, kuris patvirtina didesnę vaistų ar medicinos pagalbos priemonių kompensavimo lengvatą, jam reikia pateikti tam tikrus dokumentus. Pavyzdžiui, dėl didesnio neįgalumo lygio ar specialaus nuolatinės slaugos poreikio, gydančiam gydytojui jis turi pateikti šio dokumento kopiją, kad jo medicinos dokumentuose tai būtų nurodyta ir įklijuota atitinkamo dokumento kopija.

I.Medžiaušaitė pastebi, kad elektroninio recepto atsiradimas – pagalba gydytojui, išrašančiam kompensuojamuosius vaistus.

„Receptą bus galima išrašyti greičiau ir išvengti klaidų. Tai užtikrinti leis įdiegtos automatinės recepto kontrolės priemonės. Suprantama, reikės laiko įgūdžiams susiformuoti, tinkamai užpildyti elektroninio recepto „langus“, bet čia į pagalbą ateina ir VLK specialistai, kurie padeda sukurti įvairius elektroniniam vaistų paskyrimui ir išrašymui reikalingus klasifikatorius, lengvesnius vaistų ir priemonių paieškos būdus“, – sako I.Medžiaušaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.