Laukiančius sąnarių keitimo operacijų ragina neatidėlioti

Per pastaruosius metus klubo sąnario skyrimo pacientams reikia laukti dvigubai trumpiau, nei pernai. Sutrumpėjo ir eilių laukiant kelio sąnario keitimo operacijų trukmė. Tačiau Valstybinės ligonių kasos (VLK) specialistai pabrėžia, kad laukti eilėse tektų dar trumpiau, jei patys pacientai būtų sąmoningesni ir laiku apsispręstų dėl artėjančios operacijos.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

2015-10-30 13:30, atnaujinta 2017-10-06 20:51

Didesnis finansavimas ir elektroninė pacientų registracija, leidžianti operatyviai stebėti pokyčius laukiančiųjų eilėse – pagrindinės priežastys, leidusios sumažinti kelio ir klubo sąnarių keitimo operacijų laukimo laiką. VLK duomenimis, šiuo metu kompensuojamojo klubo sąnario skyrimo pacientams tenka laukti vidutiniškai 5 mėnesius, o pernai laukimo trukmė siekė net 13 mėnesių. Vidutiniškai keliais mėnesiais trumpiau tenka laukti ir kelio sąnario skyrimo: pernai operacijos tekdavo laukti maždaug 10 mėnesių, o šiemet – 8.

Operacijos pacientai galėtų sulaukti dar greičiau, jei žmonės, kuriems jau paskirtas sąnario endoprotezas, kreiptųsi į gydymo įstaigą dėl operacijos ir neatidėliotų šio svarbaus žingsnio.

„Statistika rodo, kad net trečdalis pacientų, atėjus operacijos laikui, prašo ją atidėti. Apmaudu, kad dėl to dirbtinai susikuria ilgesnės eilės, nei būtų tuo atveju, jei visi pacientai laiku pasiryžtų šiam žingsniui ir operacijos neatidėliotų. Kai kurie žmonės galbūt baiminasi dėl galimų išlaidų, o mes primename, kad Privalomuoju sveikatos draudimu apdraustiems pacientams už operaciją mokėti nereikia, jie patys neturi pirkti nei kelio, nei klubo sąnario endoprotezų. Juos centralizuotai pigiau įsigyja ligonių kasos ir paskirsto gydymo įstaigoms“, – aiškino VLK Sveikatos priežiūros įstaigų aprūpinimo skyriaus vyriausioji specialistė Rūta Petrėtienė.

Gera žinia laukiantiems yra ir tai, kad kasmet ligonių kasos nuperka vis daugiau sąnarių endoprotezų ir skiria juos pacientams. Pirmąjį šių metų pusmetį nemokamų endoprotezų sulaukė maždaug 7,5 tūkstančio pacientų – net tūkstančiu daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį.

Naudinga žinoti, jog VLK specialistai nuolat atnaujina informaciją VLK interneto svetainėje apie tai, kiek laiko įvairių ligoninių eilėse laukiantiems pacientams tenka laukti sąnario endoprotezo paskyrimo. Tad pacientai, matydami, kur eilės yra mažesnės, gali pasirinkti gydymo įstaigą, kur neteks ilgai laukti. Taip pacientas greičiau gauna reikiamą paslaugą.

Jeigu pacientas jau yra gavęs laišką iš VLK, kad jam yra paskirtas endoprotezas, savo vietą sąnarių endoprotezų eilėje galima pasitikrinti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.