Vaistus pataria rinktis ne pagal pakuotės grožį

Rinkdamiesi prekes neretai pakliūvame į gražių pakuočių ar reklaminių kampanijų spąstus ir už patraukliau, spalvingiau įpakuotą gaminį sumokame daugiau. Tačiau kai kalbame apie tokį svarbų pirkinį kaip vaistai, pirmiausia reikėtų pasikliauti sveika nuovoka, specialisto patarimais ir savo žiniomis, o ne vien pakuote.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Nov 11, 2015, 9:17 AM, atnaujinta Oct 4, 2017, 10:10 PM

Valstybinės ligonių kasos (VLK) specialistai sako, kad nors teoriškai dauguma žmonių lyg ir suvokia, kad gydo ne pakuotė ar tabletės forma, o vaisto veiklioji medžiaga, atėję į vaistinę tai tarsi pamiršta. Priminti šią paprastą tiesą žmonėms turėtų vaistininkai: pavyzdžiui, pacientui perkant kompensuojamuosius vaistus vaistininkas privalo kompiuterio monitoriuje parodyti visus turimus skirtingų gamintojų kompensuojamuosius vaistus, turinčius tos pačios veikliosios medžiagos. Be to, pacientui vaistinėje pirmiausia turėtų būti pasiūlyti tie vaistai, kuriems taikoma mažiausia priemoka.

Tačiau praktika rodo, kad taip būna ne visada. VLK užsakymu bendrovės „Baltijos tyrimai“ atliktas visuomenės nuomonės tyrimas atskleidė, kad net kas ketvirtam pacientui, įsigyjančiam kompensuojamuosius vaistus, vaistininkas neparodo viso šių vaistų su ta pačia veikliąja medžiaga sąrašo.

„Pacientai privalo žinoti, kad jie neturi rinktis brangiausiai kainuojančių vaistų ar pirkti tų, kuriuos pirmiausia pasiūlo vaistininkas. Žmonės turi teisę vaistinėse gauti visą informaciją apie vaistus su ta pačia veikliąja medžiaga bei jų kainas ir tik tuomet nuspręsti, kuriuos vaistus jie nori įsigyti. Net jei vaistinėje tuo metu pigiausio vaisto nėra, žmogus vis tiek turi teisę užsakyti jį ir palaukti kelias dienas, o ne pirkti brangesnius, tačiau iš esmės niekuo nesiskiriančius medikamentus. Kartais žmonės galvoja: sumokėsiu daugiau, bet mano sveikatai tai bus naudingiau. Tačiau dar kartą pabrėžiame, kad vaistai su ta pačia veikliąja medžiaga veikia taip pat, nors jų kainos gali gerokai skirtis“, – sakė VLK Vaistų kompensavimo skyriaus vedėja Kristina Garuolienė.

Tyrimo duomenimis, per pastaruosius metus vaistus teko pirkti maždaug dviem trečdaliams gyventojų. Tiesa, dauguma jų – 9 iš 10 – nurodė žinantys, kad gydo ne pakuotė, tabletės spalva ar gamintojo pavadinimas, bet konkretaus vaisto veiklioji medžiaga. Vis dėlto maždaug trečdalis apklausos dalyvių prisipažino, kad pirkdami vaistus nežino jų veikliosios medžiagos pavadinimo.

Beveik trys iš dešimties respondentų per pastaruosius metus teigė pastebėję informaciją, kad visi ES gaminami ir parduodami skirtingų gamintojų vaistai su ta pačia veikliąja medžiaga atitinka tuos pačius kokybės standartus. Pusė tai pastebėjusių respondentų pradėjo pirkti pigesnius vaistus. VLK specialistai džiaugiasi, kad pacientai pradeda mąstyti racionaliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.