Apsidraudęs sveikatos draudimu, išvengė finansinių problemų

Kaip parodė Kauno teritorinės ligonių kasos vykdyta gyventojų internetinė apklausa, net 68,5 proc. gyventojų nežino, ką garantuoja privalomasis sveikatos draudimas (PSD), t.y. nemokamą gydymą susirgus, patyrus traumą ir pan., nes tuomet Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis (PSDF) už gydymą sumoka ligonių kasos.

Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Rasa Valinskaitė-Barščevičienė.<br>Kauno TLK nuotr.
Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Rasa Valinskaitė-Barščevičienė.<br>Kauno TLK nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 23, 2015, 9:56 AM, atnaujinta Oct 14, 2017, 9:38 AM

Tai reiškia, jei žmogus nėra draustas PSD, jam gali tekti Lietuvoje ir net Europos šalyse susimokėti už gydymą iš savo kišenės. Taip vos nenutiko kauniečiui ponui Vytautui(Kauno TLK pavardė žinoma). Į Kauno teritorinę ligonių kasą (TLK) kreipėsi Kauno miesto gyventojas ponas Vytautas, norėdamas gauti Europos sveikatos draudimo kortelę (ESDK), nes ruošėsi išvykti į Europos Sąjungos (ES) šalį. Jis buvo girdėjęs, kad turint ESDK, galima gauti nemokamą būtiną medicininę pagalbą ir kitas reikalingas gydymo paslaugas pagal užsienio šalyse galiojančią tvarką.

Kauno TLK Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Rasa Valinskaitė-Barščevičienė draudžiamųjų duomenų bazėje rado informaciją, kad kaunietis nėra apsidraudęs PSD. Tai reiškia, kad tokiu atveju jam nemokamai gali būti teikiama tik būtinoji medicinos pagalba Lietuvoje ir negali būti išduota ESDK. PSD privalu rūpintis visiems

Gana dažnai pasitaikanti situacija, kai žmogus išeina iš darbo, jo netenka arba nutraukia savarankišką darbinę veiklą – tuomet PSD dar galioja iki mėnesio paskutinės dienos, o savarankiškai dirbančio – iki mėnesio, už kurį jis sumokėjo paskutinę įmoką, pabaigos. Pavyzdžiui, jei žmogus išėjo iš darbo rugpjūčio 7 d., tai jo draudimas galioja iki rugpjūčio 31 d.

Visgi kitą mėnesį, jei jis neįsidarbina, norėdamas gauti gydymo paslaugas, kurios kompensuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis, privalo pats (ar už jį kitas žmogus) susimokėti PSD įmoką iki mėnesio pabaigos. Tik sumokėjus visą nustatyto dydžio įmoką galima pasinaudoti reikalingomis paslaugomis gydymo įstaigose.

Ponas Vytautas nesuprato, kad jam išėjus iš darbo už jį jau nebemokamos PSD įmokos, kurias, jam dirbant, mokėjo darbdavys. Žmogus nusiminė, bet neilgam.

Kauno TLK atstovė paaiškino, kad nuo šiol, iki įsidarbins kitur, PSD privalu rūpintis pačiam. Jam taip pat buvo paaiškinta, kad jei žmogus nevykdo jokios ekonominės veiklos ir pats kas mėnesį moka PSD įmokas, turėtų žinoti, kad nuo š. m. liepos 1 d. privalo mokėti ne 27, o 29 eurus, nes tai susiję su pakitusiu minimaliu mėnesinės algos dydžiu.

Kaunietis tarsi „nušovė kelis zuikius“: padedant ligonių kasų specialistei susitvarkė draustumo klausimus dėl PSD, sužinojo apie neseniai pasikeitusį įmokos dydį ir įgijo teisę pasinaudoti ESDK užsienyje. Padėkojo už aiškiai išdėstytą informaciją ir nedelsdamas susimokėjo PSD įmokas į Valstybinės mokesčių inspekcijos sąskaitą už kelis mėnesius. Išreiškė nuoširdžią padėką

Deja, ponui Vytautui, tik nuvykus į Vokietiją, jau antrąją viešnagės dieną, atsitiko nelaimė – jį partrenkė automobilis ir jis patyrė sunkią galvos traumą. Kaunietis buvo skubiai nuvežtas į ligoninę, kur jam suteikė būtinąją medicinos pagalbą. Dėl patirtos traumos jam atlikta nepigiai kainuojanti operacija. Už šias gydymo paslaugas Vokietijos gydymo įstaigai buvo apmokėta iš Lietuvos PSDF biudžeto lėšų.

„Kas gi būtų nutikę, jei jūsų rūpesčio dėka, nebūčiau supratęs, kaip svarbu būti apsidraudusiam PSD? Ne tik, kad Europos sveikatos draudimo kortelė negaliotų, bet ir už gydymą bei brangiai kainuojančią operaciją nežinau, kaip būčiau susimokėjęs. Labai dėkoju už kantrybę ir išsamų išaiškinimą bei patarimus, ką turėjau padaryti“, – dėkojo į Kauno TLK paskambinęs kaunietis.

Jis taip pat džiaugėsi, kad operacija pavyko ir jis jaučiasi kur kas geriau. Rūpintis PSD – būtina

Ši istorija tik dar kartą parodo, kokie netikėti gali būti gyvenimo posūkiai bei įvykiai.

Tad svarbu nepamiršti pasirūpinti savo ir artimųjų draustumu PSD, nes netikėtai susirgus ar patyrus traumą, tai garantuoja nemokamą medicinos pagalbą, t.y. gydytojo – specialisto konsultaciją, gydymo paslaugas, vaistus, medicininę reabilitaciją, operacijas ir t.t.

„Jei žmonės nepakankamai žino apie PSD, raginame nebijoti ir drąsiai apsilankyti Kauno TLK internetinėje svetainėje www.ktlkt.lt , o jei kyla papildomų klausimų, kviečiame atvykti patiems pas mus, į Kauno TLK“, – pataria R.Valinskaitė-Barščevičienė.

Gyventojai rūpimus klausimus gali pateikti el. pašto adresu info@vlk.lt arba ligonių kasų informacijos telefono numeriu 8 700 88888.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.