Ar neįgaliajam teks pačiam apmokėti operacijos išlaidas?

Artėjanti operacija pacientams kelia nerimo ne tik dėl savo sveikatos, bet ir dėl galimų išlaidų. Tačiau prieš nerimaujant pirmiausia reikėtų išsiaiškinti savo teises, galimybę sveikatos priežiūros paslaugas bei medikamentus gauti nemokamai.

Neįgalieji privalomuoju sveikatos draudimu yra draudžiami valstybės lėšomis.<br>123rf nuotr.
Neįgalieji privalomuoju sveikatos draudimu yra draudžiami valstybės lėšomis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Oct 27, 2015, 12:58 PM, atnaujinta Oct 7, 2017, 1:51 PM

Pavyzdžiui, viena portalo lrytas.lt skaitytoja prieš laukiančią operaciją nusprendė iš anksto pasidomėti, kokias išlaidas ji gali patirti. „Esu neįgali. Gruodžio mėnesį man keis čiurnos sąnarį. Ar reikės pačiai apmokėti operacijos išlaidas?“ – klausia moteris Valstybinės ligonių kasos (VLK) specialistų.

VLK Sveikatos priežiūros įstaigų aprūpinimo skyriaus vedėja Lina Reinartienė primena, kad neįgalieji privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) yra draudžiami valstybės lėšomis. Tai reiškia, kad šiems pacientams sveikatos priežiūros paslaugos yra teikiamos nemokamai.

„Tiksliausiai į kylančius klausimus dėl galimų išlaidų konkrečiu atveju pacientui gali atsakyti jo gydytojas. Todėl raginame žmones nebijoti teirautis medikų ne tik apie savo sveikatos būklę, bet ir apie galimas papildomas išlaidas“, – sakė L. Reinartienė.

Specialistė priminė, kad PSD draustiems pacientams įprastai nereikia mokėti už daugelį operacijų, taip pat už gydytojo skirtus tyrimus, atliekamus dar iki operacijos gydymo įstaigoje. Už tai gydymo įstaigai Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis sumoka ligonių kasos.

Įprastai pacientams tenka primokėti tik už papildomas paslaugas ar išskirtinius, PSDF lėšomis nekompensuojamus medikamentus. Tačiau ir tokiu atveju pirmiausia rekomenduojama su gydytoju išsiaiškinti, ar šių papildomų paslaugų arba medikamentų pacientui tikrai reikia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.