Vaistų kainas sužinoti paprasta ir neužsukus į vaistinę

Išsiaiškinti vaistų kainas daugeliui žmonių aktualu dar prieš vizitą į vaistinę. Šią svarbią informaciją pacientai lengvai gali rasti Valstybinės ligonių kasos (VLK) tinklalapyje www.vlk.lt.

Išsiaiškinti vaistų kainas daugeliui žmonių aktualu dar prieš vizitą į vaistinę.<br>123rf nuotr.
Išsiaiškinti vaistų kainas daugeliui žmonių aktualu dar prieš vizitą į vaistinę.<br>123rf nuotr.
Išsiaiškinti vaistų kainas daugeliui žmonių aktualu dar prieš vizitą į vaistinę.<br>123rf nuotr.
Išsiaiškinti vaistų kainas daugeliui žmonių aktualu dar prieš vizitą į vaistinę.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Julija Dagytė

Oct 5, 2015, 10:08 AM, atnaujinta Oct 11, 2017, 10:56 PM

Rubrikoje „Kiek kainuoja gydymas ir vaistai?“ svetainės lankytojai gali sužinoti kompensuojamųjų vaistų ir medicinos pagalbos priemonių bei nekompensuojamųjų vaistų kainas.

Tam, kad pacientas sužinotų konkretaus vaisto arba medicinos pagalbos priemonės kainą, jam į paieškos langelį pakanka įrašyti tikslų vaisto pavadinimą.

Jei vaistas nekompensuojamas, pacientui parodoma šiuo metu galiojanti didžiausia mažmeninė kaina su pridėtinės vertės mokesčiu. Tiek pacientas sumokėtų vaistinėje, jei ji netaikytų jokių nuolaidų. Tačiau faktiškai nuėjus į vaistinę už vaistus galima sumokėti ir mažiau, nes šioje vaistų kainų paieškos sistemoje neparodomos vaistinių taikomos sumažintos vaistų kainos dėl taikomų mažesnių vaistų prekybinių antkainių. Todėl, žinotina, kad vaistai ir prekės tikrai neturėtų vaistinėje kainuoti brangiau, negu parodoma minėtoje sistemoje.

Jei vaistas ar medicinos pagalbos priemonė yra priskiriamas kompensuojamiesiems, tada pacientui parodoma ne tik vaisto ar priemonės pardavimo kaina, bet ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis kompensuojama kainos dalis bei nurodomas likusios paciento priemokos dydis – kai kompensuojamas vaistas 50, 80, 90 ar 100 procentų bazinės (kompensuojamosios) kainos dydžiu. Visa vaistinių preparatų bazinė kaina (100 proc. dydžiu) Lietuvoje yra kompensuojama vaikams bei I grupės neįgaliesiems, tačiau ir šiems asmenims yra nustatyta nedidelė paciento priemoka.

Pacientai, rinkdamiesi kompensuojamąjį vaistą, turėtų žinoti, kad už skirtingų gamintojų vaistus, kurių veiklioji medžiaga yra ta pati, gali tekti primokėti skirtingai. Pigesni yra generiniai vaistai – tai originalių vaistų, kurių gamintojo patento galiojimo laikas jau pasibaigė, analogai. Generinius vaistus gali gaminti keli gamintojai ir kiekvienas iš jų gali suteikti savo gaminamam vaistui kitokį pavadinimą, supakuoti jį į gražesnę dėžutę ir pan. Nepaisant to, šių vaistų veiklioji medžiaga, kuri gydo ligą, nesiskiria, jiems visiems keliami vienodi kokybės reikalavimai, todėl gydymui jis yra toks pat tinkamas kaip ir originalusis vaistas.

Kita vertus, pagal tai, kurio gamintojo vaistą įsigysite – priemokos gali skirtis net kelis kartus. Taigi svarbu būti budriems ir žinoti, kad visada galima pasirinkti kokybišką vaistą, kurio priemoka mažiausia.

Kartais vaistinėje ir už kompensuojamuosius vaistus paciento priemokai gali būti pritaikyta nuolaida, kurią siūlo patys vaistų gamintojas. Ši vaistų gamintojo taikoma nuolaida paciento priemokai yra vienoda visose mūsų šalies vaistinėse.

Taigi pacientus raginame aktyviai naudotis galimybe greitai ir patogiai sužinoti vaistų kainas. Ypač tai patogu norintiems išsiaiškinti, kiek kainuoja panašiai veikiantys skirtingų gamintojų vaistai ir išsirinkti sau tinkamiausią variantą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.