Socialinė akcija kviečia netoleruoti neskaidrumo

Su neskaidrumu skirstant ortopedijos technikos priemones pacientams kovojanti Valstybinė ligonių kasa (VLK) ir Lietuvos samariečių bendrija kviečia gyventojus nelikti abejingus ir dalyvauti socialinėje akcijoje „Neskriausk silpnesnio!“.

Nuo neteisėtų dalykų nukenčia silpnesnis žmogus, kuriam tikrai reikia pagalbos, bet jis jos nesulaukia, nes kiti gauna pirmiau.<br>123rf nuotr.
Nuo neteisėtų dalykų nukenčia silpnesnis žmogus, kuriam tikrai reikia pagalbos, bet jis jos nesulaukia, nes kiti gauna pirmiau.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Aug 24, 2015, 9:57 AM, atnaujinta Oct 19, 2017, 5:32 AM

Praktikoje pasitaiko atvejų, kai ortopedijos priemonės gyventojams yra skirstomos neskaidriai: būna, kad žmogus gauna pigesnę, masinės gamybos pritaikytą priemonę, nors formaliai jam skirta brangesnė, pritaikyta individualiai. Pasitaiko net ir tokių atvejų, kai priemonė skiriama žmogui, kuris apie tai nežino ir jokio poreikio gauti ortopedijos technikos priemonę neturi.

Todėl ką tik prasidėjusios akcijos metu gyventojai, kurie yra gavę ortopedijos technikos priemones, tačiau jų nenešioja ir neketina nešioti, gali jas anonimiškai grąžinti į teritorinių ligonių kasų gyventojų aptarnavimo skyrius. Iš čia jas paims samariečių bendrijos atstovai ir išdalins tiems žmonėms, kuriems jų tikrai reikia.

Lietuvos samariečių bendrijos viceprezidentas Mindaugas Vėlyvis pasakojo, kad kol kas dar neteko sulaukti anonimiškai grąžintų ortopedijos techninių priemonių, tačiau akcija ką tik prasidėjo. „Tokiems dalykams įprastai reikia daugiau laiko. Be to, akcija bus ilgalaikė, juk priemonių gyventojams kasmet skiriami dešimtys tūkstančių. Taigi apie akcijos rezultatus galėsime kalbėti vėliau“, – sako M.Vėlyvis.

Laikinai VLK direktoriaus pareigas einantis Gintaras Kacevičius taip pat ragina žmones būti socialiai atsakingus ir netoleruoti piktnaudžiavimo atvejų, juolab tokioje kiekvienam žmogui aktualioje ir jautrioje srityje kaip sveikatos apsauga.

„Norime atkreipti žmonių dėmesį, kad pasitaikantys piktnaudžiavimo atvejai paliečia mus visus. Jei ignoruojame juos, nuo neteisėtų dalykų nukenčia silpnesnis žmogus, kuriam tikrai reikia pagalbos, bet jis jos nesulaukia, nes kiti gauna pirmiau. O juk ir patys bet kada galime atsidurti silpnesniojo vietoje“, – sakė G.Kacevičius.

Vien praėjusiais metais ortopedijos techninėms priemonėms kompensuoti iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo buvo skirta 10,1 milijono eurų. Kasmet šio fondo lėšomis apmokama apie 130 tūkstančių vienetų priemonių, o jas gauna maždaug kas trisdešimtas šalies gyventojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.