Klausos aparatai ir kompensacijos: ką būtina žinoti

Dėl pablogėjusios klausos kasmet į gydytojus kreipiasi tūkstančiai Lietuvos gyventojų. Specialistams nustačius klausos sutrikimus, žmogui gali būti skiriamas klausos aparatas. Tokiu atveju reikėtų žinoti, kad aparatus Lietuvoje centralizuotai perka Valstybinė ligonių kasa (VLK), o gyventojams jie skiriami nemokamai.

Gavęs gydytojo siuntimą, pacientas turi kreiptis į jo gyvenamąją vietą aptarnaujančią asmens sveikatos priežiūros įstaigą ir laukti, kol ateis jo eilė gauti tinkamą klausos aparatą.<br>123rf nuotr.
Gavęs gydytojo siuntimą, pacientas turi kreiptis į jo gyvenamąją vietą aptarnaujančią asmens sveikatos priežiūros įstaigą ir laukti, kol ateis jo eilė gauti tinkamą klausos aparatą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Aug 21, 2015, 11:01 AM, atnaujinta Oct 19, 2017, 4:14 PM

Teisę nemokamai gauti klausos aparatą turi visi apdraustieji privalomuoju sveikatos draudimu, taip pat nepilnamečiai bei jaunimas iki 24 metų amžiaus, kuris mokosi specialiose bei aukštosiose mokyklose. Vaikai ir jaunimas turi teisę nemokamai gauti aparatus vienai arba dviem ausims, suaugusieji – vienai ausiai.

Gavęs gydytojo siuntimą, pacientas turi kreiptis į jo gyvenamąją vietą aptarnaujančią asmens sveikatos priežiūros įstaigą ir laukti, kol ateis jo eilė gauti tinkamą klausos aparatą.

VLK Sveikatos priežiūros įstaigų aprūpinimo skyriaus vyriausioji specialistė Inga Čepėnaitė įspėja, kad greičiau gauti klausos aparatus norintys žmonės turi teisę įsigyti juos savo lėšomis, o vėliau kreiptis dėl kompensacijos.

„Įsigijusiems klausos aparatus savo lėšomis reikia užpildyti prašymą dėl klausos aparato kompensacijos, kurį žmonės gali gauti gydymo įstaigoje, išduodančioje centralizuotai apmokamus klausos aparatus. Dalį tokios prašymo formos turi užpildyti gydymo įstaigos, kurioje išduodami klausos aparatai, gydytojas otorinolaringologas. Toks prašymas turi būti pateiktas Valstybinei ligonių kasai kartu su sąskaita faktūra bei pirkimo čekiu“, – teigė I.Čepėnaitė.

Pasak VLK specialistės, kompensacijos įmokos dydis priklauso nuo konkretaus, pacientui tinkančio, klausos aparato modelio. „Šiuo metu kompensacijos suma suaugusiems gali siekti nuo 44 iki 50 Eur, vaikams nuo 100 iki 316 Eur“, – Aiškino I.Čepėnaitė

Nemokamas klausos aparatas arba kompensacija už savo lėšomis įsigytą klausos aparatą skiriama kas penkerius metus. Tačiau jei žmogaus klausa per tą laiką itin pablogėja, aparatas gali būti pakeistas ir anksčiau.

Naudinga žinoti, kad kompensuojamuosius klausos aparatus šiuo metu skiria ir išduoda Santariškių klinikos, Vaikų ligoninė – Santariškių klinikų filialas, UAB „Vilniaus medicinos technika“, Kauno klinikos, Respublikinė Klaipėdos ligoninė, Respublikinė Šiaulių ligoninė, Respublikinė Panevėžio ligoninė, ir Visagino ligoninė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.