Ankstyva diagnostika padeda užkirsti kelią prostatos vėžiui

Statistika rodo, kad moterys Lietuvoje savo sveikata linkę rūpintis ir prevencinėse programose dalyvauti aktyviau nei vyrai. Visgi ir pastariesiems būtina nenumoti ranka į ankstyvosios diagnostikos programas, ypač – į priešinės liaukos (prostatos) vėžio ankstyvąją diagnostiką.

Lietuvoje visi 50-75 metų amžiaus vyrai raginami dalyvauti priešinės liaukos vėžio ankstyvosios diagnostikos programoje.<br>123rf nuotr.
Lietuvoje visi 50-75 metų amžiaus vyrai raginami dalyvauti priešinės liaukos vėžio ankstyvosios diagnostikos programoje.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Aug 17, 2015, 10:01 AM, atnaujinta Oct 20, 2017, 7:39 AM

Vilniaus universiteto Onkologijos instituto duomenimis, kasmet prostatos vėžys diagnozuojamas vis didesnei daliai vyrų. Pavyzdžiui, 2006 m. įgyvendinant prostatos vėžio ankstyvosios diagnostikos programą nustatyta vėžio atvejų dalis nuo visų prostatos ligų atvejų siekė apie 45 procentus. Tuo tarpu 2013 m. vėžio diagnozės dalis siekė jau beveik 68 procentus.

Prostatos vėžys yra viena svarbiausių vyrų sveikatos problemų ne tik Lietuvoje. Tai dažniausiai pasitaikantis piktybinis navikas daugelyje ekonomiškai išsivysčiusių valstybių, o Europoje didžiausias sergamumas šia liga fiksuojamas Švedijoje ir Suomijoje. Laimei, ankstyva diagnostika padeda gerokai sušvelninti šios ligos pasekmes ir išsaugoti paciento gyvybę.

Todėl Lietuvoje visi 50-75 metų amžiaus vyrai raginami dalyvauti priešinės liaukos vėžio ankstyvosios diagnostikos programoje. Joje taip pat gali dalyvauti ir jaunesni, nuo 45 metų amžiaus vyrai, jei jų tėvai arba broliai yra sirgę priešinės liaukos vėžiu.

„Dalį vyrų nuo šios programos galbūt atbaido nepagrįsti mitai ir baimė. Tačiau iš tiesų pirmiausia programos dalyviui yra tiesiog atliekamas kraujo tyrimas. Jis parodo, ar prostatos specifinis antigenas (PSA) kraujyje neviršija normos. Jei paaiškėja, kad PSA koncentracija viršija normalią, tada pacientas siunčiamas pas urologą, o šis gali atlikti priešinės liaukos biopsiją“, – aiškino Valstybinės ligonių kasos Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

Kraujo tyrimas, parodantis PSA koncentraciją kraujyje, ankstyvosios diagnostikos programos dalyviams gali būti atliekamas kas dvejus metus. Programos metu atliekami tyrimai yra padengiami Privalomojo sveikatos draudimo lėšomis ir pacientams nieko nekainuoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.