Už prevencinės programos tyrimus prašo sumokėti? Netylėkite!

Valstybinės ligonių kasos (VLK) atstovai nuolat viešai primena, kad Lietuvoje vyksta net kelios prevencinės programos, kurių metu žmonės gali nemokamai pasitikrinti sveikatą ir užkirsti kelią ligai. Pavyzdžiui, šiuo metu nustatyto amžiaus pacientai gali dalyvauti storosios žarnos, krūties, gimdos kaklelio, priešinės liaukos vėžio ankstyvosios diagnostikos bei širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos programose. Taip pat nemokamai vaikų nuo 6 iki 14 m. krūminiai dantys gali būti padengti silantais.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Nov 12, 2015, 9:08 AM, atnaujinta Oct 4, 2017, 7:08 PM

Tačiau pasitaiko atvejų, kad panorus dalyvauti šiose programose iš pacientų paprašoma sumokėti už tyrimus arba gydytojo apžiūrą. VLK Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Jurgita Grigarienė sako, kad taip neturėtų būti: „Privalomuoju sveikatos draudimu apdrausti žmonės turi galimybę nemokamai pasitikrinti sveikatą pagal prevencines programas Nei gydytojo apžiūra, nei tyrimai, pacientams nekainuoja. Jei pasitaiko atvejų, kai žmogaus prašoma už prevencinės programos tyrimus susimokėti, rekomenduojame netylėti, o kreiptis į gydymo įstaigos administraciją ir išsiaiškinti, kodėl reikia mokėti. Jei sutarti nepavyksta, tuomet galima kreiptis į teritorinę ligonių kasą“, – atkreipė dėmesį specialistė.

VLK primena, kad prevencinės programos vykdomos siekiant diagnozuoti ligą ankstyvoje stadijoje, kurioje ji yra lengviau pagydoma. Norint išsitirti pagal šias programas, reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris išsamiai supažindins su programomis ir paskirs reikiamus tyrimus. Jų išlaidos yra apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis, todėl pacientams nieko nekainuoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.