Apie prevencinių programų naudą byloja išgelbėtos gyvybės

Lietuvoje įgyvendinamos prevencinės ligų programos džiugina teigiamais rezultatais. Vis dėl to tam, kad jos veiktų dar sėkmingiau, būtinas ir didesnis pacientų aktyvumas.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Nov 10, 2015, 9:11 AM, atnaujinta Oct 5, 2017, 2:08 AM

Valstybinės ligonių kasos (VLK) specialistai ragina gyventojus nenumoti ranka į savo sveikatą ir primena, kad dalyvavimas Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis finansuojamose prevencinėse programose padeda išvengti gyvybei pavojingų širdies ir kraujagyslių ligų, krūties, gimdos kaklelio, storosios žarnos, priešinės liaukos vėžio atvejų arba gerokai sušvelninti šių ligų pasekmes.

Ankstyva ligų diagnostika dažniausiai priklauso nuo šeimos gydytojų, į kuriuos pacientai pirmiausia kreipiasi, taip pat nuo žmonių žinių, jų požiūrio į savo sveikatą. Daugelyje Vakarų Europos valstybių prevencinės programos, padedančios dar ankstyvoje stadijoje diagnozuoti klastingą ligą ir užbėgti jai už akių, pradėtos vykdyti jau prieš kelis dešimtmečius ir padėjo pasiekti gerų rezultatų.

VLK Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausiosios specialistės Jurgitos Grigarienės teigimu, Lietuvoje ėmus įgyvendinti prevencines programas taip pat pavyksta išsaugoti vis daugiau žmonių gyvybių. „Pavyzdžiui, nuo 2004 m., kuomet buvo pradėta vykdyti gimdos kaklelio vėžio prevencinė programa, vis dažniau moterims diagnozuojamas neišplitęs ankstyvosios stadijos gimdos kaklelio vėžys, kuris, kaip teigia sveikatos priežiūros specialistai, yra visiškai išgydomas. Tuo tarpu iki 2004 m. moterims dažniausiai būdavo diagnozuojamas invazinis vėlyvosios stadijos gimdos kaklelio vėžys, kai moteris turi mažiau galimybių pasveikti.

Palyginimui: 2003 m. buvo nustatyta 118 neišplitusio vėžio atvejų, o 2013 m. – 6 kartus daugiau, t. y. 729. Taigi prevencinės programos dėka buvo išgelbėtos daugelio moterų gyvybės“, – pasidžiaugė J.Grigarienė.

Pasak jos, VLK užsakymu atliktos apklausos rodo, kad dauguma gyventojų yra girdėję apie prevencines programas. „Ypač gerai žinomos yra krūties vėžio, gimdos kaklelio vėžio prevencinės programos. Tačiau tai nereiškia, kad visi girdėjusieji apie galimybę nemokamai pasitikrinti sveikatą ja ir pasinaudoja. Deja, statistika rodo, kad tokios programos išties efektyvios būna tik tais atvejais, kai jose dalyvauja bent 80 procentų tikslinei amžiaus grupei priskiriamų žmonių. Todėl dar kartą primename gyventojams: žinoti apie programas neužtenka – tai gyvybės neišgelbės. Reikia jose dalyvauti“, – sakė VLK specialistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.