Vykdami į užsienį nepamirškite pasirūpinti ESDK

Jei bent kelias dienas šią vasarą susiruošėte praleisti svetur, veikiausiai pagalvojote ir apie, kad reikia pasirūpinti sveikatos draudimu. Ištikus nelaimei ir prireikus pasinaudoti būtinosios medicinos pagalba svečioje šalyje, šis sutaupo daug lėšų ir nervų.

ESDK jos turėtojui suteikia teisę gauti Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis apmokamas būtinosios medicinos pagalbos paslaugas Europoje.<br>123rf nuotr.
ESDK jos turėtojui suteikia teisę gauti Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis apmokamas būtinosios medicinos pagalbos paslaugas Europoje.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-06-26 10:02, atnaujinta 2017-10-20 20:14

Tačiau pirmiausia reikėtų ne pulti varstyti kelionių agentūrų duris, bet kreiptis į teritorinę ligonių kasą. Jei esate dirbantis ir draustas privalomuoju sveikatos draudimu asmuo, jums priklauso nemokama Europos sveikatos draudimo kortelė (ESDK).

ESDK jos turėtojui suteikia teisę gauti Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis apmokamas būtinosios medicinos pagalbos paslaugas Europoje. Ji galioja ne tik ES, bet ir Lichtenšteine, Norvegijoje, Islandijoje bei Šveicarijoje.

Nutikus nelaimei, dokumentą reikia parodyti atvykus į pagalbą suteiksiančią gydymo įstaigą. Tiesa, Valstybinės ligonių kasos specialistai įspėja, kad nemokamai būtinoji medicinos pagalba bus suteikiama tik tose gydymo įstaigose, kurios dalyvauja tos šalies valstybinėje sveikatos sistemoje. Taigi atvykus į valstybinę ar privačią gydymo įstaigą rekomenduojama išsyk išsiaiškinti, ar ji priklauso šiai sistemai. Už būtinosios pagalbos paslaugas sumokama konkrečios šalies nustatyta tvarka ir įkainiais. Tai yra, ligonių kasos sumoka ne už visas suteiktas paslaugas, bet už tas, kurios konkrečioje šalyje yra apmokamos valstybinio sveikatos draudimo lėšomis. Už paslaugas apmokama keliais būdais, priklausomai nuo konkrečios šalies. Kai kuriose šalyse nukentėjusiajam suteikiamos paslaugos, o dėl išlaidų kreipiamasi tiesiai į Valstybines ligonių kasas.

Kitose, pavyzdžiui, Prancūzijoje, nukentėjusysis už paslaugas sumoka pats, o vėliau kreipiasi kompensacijos. Jei žmogus ESDK nepateikia, už suteiktas medicinos paslaugas jam reikia sumokėti visą kainą, tačiau grįžęs jis gali prašyti Valstybinės ligonių kasos išlaidas kompensuoti, pateikdamas įrodančius dokumentus apie suteiktą pagalbą bei jos įkainius.

Taigi prieš vykstant į Europos šalis pirmiausia pravartu parašyti prašymą teritorinei ligonių kasai ir nemokamai gauti ESDK. Šis dokumentas išduodamas ir vaikams, prašymą parašius tėvams, globėjams ar socialinės įstaigos atstovams.

ESDK galiojimo laikotarpis įvairus – nuo mėnesio iki 6 metų, atsižvelgiant į konkretaus žmogaus draustumo kategoriją. Tačiau reikia žinoti, kad jei žmogaus privalomasis sveikatos draudimas buvo nutrūkęs, jo ESDK tampa negaliojančia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?