Ką reikia žinoti apie sąnarių endoprotezavimą

Nuo vieno mėnesio iki beveik poros metų. Tiek Lietuvoje pacientams tenka laukti nemokamų sąnarių endoprotezų. Tiems, kurie susiduria su būtinybe atlikti šią operaciją, reikėtų žinoti keletą dalykų tiek apie laukiančiųjų eiles, tiek apie kompensacijas.

Kompensuojamojo sąnario endoprotezo skirtingose Lietuvos ligoninėse tenka laukti labai skirtingai.<br>123rf nuotr.
Kompensuojamojo sąnario endoprotezo skirtingose Lietuvos ligoninėse tenka laukti labai skirtingai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 17, 2015, 3:17 PM, atnaujinta Oct 25, 2017, 3:31 PM

Ne visi pacientai žino, kad kompensuojamojo sąnario endoprotezo skirtingose Lietuvos ligoninėse tenka laukti labai skirtingai. Pavyzdžiui, naujausiais duomenimis, nemokamo klubo sąnario endoprotezo skyrimo Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje pacientui vidutiniškai reikėjo laukti 17 mėnesių. Tuo metu Druskininkų, Jonavos, Ukmergės, Utenos, Šakių ligoninėse jo pacientams reikėjo laukti tik po vieną ar kelis mėnesius.

Kiek kurioje Lietuvos ligoninėje tenka laukti sąnarių endoprotezo skyrimo, galima rasti Valstybinės ligonių kasos (VLK) interneto svetainėje skelbiamoje informacijoje. VLK specialistai duomenis apie pacientų eiles atnaujina ir įstaigos tinklalapyje publikuoja kiekvieną mėnesį.

Atsižvelgdami į tai, pacientai gali rinktis tą ligoninę, kurioje laukiančiųjų eilės yra mažesnės. Žinoma, VLK specialistai įspėja, kad skelbiami duomenys kinta palyginti sparčiai, mat sąnarių endoprotezavimo operacijos laukimo trukmė priklauso nuo daugybės aplinkybių. Vis dėlto, peržvelgę bent kelių pastarųjų mėnesių statistikos duomenis, pacientai gali susidaryti įspūdį, kiek vidutiniškai konkrečioje ligoninėje jiems gali tekti laukti sąnario endoprotezo skyrimo.

Nuo ko pradėti ir ką daryti?

„Pirmiausia reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris, įvertinęs bendrą paciento būklę, išduos siuntimą konsultuotis pas gydytoją ortopedą traumatologą. Įtarus ligą, kuria sergančiam pacientui turi būti atliekama sąnario endoprotezavimo operacija ir įvertinus bendrą paciento būklę, jis siunčiamas konsultacijai į gydymo įstaigą, teikiančią sąnarių endoprotezavimo paslaugas.

Pacientas gali pasirinkti konsultavimo įstaigą, o konsultacijos metu gydytojas ortopedas traumatologas nustato diagnozę ir informuoja pacientą apie sąnario endoprotezavimo operacijos tikslingumą bei endoprotezo įsigijimo išlaidų kompensavimą. Pacientui įteikiama ir rašytinė atmintinė. Be to, konsultaciją suteikęs medikas užpildo Prašymo skirti endoprotezą planine ar neplanine tvarka formą, kuri pateikiama VLK.

Taigi pacientui svarbu žinoti, kad jis gali pasirinkti ligoninę, kurioje bus atliekama sąnario endoprotezavimo operacija, nes reikalingas endoprotezas paskiriamas į pasirinktą ligoninę, kur pacientas užregistruojamas į eilę operacijai. Savo eilės numerį pacientas gali pasitikrinti ir VLK interneto svetainėje, skyrelyje „Apie eiles“, – pataria VLK vyriausioji specialistė Rūta Petrėtienė.

R.Petrėtienė taip pat primena, kad pacientas gali nelaukti eilėje ir įsigyti dirbtinį sąnarį savo lėšomis, tuomet eilės tvarka gali gauti nustatyto dydžio kompensaciją. Kompensacija išmokama ne iš karto, o eilės tvarka, pacientui pateikus prašymą bei kitus būtinus dokumentus VLK. Prašymą ir dokumentus reikia pateikti ne vėliau kaip per 90 dienų nuo operacijos dienos.

Nuo šių metų balandžio vidurio operuotiems pacientams išmokamos kompensacijos dydis nustatomas pagal operacijos metu galiojusią mažiausią centralizuotai pirkto endoprotezavimo sistemos komplekto kainą. Pavyzdžiui, už klubo sąnario endoprotezą šiuo metu pacientui gali būti skiriama iki 422 eurų kompensacija, už alkūnės sąnario – beveik 2048 eurų kompensacija.

Daugiausiai Lietuvoje atliekama pirminių klubo sąnario endoprotezavimo operacijų – pernai jų skaičius siekė 4239 ir daugiau kaip tūkstančiu viršijo užpernai atliktų operacijų skaičių. Pirminių kelio sąnario endoprotezavimo operacijų pernai sulaukė 2155 pacientai – keliais šimtais daugiau negu užpernai. 2014 m. daugiausia abiejų tipų operacijų buvo atliekama Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje: pirminė klubo sąnario endoprotezavimo operacija pernai atlikta 764, o kelio sąnario – 357 pacientams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.