Kojų venų operacija pacientams nekainuoja

Išsiplėtusios kojų venos gadina nuotaiką ne vienam su šia bėda susidūrusiam žmogui. Tačiau tai – ne tik estetinė problema: jei į vadinamosios venų varikozės simptomus numojama ranka, ilgainiui ji progresuoja ir gali grėsti sudėtingos komplikacijos: nuo atsiveriančių opų iki susidarančių trombų.

Jei konsultuojantis specialistas mato būtinybę operuoti kojų venas, jis pacientui išduoda siuntimą operacijai, o žmogus jau pats renkasi, kokioje gydymo įstaigoje ir koks gydytojas atliks šią operaciją.<br>123rf nuotr.
Jei konsultuojantis specialistas mato būtinybę operuoti kojų venas, jis pacientui išduoda siuntimą operacijai, o žmogus jau pats renkasi, kokioje gydymo įstaigoje ir koks gydytojas atliks šią operaciją.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Jun 29, 2015, 4:04 PM, atnaujinta Oct 28, 2017, 8:16 PM

Kad to neatsitiktų, reikia laiku kreiptis į medikus ir išsiaiškinti, koks gydymas reikalingas. Vienu atveju galimas medikamentinis gydymas, kitu reikia operacijos. Tačiau ne vieną nuo tokios minties atbaido baimė, kad už operaciją reikės daug sumokėti. Tokias nepagrįstas abejones reikėtų vyti šalin, nes Lietuvoje privalomuoju sveikatos draudimu apsidraudusiems žmonėms kojų venų operacijos yra atliekamos nemokamai.

Pirmiausia pacientui dėl šio nusiskundimo reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją, o gavus iš jo siuntimą – pasirinkti gydymo įstaigą bei gydytoją konsultacijai dėl gydymo. Siuntimą turinčiam žmogui mediko konsultacija yra nemokama.

Jei konsultuojantis specialistas mato būtinybę operuoti kojų venas, jis pacientui išduoda siuntimą operacijai, o žmogus jau pats renkasi, kokioje gydymo įstaigoje ir koks gydytojas atliks šią operaciją. Jei operacija atliekama sutartį su teritorine ligonių kasa turinčioje gydymo įstaigoje, visas jos, taip pat vaistų bei būtinų specialių priemonių išlaidas padengia Valstybinė ligonių kasa: žmogui už tai mokėti nereikia. Kartais nepagrįstai įsivaizduojama, kad Privalomojo sveikatos draudimo lėšomis dengiamos tik atviruoju būdu atliekamos kojų venų operacijos, tačiau tai netiesa: fondo lėšomis finansuojamos ir operacijos, atliekamos lazeriu.

Pasak Valstybinės ligonių kasos Paslaugų ekspertizės, metodinio vadovavimo ir kontrolės skyriaus vyriausiosios specialistės Audronės Čibirienės, labai svarbu, kad žmonės iš anksto išsiaiškintų apie visas jiems reikiamas sveikatos priežiūros paslaugas, kurios turi būti teikiamos nemokamai ir nemokėtų antrąkart už tai, už ką Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis sumoka ligonių kasos.

„Ligoninėje primokėti gali tekti tik tuo atveju, jei pacientas pasirenka brangiau kainuojančias medžiagas, vaistus ar procedūras. Tada reikėtų sumokėti ne visą kainą, o skirtumą tarp pasirinktų priemonių ir tų, kurias apmoka ligonių kasos, kainos. Jei pacientas savo iniciatyva pasirenka papildomas paslaugas ar procedūras, už jas turi susimokėti.

Taip pat papildomai reikia sumokėti tuo atveju, jei pacientas planines paslaugas ar procedūras nori gauti nelaukdamas eilėje. Visais atvejais pacientas parašu turi patvirtinti savo sutikimą dėl mokamų paslaugų ir mokėti į gydymo įstaigos kasą“ – teigia A.Čibirienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.