Dėl širdies ir kraujagyslių ligų galima išsitirti nemokamai

Sveika gyvensena, subalansuota mityba ir griežtas „ne“ cigaretėms – vieni svarbiausių faktorių, padedančių išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, kurios kasmet nusineša daug gyvybių. Tačiau brandesnio amžiaus žmonėms pravartu ne tik paisyti šių rekomendacijų, bet ir nuolat profilaktiškai tikrintis sveikatą ir užkirsti kelią minėtoms ligoms.

Programoje dalyvauti gali 40–54 metų amžiaus vyrai ir 50–64 metų amžiaus moterys.<br>123rf nuotr.
Programoje dalyvauti gali 40–54 metų amžiaus vyrai ir 50–64 metų amžiaus moterys.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Oct 21, 2015, 10:06 AM, atnaujinta Oct 8, 2017, 8:06 PM

Tai padaryti nemokamai leidžia Lietuvoje įgyvendinama širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos programa. Joje dalyvauti gali 40–54 metų amžiaus vyrai ir 50–64 metų amžiaus moterys. Privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) apdrausti minėtoms amžiaus grupėms priskiriami žmonės turi teisę kartą per metus nemokamai dalyvauti šioje programoje. Jiems šeimos gydytojas nustato rizikos veiksnius, sudaro individualų širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos planą.

Jei nustatoma, kad pacientui gresianti širdies ir kraujagyslių ligų tikimybė yra didelė, tuomet jis siunčiamas išsamesniems tyrimams į specializuotus centrus.

„Apie galimybę nemokamai išsitirti dėl širdies ir kraujagyslių ligų skelbiama gydymo įstaigų ir teritorinių ligonių kasų tinklalapiuose bei informacinėse lentose, taip pat nuolat primenama pranešimais žiniasklaidoje. Pacientui pasinaudoti galimybe dalyvauti šioje programoje turėtų priminti šeimos gydytojas. Jei žmogus tokio pasiūlymo nėra sulaukęs, tačiau priklauso minėtoms amžiaus grupėms, reikėtų nesidrovėti, nenumoti į šią galimybę ranka, o pačiam teirautis šeimos gydytojo“, – sakė Valstybinės ligonių kasos Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vedėjo pavaduotoja Vaida Momkuvienė.

Pagal minėtą programą vieną kartą per metus PSD apdraustiems pacientams gali būti nemokamai nustatoma gliukozės, cholesterolio, trigliceridų koncentracija kraujyje. Taip pat nemokamai gali būti atliekama elektrokardiograma bei kiti būtini tyrimai, parodantys, ar žmogus gali būti priskiriamas didelės rizikos grupei.

Širdies ir kraujagyslių ligų prevencinė programa Lietuvoje vykdoma nuo 2006 metų. Pagal mirštamumą nuo šių ligų Lietuva yra viena pirmaujančių Europos Sąjungoje. Todėl būtina, kad kuo daugiau žmonių susirūpintų ne tik sveika gyvensena, bet ir pasitikrintų savo sveikatą, sužinotų profesionalų verdiktą, jei reikia – imtųsi gydytojų rekomenduojamų priemonių širdies ir kraujagyslių ligoms išvengti.

Šiai programai įgyvendinti kasmet skiriama vis daugiau Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšų, todėl nemokamai pasitikrina vis daugiau žmonių. Pernai minėtai programai vykdyti buvo išleista apie 4,2 mln. eurų ir pasitikrino apie 224 tūkst. žmonių. Šiemet iš PSDF biudžeto šiai programai vykdyti skiriama 4,4 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.