Turintiems gydytojo siuntimą už tyrimus mokėti nereikia

Bandymai išsiaiškinti negalavimų priežastis, vienokių ar kitokių simptomų kilmę prasideda nuo vizito pas gydytoją. Tačiau tam, kad šis galėtų atsakyti į visus pacientui kylančius klausimus bei diagnozuoti ligą, vien pirminės apžiūros gali nepakakti. Dažniausiai laukiantis tolimesnis kelias – tyrimai, kuriuos atlikus jau galima diagnozuoti ligą ar negalavimo priežastis.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Oct 23, 2015, 1:09 PM, atnaujinta Oct 8, 2017, 7:54 AM

Deja, kai kuriuos pacientus nuo išsamios apžiūros ir tyrimų vis dar atgraso baimė patirti nemenkas išlaidas. Valstybinės ligonių kasos (VLK) Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vedėjos pavaduotoja Vaida Momkuvienė primena, kad Privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) apdraustiems žmonėms tyrimai, kurie yra pacientui būtini ir paskirti gydytojo, yra nemokami.

„Apdraustiesiems daugelis šeimos gydytojo paskirtų tyrimų yra nemokami. Pavyzdžiui, hematologinis kraujo tyrimas, glikemijos kiekio kraujyje nustatymas, gliukozės toleravimo mėginys, C reaktyvaus baltymo ir/arba ENG tyrimas, šlapimo tyrimas juostele (su analizatoriumi) kalio ir natrio kiekio kraujo serume nustatymas, kreatinino ir šlapalo (urea) bei cholesterolio kiekio kraujyje (ne visiems pacientams) nustatymas.

Šie tyrimai yra nemokami, tai yra kompensuojami iš PSDF biudžeto lėšų, kai atliekami gydymo įstaigoje, kurioje pacientas yra prisirašęs. Pacientui mokėti nereikia nei už mėginių paėmimą, nei už talpas. Tačiau už tyrimus reikės susimokėti, jei apdraustieji patys, be gydytojo paskyrimo, pageidauja atlikti kokius nors tyrimus ar dėl šių tyrimų kreipiasi į kitą sveikatos priežiūros įstaigą“, – sakė M.Momkuvienė.

Jei vis dėlto susiduriama su situacija, kai paciento paprašoma sumokėti už jam būtinus tyrimus, visų pirma reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris sprendžia, kokių tyrimų pacientui reikia. Šeimos gydytojas turėtų informuoti, kurie iš jų yra mokami, kurie – nemokami, kuriuos esant būtinybei gali skirti gydytojas specialistas. Jei pacientui nepavyksta išsiaiškinti, kodėl reikia mokėti už tyrimą, reikėtų kreiptis į gydymo įstaigos administraciją. Jei vis dėlto kyla abejonių dėl mokamų ar nemokamų tyrimų, pacientas gali kreiptis į teritorinę ligonių kasą.

Informacijos apie sveikatos priežiūros paslaugų teikimą, o taip pat ir tyrimus, jų apmokėjimą, galima gauti paskambinus ligonių kasų informacijos telefono numeriu 8 700 88 888.

Pasitaiko atvejų, kai pagal paciento kreipimąsi dėl tyrimo, už kurį jis sumokėjo, gydymo įstaigoje atliekamas patikrinimas. Tokį patikrinimą atlieka teritorinės ligonių kasos darbuotojai. Jei nustatoma, kad pacientui toks tyrimas buvo būtinas, jį skyrė gydytojas ir už jį neteisėtai reikalauta susimokėti (t. y. tyrimas turėjo būti paskirtas ir atliktas nemokamai), gydymo įstaiga turi grąžinti paciento išleistas lėšas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.