Ką turite žinoti apie PSD įmokas Sodrai

Privalomasis sveikatos draudimas (PSD) – esminė Lietuvos sveikatos sistemos dalis, kuri užtikrina apdraustiesiems teisę gauti nemokamas medicinines paslaugas, galimybę įsigyti kompensuojamųjų vaistų ir kitų svarbių priemonių.

Daugelis nė nesusimąsto, kaip apskaičiuojamos ir sumokamos šios įmokos.<br>123rf nuotr.
Daugelis nė nesusimąsto, kaip apskaičiuojamos ir sumokamos šios įmokos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Oct 22, 2015, 9:54 AM, atnaujinta Oct 8, 2017, 2:04 PM

Tačiau tam, kad ši sistema funkcionuotų tinkamai, turime galvoti ne tik apie jos suteikiamas teises, bet ir apie pacientams tenkančias pareigas.

Valstybinė ligonių kasa (VLK) primena, kad Lietuvoje PSD įmokas administruoja dvi institucijos: Valstybinio socialinio draudimo fondo valdyba (Sodra) ir Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI). Pastarajai PSD įmokas kiekvieną mėnesį moka savarankiškai mokantys, vykdantys individualią veiklą pagal verslo liudijimą asmenys, nemokantys pridėtinės vertės mokesčio (PVM) žemės ūkio valdos valdytojai.

Sodra administruoja šių dirbančių ir veiklą vykdančių asmenų PSD įmokas: -visų, gaunančių atlyginimą ir dirbančių pagal darbo sutartis, kurie sudaro didžiausią įmokų mokėtojų grupę,

-dirbančių pagal autorines, sporto atlikėjų ir kitas sutartis,

-vykdančių individualią veiklą (išskyrus su verslo liudijimais) asmenų,

-žmonių, turinčių meno kūrėjo statusą,

-individualių įmonių savininkų, ūkinių bendrijų tikrųjų narių, mažųjų bendrijų narių, žemės ūkio ir miškininkystės paslaugų teikėjų.

Daugelis nė nesusimąsto, kaip apskaičiuojamos ir sumokamos šios įmokos. Pavyzdžiui, didžiausia PSD mokėtojų Sodrai grupė yra žmonės, dirbantys pagal darbo sutartis ir gaunantys darbo užmokestį. Jų PSD 9 proc. dydžio įmokos yra apskaičiuojamos nuo pajamų, nuo kurių skaičiuojamos socialinio draudimo įmokos: 3 proc. moka draudėjas (darbdavys) ir 6 proc. – dirbantysis.

Lygiai taip pat apskaičiuojamos ir žmonių, gaunančių pajamas pagal autorinę sutartį, taip pat sporto veiklos, atlikėjo veiklos pajamas.

Už žmones, turinčius meno kūrėjo statusą, jei jie negauna pajamų pagal autorinę sutartį ir jei jie nėra apdrausti valstybės lėšomis arba jiems netaikoma prievolė mokėti PSD dėl priklausymo kitoms grupėms, ši įmoka sumokama iš Meno kūrėjų socialinės apsaugos programos. Šios įmokos dydis yra 9 proc. minimaliosios mėnesinės algos (MMA).

9 procentų dydžio PSD įmokas nuo MMA moka ir tie, kurie verčiasi individualia ne žemės ūkio veikla. Taip pat ir individualios įmonės už individualių įmonių savininkus, ūkinės bendrijos už ūkinių bendrijų tikruosius narius ir mažosios bendrijos už mažųjų bendrijų narius moka 9 proc. dydžio PSD įmokas, kurios taip pat apskaičiuojamos nuo sumos, nuo kurios skaičiuojamos jų socialinio draudimo įmokos.

Kadangi, pasak VLK Draudžiamųjų privalomuoju sveikatos draudimu registro skyriaus vedėjos Natalijos Jelenskienės, skirtingų draudžiamųjų grupių yra nemažai, todėl kiekvienam verta pasidomėti, kokia yra PSD mokėjimo tvarka, ar visos PSD įmokos yra sumokėtos ir įsitikinti, kad žmogus yra apdraustas.

„VLK nuolat primena žmonėms, kad pasikeitus MMA, padidėja PSD įmoka. Pavyzdžiui, nuo šių metų liepos 1 d. , minimali mėnesio įmoka yra 29 eurai. PSD įmokas svarbu mokėti laiku ir nustatyto dydžio. Ligos atveju tai leidžia išvengti daugybės problemų ir sulaukti nemokamos medikų pagalbos“, – pataria N.Jelenskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.