Skaitytojo klausimas: ar už lašelinę reikia mokėti?

Patekę į ligonines dažnai susiduriame ne tik su rūpesčiu dėl savo sveikatos ir galimos diagnozės, bet ir su abejonėmis, už kokias paslaugas Privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) draustiems žmonėms reikia mokėti, už kokias – ne.

Gydymo įstaigose valstybės laiduojamos gydymo paslaugos yra teikiamos nemokamai.<br>123rf nuotr.
Gydymo įstaigose valstybės laiduojamos gydymo paslaugos yra teikiamos nemokamai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Sep 8, 2015, 10:10 AM, atnaujinta Oct 16, 2017, 11:30 PM

Viena portalo lrytas.lt skaitytoja su tuo susidūrė patekusi į ligoninę ir išgirdusi, kad jai yra skirta lašelinė. „Esu dirbanti. Man skyrė leisti lašelinę, bet liepė už tai pačiai susimokėti. Ar tai teisinga?“ – teiravosi moteris.

Valstybinės ligonių kasos (VLK) Sveikatos priežiūros paslaugų departamento vyriausioji specialistė Oksana Burokienė primena, kad gydymo įstaigose valstybės laiduojamos gydymo paslaugos yra teikiamos nemokamai.

Tiesa, prieš renkantis gydymo įstaigą, pacientui būtinai reikėtų įsitikinti, ar ji yra sudariusi sutartį su teritorine ligonių kasa (TLK). Tokiu atveju PSD apdraustam žmogui pačiam nereikia mokėti nei už medicinines priemones, nei už medikamentus, jei paslauga atitinka ligoninėse teikiamų gydymo paslaugų, kurių išlaidos dengiamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis, reikalavimus. Tokioms priemonėms priskiriamos ir lašelinės.

„Be to, ligoninėse gulintiems pacientams skirti vaistai bei medicinos pagalbos priemonės apmokamos iš PSDF biudžeto. Išimtis – jeigu pacientas pats savo iniciatyva pasirenka brangesnes priemones ar vaistus, nei kompensuojamieji. Tačiau ir tokiu atveju pacientas turi dengti tik kainų skirtumą tarp pasirinktų ir skiriamų vaistų, bet ne visą kainą“, – sakė O.Burokienė.

VLK atstovai ragina pacientus visais atvejais, kai iškyla klausimų dėl skiriamų medikamentų ar gydymo paslaugų apmokėjimo ir to nepavyksta išsiaiškinti su įstaigos administracija, kreiptis į TLK atstovus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.